Haber46 Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Çam, Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek'e bir açık mektup yazdı. Mektubunda Expo 2023 ile ilgili kaygılarını dile getiren Furkan Çam, Başkan Mahçiçek'in cevaplamasını istediği bir dizi soru sordu. 

Başkan Mahçiçek'e 'kamu menfaatini koruduğumuz ve sizi yanılmaktan kurtarmaya çalıştığımız için bize teşekkür edecek misiniz?' diye soran Furkan Çam 'Sizin de bizimle aynı duyguları ve kaygıları taşıdığınızdan eminiz. Expo 2023 ile ilgili, yanınıza danışmanlarınızı da alarak yukarıda sorduğumuz tüm soruları cevaplamanızı rica ediyoruz" dedi.

İŞTE FURKAN ÇAM'IN O YAZISI!

Sayın Başkan…

Biliyorsunuz son zamanlarda özellikle Onikişubat Belediyesi Yeni Hizmet Binası, Yolsuzluk Operasyonları ve Expo 2023 ile ilgili yaptığımız haberlerden dolayı Belediyeniz ile Haber46 arasında -bizce hiç gerekmediği halde- sert rüzgarlar esmektedir.

Sonuçta bu ülkeye çeşitli görevlerde hizmet etmekle şereflendirilmiş bir Belediye Başkanı olarak, siz de bilirsiniz ki, haber gazetecinin namusudur. Aynen, devlet imkanlarının yerinde ve doğru kullanılması devlete hizmet etmek için bir makamda bulunanların namusu olduğu gibi.

Bugüne kadar tarafınıza sorduğumuz hiçbir soruya cevap vermediniz. Yaptığımız haberlerle ilgili açıklamaları, iddiaları ortaya atan basın kuruluşunu yok sayarak cevapladınız.

Siz devlet adamı ciddiyetiyle davranarak soruları cevaplamadığınız halde, bizler gazetecilik ciddiyetiyle yine de her açıklamanıza sayfamızda tek kelimesini değiştirmeden yer verdik ve size yeni yeni sorular sorduk.

En nihayetinde sorularımıza verecek cevaplarınız kalmadığında tamamen sustunuz.

Sayın Başkan…

Bizim özellikle Expo 2023’le ilgili çok ciddi şüphelerimiz var. Buraya yapılacak olan yatırımın, bu şehrin geleceğini ipotek altına alacağından korkuyoruz. Yanılıyor olabiliriz. Ancak bizi yanıldığımıza ikna etmek de sizin göreviniz. Bizi ikna etmekten vazgeçmiş olmanız, aslında sizin de artık bu konuda ikna olamadığınız anlamına mı geliyor.

Sayın Başkan;

Expo 2023 ile ilgili aşağıdaki sorularımızı tam bir açık yüreklilikle ve tane tane açıklayabilir misiniz? Hatta bekleriz ki, sormayı unuttuğumuz soruları dahi cevaplayasınız:

1. Bir açıklamanızda Expo 2023’e bir buçuk yıllık fizibilite çalışması sonucu başvurduğunuzu ifade ediyorsunuz. Bu durumda hesabı çok iyi yapılmış bir çalışma mevcuttur. Soruyoruz; 

Expo 2023 için bahsettiğiniz 747 dönüm araziye kurulacak her türlü inşaat, donanım, tanıtım ücretleri dahil olmak üzere toplam kaç TL harcanması öngörülmüştür?

Bugüne kadar çalışmaların yüzde kaçı tamamlanmıştır? Bugüne kadar kaç TL harcanmıştır?

2. Expo 2023’ün hangi bölümleri kaç yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmiştir? Yap-işlet devret modeliyle ihaleye verdiğiniz alanlarda belediye makineleri, işçileri çalışmış mıdır?

3. Expo 2023 inşaatı şu an devam etmekte midir? Yoksa ödenek olmadığı için - ya da başka bir nedenle - çalışmalar durduruldu mu?

4. Expo 2023 için şehrimize 193 günde 50 ülkeden 2 milyon kişinin gelmesini beklediğinizi ifade ediyorsunuz? Bu rakamı gerçekçi buluyor musunuz?

5. Aynı açıklamanızda 193 günde her gün ortalama 3-5 bin kişinin geleceğini söylüyorsunuz. Günde 3 bin kişi gelirse 579 bin, 5 bin kişi gelirse 965 bin kişi yapıyor. Bu durumda ne 2 milyon rakamına, ne de 1 milyon rakamına sizin de inanmadığınız ortaya çıkıyor. Sayın Başkan; gerçekten Expo 2023 için şehrimize kaç kişinin geleceğini umut ediyorsunuz?

6. Size aynı açıklamada hem 2 milyon, hem de 579 bin rakamlarını veren danışmanlarınıza neden yanıltıldığınızın hesabını sordunuz mu? Bu açıklamanızdan sonra yeni bir fizibilite çalışması yaptınız mı? Sizi yanıltan danışmanlarınız hakkında işlem yaptınız mı?

7. Expo 2023’ün şehrimize 1 milyon doların üzerinde katma değer sağlayacağını söylemiştiniz. Bunu 2 milyon kişinin şehrimize geleceği, gelen her kişinin, şehrimizde en az 1 gün konaklayacağı varsayımı üzerine mi yaptınız?

Yani şehrimiz havalimanına 193 gün boyunca aralıksız olarak, her gün 10 bin kişi iniş yapacak, bu 10 bin kişi şehrimizde konaklayıp, alışveriş yapıp, yemek yiyip, yine şehrimiz havaalanından ayrılacaktır. Fizibilitesini yaptığınız hesabı yeniden bizimle paylaşmak ister misiniz?

8. 2018 yılında Expo 2023 tanıtımı için 29 milyon 488 bin TL harcadığınızı açıklamıştınız. Expo 2023 tanıtımı için para harcamaya devam ediyor musunuz? Expo 2023 tanıtımı için bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında yaptığınız toplam harcama miktarı kaç lira olmuştur? Expo 2023 başlayıncaya kadar tanıtıma toplam kaç TL harcamayı düşünüyorsunuz?

Sayın Başkan;

Tüm bunların yanında size sormak istiyoruz. Bir vatandaş olarak baktığınızda, sorularımızda kamu menfaati görüyor musunuz? Bu soruların tam bir açık yüreklilikle cevaplanmasının, Kahraman şehrimizin hayrına olacağına inanıyor musunuz?

Sorduğumuz sorularla hem sizi yanılmaktan kurtarmaya hem de kamu menfaatini korumaya çalıştığımız için bize minnet duygularınızı ifade edecek misiniz?

Yapacağınız bir basın toplantısıyla gazetecilik görevini tam ve doğru olarak yapan Haber46’ya samimi duygularla teşekkür etmeyi düşünüyor musunuz?

Yukarıda iyi niyetle sorduğumuz ve her biri birbirinden değerli sorularımızın ivedilikle cevaplanmasına, yeni yapacağımız kapsamlı “Expo 2023 Gerçekleri” haberimize katkı sağlaması açısından çok önem veriyoruz.

Sizin de bizimle aynı duyguları ve kaygıları taşıdığınızdan eminiz. Expo 2023 ile ilgili, yanınıza danışmanlarınızı da alarak yukarıda sorduğumuz tüm soruları cevaplamanızı rica ediyoruz.

İnanıyoruz ki, Expo 2023 hakkında zihinlerde en küçük bir soru işareti bırakmayacak şekilde, net ifadelerle bir açıklama yapacaksınızdır.

Saygılarımızla…