İncelemeler sonrası heyet adına basın açıklaması yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Pakdemirli’nin birazcık onuru varsa istifa eder artık.” ifadelerini kullandı.

Ali Öztunç: ‘Bu HES’ler Yüzünden Seller Oluyor Diyoruz Ama Hükümet Dinlemiyor’

Öztunç’un açıklamaları şu şekilde:

“İklim krizi, küresel ısınma dünyaya zarar verdiği gibi Türkiye’ye de çok büyük zararlar veriyor. İki gündür Batı Karadeniz’de Sinop, Kastamonu, Bartın ve Karabük illerimizde ciddi seller yaşanıyor. Ayancık’ta ve Bozkurt’ta tablo çok vahim. Ayancık’ta şehrin neredeyse tamamına yakını sular altında kalmış. Şu anda bulunduğumuz yer, pazar yeri. Su, pazar yerini almış götürmüş, yolu almış götürmüş, evlere girmiş. Verilen bilgilere göre kayıplar var ve bunlar aranıyor. Yukarıda Babaçay köyü var, orada ciddi hasar var. Ayancık’ta ciddi hasar var. Dün akşamdan beri hem il ve ilçe belediye başkanlarımız, hem milletvekilimiz bölgedeydi. Bugün Grup Başkanvekilimiz Engin Altay’la birlikte biz de ulaştık. Bozkurt’ta, Kastamonu Milletvekilimiz Hasan Baltacı ve il başkanımız görev yapıyorlar. Burada oluşan selin büyük oranda sebebi, tomruklardan kaynaklanıyor. Yağmurun şiddetine kimsenin engel olma şansı yoktur ama seli engelleyebiliriz. Yukarıda vadinin başına bir tomruklar deposu kurmuşlar. O gelen tomruklar aşağı inmiş ve köprüleri tıkamış. Köprüler doğal baraj görevi görmüş, bir anda patlamış ve şehir bu hale gelmiş.

Erdoğan: ‘THK’yı Çalışamaz Hale Getiren CHP Zihniyetidir’

Ali Öztunç: ‘Bozkurt’taki Selin Büyük Bir Oranda Sebebi HES’tir’

Bozkurt’ta ise HES’in etkisi çok büyük. Biz yıllardır söylüyoruz. Bu kadar çok HES olmaz. Gördüğünüz her ufak suyun başına HES yapıyorsunuz. Bu HES’ler baraj görevi görüyor, bu HES’ler yüzünden seller oluyor diyoruz ama hükumet dinlemiyor. Bozkurt’taki selin büyük bir oranda sebebi HES’tir. Buna rağmen Orman Bakanı Pakdemirli dün, ‘HES’ler bu işin sebebi değil, mağdurudur’ diyor. Sayın Bakan, sen devletin bakanı mısın HES şirketlerinin avukatı mısın? Yangın olur, ettiğin laflar laf değil, sel olur aynı şekilde. Koordinasyonu beceremiyorsunuz, bir de çıkıyorsunuz ‘HES’ler mağdur’ diyorsunuz. Bari bundan sonra mağdurlarsa bütün yatırımı HES’lere yapın olsun bitsin. Pakdemirli’nin birazcık onuru varsa istifa eder artık.

‘Bu Ülkeye Verdiğiniz Tahribatı, Fidan Dikerek Aklayamazsınız’

‘Pakdemirli Bu Bakanlığı Yapamıyor’

Sayın Erdoğan! Pakdemirli bu bakanlığı yapamıyor. Affını mı istersin, görevden mi alırsın, ama olmuyor. Yapamadığı için de bütün felaketlerde sınıfta kalınıyor. Siz zaten beceremiyorsunuz, bakanınız da yönetemiyor. Barış Karadeniz dün buradaydı. Hem Bozkurt’ta hem burada can kayıpları var, aranan yurttaşlarımız var. Umarım daha fazla can kaybı olmaz. Cana geleceğine mala gelsin, mala gelen yapılır. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, Ankara Büyükşehir Belediyemiz yardım malzemelerini gönderdiler, yurttaşın yanındalar. Genel Başkanımızın talimatıyla CHP’li tüm belediyeler Sinop’un, Karabük’ün, Kastamonu’nun ve Bartın’ın yanındadır.”