Tüzük taslağında yer alan, milletvekili adaylarının nasıl belirleneceğine yönelik yeni düzenleme, taslağın dikkat çeken bölümlerinden biri oldu. CHP’nin mevcut tüzüğüne göre milletvekili adayları; önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenebiliyor. Önseçim parti üyelerinin, aday yoklaması ise kurultay delegelerinin katılımıyla yapılıyor. Merkez yoklamasında ise adaylar Parti Meclisi’nin kararıyla belirleniyor. Merkez yoklamasıyla belirlenen adaylar, toplam vekil adaylarının yüzde 15’inden fazla olamıyor. Ancak, son seçimlerde partinin yüzde 10’dan az oy aldığı yerler ile eğilim yoklaması yapılan bölgeler bu orana dahil edilmeden merkezden belirlenebiliyor. Yeni tüzük taslağında, yüzde 15 oranına dahil olmayan bölüme, “son seçimlerde en fazla bir milletvekili çıkarılan yerler” ifadesi de ekleniyor. Siyasi Partiler Kanunu’na göre Genel Başkan’ın da yüzde 5 oranında aday belirleme yetkisi bulunuyor. Böylece genel merkez yönetiminin “kontenjan” olarak nitelendirilen milletvekili adayı belirleme hakkı, bir milletvekili çıkarılan illeri de kapsayacak şekilde genişliyor.

CHP’nin son seçimlerde bir milletvekili çıkardığı 24 il bulunuyor. Bu iller, şAfyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çorum, Giresun, Isparta, Kayseri, Konya, Malatya, Niğde, Ordu, Sakarya, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Yalova. CHP’nin, son seçimlerde yüzde 10’dan az oy aldığı 22 ili ise Ağrı, Aksaray, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kahramanmaraş, Konya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yozgat oluşturuyor.

45 ilde ön seçim yok

İki liste arasında sadece Konya ortak il olarak yer alıyor. Yeni tüzüğün kurultayda aynen kabul edilmesi halinde, genel merkez yönetiminin milletvekili adaylarını belirleyeceği il sayısı, eğilim yoklaması yapılacak yerler dışarıda bırakıldığında 45 olarak hesaplanıyor.

Mevcut tüzükte, partinin kuruluş ve ilkelerini tanımlayan bölüm, taslak metinde büyük oranda sadeleştirilerek yeniden düzenleniyor. Mevcut tüzükte yer alan, “...Çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir” ifadesi değiştiriliyor. Taslak tüzükte, bu bölüm “...sosyal demokrat bir partidir” ifadeleriyle düzenleniyor.

‘Şeker işçisine Amerikan tokadı yedirmek üzere’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba beraberindeki heyetle Malatya Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Ziyarette kentteki fabrikanın da diğer şeker fabrikaları gibi özelleştirileceğini belirten Ağbaba şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ile ABD Dışişleri Bakanı görüşme yaptı. İlk kez tarihimizde Cumhurbaşkanı ile bir Dışişleri Bakanı konuşurken tercüman kullanılmadı. Buradan iddiayla söylüyorum; o görüşmede gündem ne Afrin’di, ne PYD’ydi. Gündem şeker fabrikalarının satışıydı. Diyorlar ya, ‘Amerika’ya Osmanlı tokadı atmayı öğreteceğiz.’ Amerika’ya Osmanlı tokadı atamadı ama şeker işçisine, şeker fabrikasına Amerikan tokadı yedirmek üzere. Bu tokadı yememek için hep beraber kendi fabrikamıza sahip çıkmalıyız.”

milliyet