Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanlığı Sur 5. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşan Mahir Ünal, halkın artık devletten değil, PKK'den korktuğunu söyledi. Ünal'ın bu sözleri Diyarbakır basını tarafından "Kemalist vesayeti, Kürt ve Kürdistan hakikatinin üstündeki resmi inkarı, anayasadaki faşist Türklük ve Kemalist ilke tanımlamalarını gözden kaçırmaya çalıştığı" iddiasıyla sert biçimde eleştirildi.

Diyarbakır basınında Mahir Ünal'ın konuşması ve Ak Parti Kongresi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

PKK korkusunu ileri sürerek olumsuzlukları örtme çabalarına rağmen; AKP kongresindeki Mustafa Kemal posteri ve Türk bayrağı herşeyi anlatıyordu. Resmi ideoloji, inkarın ve Kürdistan'daki 1925-26-27 katliamları, Ağrı-Zilan katliamı, Dersim katliamının bizzat sorumlusu olan Mustafa Kemal'i akredite eden bir AKP'nin Kürtlere ve Müslümanlara karşı iki yüzlü politikası manidar bulundu.

Bilindiği gibi, arka fondaki bayrak da Kürtleri temsil etmiyor. Zira bayrak kanunu bizzat bunu engelliyor. Sözkonusu kanunun ismi "Türk Bayrağı Kanunu" şeklinde. Çokça tartışılan Türkiye ismi de "Türk İli" (Türklerin yaşadığı yer) anlamına geliyor.

MAHİR ÜNAL KONGREDE NE DEMİŞTİ:

Kongrede konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise, çözüm süreci ve Kobani'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Birlikte kazanılan bir savaşın sonunda genç bir cumhuriyetin kurulduğunu vurgulayan Ünal, ama cumhuriyete sahip çıkanların tek tipçi bir anlayışla yeni bir kimlik inşa etmeye kalkıştığını söyledi. İnşa edilen bu kimliğin siyasi ve hukuki olduğunu anlatan Ünal, “Bu kimlik tarihsel ve sosyolojik bir kimlik değildi. Öyle zamanlara geldik ki 1980'den sonra Diyarbakır, o ruhu olan şehir, ölülere bile işkence edildiğine şahit oldu” diye konuştu.

Son 12 yıldır birliktelikle bir şeyin inşa edildiğini anlatan Ünal, “Adeta bir kuyumcu hassasiyeti ile bir arkeoloğun kazı yapar gibi fırça ve kaşıkla büyük bir hassasiyetle ama yavaş yavaş işler. Bütün bu sürecin kritik dönemeçlerini bir bir kat ederek devam ettiğimiz bir yolculuk var. Bu yolculuk 90 yıl önce dağılan bu coğrafyadaki kardeşliği, birliği ve beraberliği yeniden inşa etme sürecidir” şeklinde konuştu.