MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündem dışı söz alarak Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle bir konuşma yaptı.

7 Şubat'ın, Kahramanmaraş için çok önemli bir tarih olduğuna işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “çünkü 7 Şubat 1973'te bu Meclis yani bu gazi Meclis tarafından Kahramanmaraş'a "kahramanlık" unvanının verildiği tarihtir, şu anda 40'ıncı yıl dönümüdür.

Ayrıca, Kahramanmaraş'ın kurtuluşu ve Zafer Bayramı 12 Şubat 1920'dir. Şu anda, Kahramanmaraş'ımızda, bir hafta boyunca 12 Şubat Kurtuluş Bayramı'mızı ve Zafer Haftamızı kutlamaktayız.” şeklinde konuştu.

DÜŞMAN İŞGALİ 

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerdeki işgallerden ve toprak kayıplarından bahsederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bütün yurdumuzu düşmanlar işgal etmiş, maalesef, Türkiye o tarihlerde çıkmaz bir bütünün içerisine girmiş. Kahramanmaraş'ımıza ise ilk önce İngilizler gelmiş, İngilizler ele geçirmiş, idare etmeye çalışmış, sekiz ay kaldıktan sonra da Fransızlara devrederek çekilmişler.

KAHRAMANMARAŞ DİK DURDU

Ama Kahramanmaraş'ın dik durması, Kahramanmaraş'ın vermiş olduğu bu mücadeleyle Fransızlar da Kahramanmaraş'ta kalamamış ve nitekim kaçmak zorunda kalmışlar.
Kahramanmaraş'ın bu millî mücadelesinin en önemli 3 noktasına değinmek istiyorum. Birincisi: Fransız askerlerinin, Kahramanmaraş'ta, hamamdan çıkmış Türk kadınlarının o tarihte kullandıkları peçelerini açması ve namusuna el uzatması ki bunu başaramamışlar. Sütçü İmam'ın bizim halk kahramanımız Sütçü İmam'ın Fransız askerlerini öldürmesiyle başlamış. Birinci önemli unsurlardan bir tanesi budur.

İkincisi: Ulu Cami'de verilen, Hoca'mızın, o tarihlerdeki Hoca'mızın "İşgal altında bulunan bir ülkede cuma namazı kılınmaz. İşgal altındaki topraklarda ve Fransız bayrağının asıldığı kalede, bu olduğu müddetçe cuma namazı kılınmaz." fetvasıyla halk Fransız bayrağını kaleden indirmiş ve nihayetinde Türk Bayrağı takılmış, Fransızlara karşı İstiklal Savaşı'mız başlamış.

Yirmi iki gün yirmi iki gecenin sonunda, Fransızlar Kahramanmaraş'ı terk etmek zorunda kalmışlar ve o gündür bugündür, şu anda 93'üncü yıl dönümünü kutladığımız bu Kahramanmaraş'ımızın zafer bayramı üçüncü büyük felsefe olarak da”¦ Kahramanmaraş halkının söylediği bir cümle var. Diyor ki: "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzâr olmaz."

Yine, bu Meclis tarafından da, dünyada ve Türkiye'de ilk defa, 5 Nisan 1925 tarihinde, kırmızı şeritli madalyayla Kahramanmaraş, Kahramanmaraş halkı ödüllendirilmiştir ve dünyada da bunun eşi yoktur.

Burada Kahramanmaraş kurtulduktan sonra Kahramanmaraş halkı, o zamanki kazmalarla, küreklerle, o anki iptidai şartlarla Fransızları kovmuş ama yine işini bitirmemiş, bu defa çevre illerimizin, onların kurtuluşuna destek sağlamış, onların kurtulmasına yardımcı olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Allah, bir daha böyle, bizlere Kurtuluş Savaşı günleri göstermesin diyorum.”