Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu’nun Ankara’daki toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini salona dinletti. Erdoğan, ardından Kılıçdaroğlu’nun yeni sistemde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında kriz olabileceğine yönelik sözlerini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu’nun Arena spor Salonu’nda düzenlediği “Gelecek İçin Evet” programında şunları söyledi:
DİMDİK AYAKTAYIZ: (‘Dik dur eğilme’ sloganları üzerine) Hiç endişeniz olmasın dimdik ayaktayız. 7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlamayınca tıpkı 1970’lerde 1990’larda olduğu gibi oylarına bakmadan ülkeyi, siyaseti dizayn etmeye kalkanları unutmadık. Türkiye bir daha böyle sıkıntılar yaşamasın, böyle kayıplara maruz kalmasın diye yönetim sistemini değiştiriyoruz.
SORUMLULUK ALMADI: Ana muhalefetin başındaki zat diyor ki ‘hayır oyunun hiçbir vebali yoktur’ bunlar hayatları boyunca sorumluluk almadılar ki Anayasa değişikliği için alsınlar. Şimdi şöyle hep birlikte ana muhalefetin başındaki zatı dinleyelim. (CHP Genel Başkanı’nın sesini dinleterek) Bu zat ana muhalefet partisinin genel başkanı, dersini hiç çalışmamış. Hayır’ın gerekçesini anlatırken ne diyor, Cumhurbaşkanı başka bir partinin, Başbakan başka bir partinin genel başkanı olunca asıl kavga orada çıkar diyor.
5 KEÇİYİ KAYBEDER: Burada Başbakan olmayacak ki sadece Cumhurbaşkanı olacak, başkası yok. Burada Başbakan yok. O iş kapanıyor artık. Bunu dahi öğrenememiş. Bu zata beş tane koyun, beş tane keçi verin kaybeder gelir. İnsan şu 18 maddeyi bir okumaz mı?
ANLADIN MI KILIÇDAROĞLU: Karşı çıktığı sistemin ne getirdiğini dahi bilmiyor. Cumhurbaşkanı partili olmasa da başka bir zihniyetten Başbakan başka bir zihniyetten olduğunda kıyamet kopuyordu. Biz işte böyle sıkıntılar yaşanmasın diye Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığı birleştiriyoruz. Anladın mı Sayın Kılıçdaroğlu? Artık sen bu sıkıntıları yaşamayacaksın. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık birleşiyor, sadece Cumhurbaşkanı oluyor, olay bu. Tabi ki Meclisi çalıştırmamayı iş yapmak olarak gören bu zihniyete bunları anlatmak gerçekten çok zor. Anlamayınca da işte böyle saçmalıyor.
MİLLETİMİZ SAHİP ÇIKACAK: Milletimiz kendisi için, çocukları için, geleceği için, güvenliği ve refahı için neyin doğru olduğun biliyor. Bize düşen hakikatleri anlatmaktır. 16 Nisan’da söz de karar da mühür de milletimizdedir. İnanıyorum ki milletimiz tarihi bir oranla evet diyerek ülkemizi geleceğe taşıyacak Cumhurbaşkanlığı sistemini sahiplenecek. 39 günde kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Varsın ‘hayır’ı savunanlar saçmalayıp dursunlar. Biz kafalardaki tüm sorulara berrak cevaplar vererek ‘evet’imizi anlatacağız. Yeni sistem terörü mü bitirecek diyenlere cevaben, evet, yeni sistem terör örgütlerinin kabusu olacaktır diyeceğiz. Yeni sistem işsizliği mi azaltacak diyenlere cevaben evet, yeni sistem sağlayacağı istikrarla ekonominin güçlenmesini sağlayacak adımların atılmasını kolaylaştıracak diyeceğiz.
PARTİLERE ÇAĞRI: Sayın Binali Yıldırım’a MHP lideri Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. CHP’ye, HDP’ye, Saadet Partisi’ne, BBP’ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum. Gelin bir olalım, beraber olalım.
AVRUPA BİZİ DİNLİYOR: Türkiye’yi Avrupa’da istemeyenler, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika’da isteseler istemeseler de Türkiye’yi şu anda Avrupa’daki tüm kardeşlerim dinliyor. Bu toplantı orada izleniyor, şu anda bizi dinliyorlar. Biz oralardaki kardeşlerimizle gönül diliyle konuşuyoruz zaten, sıkıntımız yok.

DARMADAĞIN ETTİK
15 Temmuz’da bu gençlik tarih yazdı. Bu tarih Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin her köşesinde darbecilerin darbe heveslilerinin karşısına dikilerek yazılmıştır. Milyonlarca insanın canı pahasına tarihe nakşettiği 15 Temmuz direnişi şehitleri ve gazileriyle milletimizin şeref sayfaları arasında müstesna bir yere sahiptir. O gece gençlerimizle, milletimizle birlikte darbecilerin üzerine yürüdük. Sadece darbecilerin değil arkalarındaki güçleri milletimizle ve gençlerimizle birlikte gün ışımadan darmadağın ettik.

‘Fatih’in torunları yeni çağ açacak’

Şimdi birileri diyor ki Meclis’i ve Bakanlar Kurulu’nu çocuk çocukla mı dolduracaksınız. 18-25 arasındaki gençlerimizin seçme hakkı zaten var. Evlenebilir, iş kurabilir, yurtdışına gidebilir, askere gidip Vatan hizmeti yapabilir, anne olabilir ama seçimde aday olamaz. Böyle çarpık bir mantık olabilir mi? Biz diyoruz ki gençlerimize seçilme hakkını da vereceğiz. Çünkü biz gençlerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Açık konuşuyorum gençlere güvenmeyenlerin itimatsızlığı gençlerimize değil bizatihi kendilerinedir. Bu nesil Fatih’in neslidir. Bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih’in torunları yeni bir çağın açılmasına hazırlanıyorlar.
KİME GÜVENECEĞİZ: Kendi tecrübesine, birikimine, kabiliyetine güvenen hiç kimse gençlerin seçilme hakkı elde etmesinden rahatsızlık duymaz. 15 Temmuz’da Ankara ve İstanbul’da darbecilerle aslanlar gibi çarpışan, ülkesinin ve milletinin istiklalini koruyan gençlerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz?

Bedel ödenmesin istiyoruz

Millet sorumluluğu kime vermişse hesabı da ondan sorar. İşte bu anlayışla yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık görevlerini birleştiriyor milletin karşısına tek bir muhatap çıkartıyoruz. Bu ülkede artık Cumhurbaşkanı ile Başbakan kavga etti diye millet bedel ödemek zorunda kalmasın istiyoruz. Bu ülkede artık atanmışların değil sadece doğrudan milletin yetki verdiği makamın sözü geçsin istiyoruz. Şimdi birileri diyor ki ‘bugüne kadar neyi yapamadınız da sistemi değiştiriyorsunuz’ bizim bugüne kadar elde ettiğimiz başarının gerisinde sistemin sağladığı kolaylık değil milletimizden aldığımız güç var.