Adana'daki programı kapsamında Adana Ticaret Odası'nın (ATO) Sheraton Oteli'nde düzenlediği 120 yıl gala yemeğine katılan Davutoğlu, “Bizim meselemiz üç şeyi birlikte gerçekleştirmek. Bir; milli birliği, beraberliği ve aidiyet bilincini güçlendirmek. Çünkü bakınız Suriye, Irak, Ukrayna; sadece Ortadoğu değil, Karadeniz de parçalanıyor. Zaten Bosna savaşının izleri halen devam ediyor. Balkanlar, Karadeniz ve Ortadoğu'da coğrafyalar bölünürken, kimlikler parçalanırken, bizim Türkiye'de milli birliği, beraberliği ve millet olmak kimliğini her türlü mezhebi ve etnik ayrımı bir kenarda bırakarak 77 milyon vatandaşımızın eşitliği, kimliğini savunmamız lazım. Bizim çözüm sürecinden, Alevi- Sunni kardeşliğinden kastettiğimiz budur. Bunu yapamasak, 100 yıl önce yaşadığımız çözülme sürecinin etkilerini görüyoruz. Bunu yapacağız.” dedi. 

Adana'nın dört alanda Türkiye ölçeğini aşan bir yapıya dönüşmesini arzu ettiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: “Birincisi, enerji. Ceyhan'nın özel enerji ihtisas bölgesi olarak, sadece Türkiye'nin ve Akdeniz'in değil; dünyanın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmeye kararlıyız. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Hazar Denizi'ni, yani Maveraünnehir'in karşısını Akdeniz'e bağlıyor ve bu Ceyhan'a bağlanacak. Daha sonra inşallah Kazakistan, Türkmenistan doğalgaz ve petrol imkanları geldiğinde de zaten Türkiye'ye doğru aktığında Adana yine önemli bir konuma sahip olacak. Kerkük- Yumurtalık hattı; özellikle benim son Irak ziyaretim sonrasında Bağdat ile Erbil arasında çok ciddi bir anlaşma zemini doğdu. Bu anlaşma da sağlandığında sadece Kerkük değil, güneyden petrolün aynı hat üzerinden Ceyhan'a akmasına önem veriyoruz. İstiyoruz ki Irak en güvenilir hat olarak Adana'ya, Ceyhan'a bu petroller aksın. Kafkas, Ortadoğu petrolleri öyle veya böyle bir gün yolları Çukurova'nın bereketli topraklarından geçerek, Ceyhan'a gelecek. Bizim hedefimiz bu.”

Vizyonsuz, liderlik kabiliyetlerine sahip olmayan bazı devlet adamlarının yol açtığı felaketlerin en çarpıcı ve kötü örneğinin Suriye'de yaşandığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, “Bütün çabalarımıza rağmen ve geçmişte kendisine çok ciddi katkılar sağlamış olmamıza rağmen Beşar Esed, Türkiye ile birlikte demokrasi yolunda yürümektense, kendi halkına dönük büyük bir katliama girişti. Hala yüreğim yanar. Tam bu olaylardan önce 2010 yılında Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında dörtlü Levant Birliği kuruyorduk. Adana, Mezopotamya Levantın merkezi yeridir. Bir an -sınırlara hep saygılıyız ama- Avrupa Birliği'nde olduğu gibi sınırların kalktığı veya anlamsızlaştığı, vizelerin kalktığı bir Ortadoğu düşündüğümüzde, Ortadoğu'nun en çok akacağı yer Adana ve Çukurova'dır. Bunu gördüğümüz için biz Adana'yı Levant'ın, Mezopotamya'nın ve İç Anadolu'nun kesişim yeri olarak şehri olarak öne çıkarıyorduk. Ama birileri bunu engelledi. Birileri Ortadoğu'nun kan gölüne dönmesini istedi. Bizim istediğimiz gibi bir sınırlara saygı gösterilip; ama ekonomik bakımdan birleşmiş bir Ortadoğu fikrini, Türkiye'nin öncülük ettiği fikri yok etmeye çalıştılar. Görüyorsunuz ne hale geldiler.” şeklinde konuştu. 

'REKABET ŞANSINI AZALTAN FAKTÖRLERİN BAŞINDA FAİZ GELMEKTEDİR'

ATO Başkanı Atila Menevşe ise Türkiye'nin büyük zorunda olduğunu vurguladı. Yatırım, istihdam ve ihracatın ana hedef olması gerektiğinin altını çizen Menevşe, “Reel sektör bilançoları, gelir-gider tabloları incelendiğinde faiz giderlerinin maliyetindeki önemli payını görebiliyoruz. Faiz şu sıralar iyice yükselmiştir. Yatırımcıyı, yatırımdan caydıran; işletme maliyetini yükselten ve rekabet şansını azaltan faktörlerin başında faiz gelmektedir. Faizlerin indirilmesi için mücadelenizi destekliyoruz. Faiz iadesi teşviği konusunda desteğinizi bekliyoruz.” açıklamasını yaptı. Programa Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Vali Mustafa Büyük ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.