Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, üzerinde aylardır tartışılan ”˜demokratikleşme paketi'nde yasaklı harflere, başörtüsü yasağına, Kürtçe propaganda yasağına son verilirken öğrenci andı kaldırılıyor, Kürtçe yer isimlerine özgürlük veriliyor. Pakette nefret suçlarında cezaların ağırlaştırılması da bulunuyor. 20'yi aşkın maddenin yer alması beklenen pakette bulunan, yasal değişiklik gerektiren düzenlemeler şöyle:

SEÇİME ÜÇ ALTERNATİF: Seçim sistemini belirlemek için üç alternatif kamuoyunda tartışmaya açılacak. Ya yüzde 10'luk seçim barajının bulunduğu mevcut seçim sistemi devam edecek ya baraj 5'e çekilerek 5'li gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sisteminin uygulanacak ya da baraj kaldırılarak dar bölge sistemine geçilecek.

BDP İÇİN YA PARA YA MECLİS: Önceki yıllarda seçimde yüzde 7 oy almış veya 3 milletvekiline sahip partilere hazine yardımı veriliyordu. Paketle seçimde yüzde 3 oy alan partiler her yıl Hazine yardımı alabilecek. Ancak seçim barajı nedeniyle seçime bağımsız adaylarla giren ve yüzde 6,5 oy alabilen BDP yardımından faydalanamayacak. 

ÖRGÜTLENME KOLAYLIĞI:  Mevcut sisteme göre siyasi partilerin seçime girmesi için az 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Paketle, beldelerin en az yarısında teşkilat kurma zorunluluğu kalkıyor.Yeni kurulan partilerin seçime girmesi kolaylaşacak. 

EŞBAŞKANLIK GELİYOR: Siyasi yaşama BDP ile giren eşbaşkanlık sistemi, yasal çerçeveye oturtulacak. Seçim Kanunu'nun 15. maddesine ek yapılarak, bu sistem yaşama geçirilecek.

SİYASET ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKTI:  Oy verme hakkına sahip olanlar partilere üye olabilecek. Ancak hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organı mensupları, memurlar, kamu görevlileri, askerler partilere üye olamayacak. Yüz kızartıcı suçlar, soykırım suçları ve terörden mahkûm olanlar için partiye üye olma yasağı kalkacak. Değişiklik Abdullah Öcalan'ı kapsamayacak. 

KÜRTÇE PROPAGANDA: Paketle Türkçe dışında bir başka dille siyasi propaganda konuşması yapma yasağı kalkıyor. 

NEFRET SUÇUNA CEZA: Nefret suçları TCK'ya girecek; kişinin dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini gibi nedenlerle bir suçun işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılacak. Hrant Dink'in katillerine nefret suçu işlemesi nedeniyle ayrıca ağırlaştırılmış hüküm uygulanabilecek. Başbakan Erdoğan, aynı düzenlemeye göre, inançların gereğini yerine getiren kişinin haklarının kullanımını engelleyenlerin de 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacağını söyledi.  Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu'nu yaşama geçirecek. 

X, Q, W'YE ÖZGÜRLÜK: Kürtçe alfabede bulunan X, Q, W harflerine özgürlük gelecek. TCK'da buna yönelik yasaklar kalkacak. Kimliklerde, yer isimlerinde, tabelalarda Kürtçe isimler kullanılacak. 

HÜKÜMET KOMİSERİ KALKACAK: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Daha önce güneş batmadan 1 saat önce bitirilmesi gereken gösterilerin güneş batana kadar, kapalı yerde 23.00'e kadar yapılabilen toplantıların ise 24.00'e kadar yapılabilmesi sağlanacak.Toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında ise karar verici hükümet komiseri değil düzenleme komitesi olacak; kurul, toplantının bitirilmesi kararını alabilecek.

ÖZEL OKULLARA KÜRTÇE EĞİTİM: Özel okullarda anadilde eğitim dönemi başlayacak. Talep edenler, anadilde eğitim ve öğretim yapan özel okullar açabilecek. Hangi dillerde özel okullar açılabileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek.

YER İSİMLERİNE ÖZGÜRLÜK: Kürtçe, Ermenice, Rumca ve Lazca gibi dillerdeki yer isimlerine özgürlük gelecek. Köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanlığı'nın kararı, il ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bakanlar Kurulu'ndan vize alınırsa Tunceli Dersim, Diyarbakır Amed ismini alabilecek. 

HACI BEKTAŞ-I VELİ ÜNİVERSİTESİ: Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek.

KİŞİSEL VERİLER KORUNACAK: Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence geliyor. Hükümet, iki kez kadük olan Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun'u Meclis'ten geçirecek. Özel bilgiler ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak, arşivlenemeyecek.

THK YETKİSİNE SON: Geçen hafta yönetmelik değişikliği ile THK'nın kurban derisi toplama yetkisi kaldıran hükümet, THK'nın kanundaki yetkisini de kaldırıyor. İsteyen kişi, istediği yere yardımını yapabilecek.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ: Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak, kamu kurumlarındaki başörtüsü yasağı kaldırılacak. Başörtüsü yasağı, ilkokullarda da kalkacak. Ancak TSK, emniyet ve yargıda başörtülü kadın çalışamayacak. 

ÖĞRENCİ ANDINA VEDA: Geçen yıl ortaokullarda kaldırılan ve “Türküm” diye başlaması ile içeriği nedeniyle çokça eleştirilen öğrenci andı ilkokullarda da kaldırılacak.

MOR GABRİEL İADE EDİLİYOR: Yargının devlete ait olduğuna karar verdiği Mor Gabriel Manastırı arazisi Manastır Vakfı'na iade edilecek.

ROMAN ENSTİTÜSÜ: Bir üniversite bünyesinde Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacak. Romanların eğitim alanındaki, barınma alanındaki sorunların giderilmesi için yapılan çalıştayların sonuçları incelenerek adımlar atılacak.