Onilişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, dün KMTSO'da Kahramanmaraş İş Dünyasına Expo 2023 hakkında bilgi verdi. Haber46 Yönetim Kurulu Başkanı Furkan çam, Mahçiçek'in yaptığı açıklamalarla ilgili olarak bir takım sorular sordu. 

İşte Furkan Çam'ın O Yazısı:

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi 16. Olağan Toplantısı'nın onur konuğu olan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, EXPO 2023 hakkında iş dünyasına bilgi verdi.

EXPO 2023 için önümüzde daha 3 yıl var diyen Başkan Mahçiçek, “Expo 2023’ün Kahramanmaraş’a 1 milyar doların üzerinde katma değer kazandıracağını” söyledi.

Mahçiçek’in Verdiği Bilgiye Göre;

Expo; 193 gün sürecek.

Bu sürede 50 ülkeden 2 milyona yakın kişi Kahramanmaraş’a gelecek.

Açılışta 30 bin, diğer her gün 3-5 bin kişi katılacak.

Her gün Kahramanmaraş’a gelen bu 3-5 bin kişinin konaklaması ve ulaşımı için gerekli organizasyonlar yapılacak.

Bu Bilgiler Sayın Mahçiçek’in, Kahramanmaraş Basını Önünde İş Adamlarına Verdiği Bilgiler.

Buradan Sayın Başkan’a Birkaç Soru Sormak İstiyorum:

Birincisi; 193 günde 50 ülkeden 2 milyon kişinin gelmesini bekliyoruz diyorsunuz. Bu her gün 10 bin 100 (onbin yüz) kişinin gelmesi anlamına geliyor. Ancak konuşmanızın devamında günlük 3-5 bin kişinin geleceğini ifade ediyorsunuz.

Ortalama günlük 3 bin kişi gelirse 579 bin;

Ortalama 4 bin kişi geldiğini kabul edersek 772 bin

Ortalama 5 bin kişi geldiğini düşünürsek 965 bin kişi yapıyor.

Bu durumda 50 ülkeden 2 milyon kişinin geleceği iddiasını siz kendiniz, aynı cümle içinde yalanlıyorsunuz.

Sayın Başkan; Expo 2023 için 193 günde beklediğiniz ziyaretçi sayısı gerçekte kaç kişidir? 2 milyon mu, 965 bin mi, 772 bin mi, 579 bin mi? Unutmayın; bu rakamların tamamını siz veriyorsunuz? Hangisine inanmamız gerektiğini nedenleriyle birlikte açıklayacağınızı umuyorum.

Benim; tüm şartlar en iyi şekilde değerlendirildiğinde ve yine tüm şartlar lehimize işlediğinde beklediğim en yüksek rakam 50 bin…

İkincisi; Daha önce Haber46’nın sorusu üzerine Expo 2023’ün tanıtımı için 39.813.834 TL bedel üzerinden ihale verdiğinizi,

Rekreasyon Alanının açılışı kapsamında olan Konser, Çocuk Oyunları, Yetişkin Oyunları ve Çocuk Atölyeleri vaktinde bitmediği için 10.325.584 TL tutarında tasarruf sağladığınızı;

Yani 29 milyon 488 bin 250 TL ödeme yaptığınızı açıklamıştınız.

Sorum şu; 5 sene sonra bitecek olan Expo 2023’ün tanıtımı için 2018 yılında neden 29 milyon 488 bin 250 TL harcadınız? Bu parayı Expo’nun tamamlanması için harcamanız daha doğru bir yatırım olmaz mıydı? Olmayan bir projenin tanıtımı için 5 yıl önceden 30 milyona yakın para harcamanızın doğru bir yatırım olduğuna sizi kim, nasıl ikna etti?

Üçüncüsü; Konuşmanızda Expo 2023’ün Kahramanmaraş’a 1 milyar doların üzerinde (yani 6 milyar TL) katma değer katacağını düşündüğünüzü söylüyorsunuz? Bu hesabı nasıl ve kimlerle yaptınız? Biz size kısaca yardımcı olalım; Söylediğiniz katma değerin oluşması için; Geleceğini iddia ettiğiniz 2 milyon kişinin her birinin 3 bin TL, yine sizin belki gelebilir dediğiniz 965 bin kişinin her birinin 6 bin TL, yine sizin o kadar gelen olmazsa bu kadar gelen olur dediğiniz 772 bin kişinin her birinin 8 bin TL ve son olarak 579 bin kişide mi gelmez dediklerinizin her birinin kişi başı 10 bin TL harcaması gerekiyor. Bu harcamayı gerçekçi buluyor musunuz?

Dördüncüsü; Expo 2023’ün tüm alanları ihaleye verildi mi? Hangi alanlar kaç liraya ihale edildi? Bu ihaleleri hangi firmalar aldı? Firmalara ihaleye verilen alanlarda Belediye araçları ve Belediye personeli çalıştı mı, çalışıyor mu? Expo 2023 için bugüne kadar kaç TL harcandı? Bundan sonrasının tamamlanması için kaç TL daha harcamayı ön görüyorsunuz? Expo 2023 toplamda kaç TL’ye mal olacak? Expo 2023 için yap işlet devret yöntemiyle ihale ettiğiniz alanlar var mı? Expo 2023’ün hazırlanma, ihale süreçleri ve ilgili tüm süreci kamuoyuyla paylaşabilir misiniz?

Sayın başkan;

Expo 2023 ile ilgili aklımızda çok ciddi şüpheler ve sorular var. Bu şüphelerimizin ve sorularımızın kamu menfaatini korumak amacı taşıdığını siz de çok iyi biliyorsunuz. Sorduğumuz tüm bu sorulardan dolayı; sorumlu gazetecilik yaptığımız ve kamu menfaatini korumaya çalıştığımız için sizden ciddi ciddi teşekkür bekliyoruz.

Sonuçta bu milletin bir ferdi, Kahramanmaraş’ın bu şehre hizmet etmekle şereflendirilmiş bir evladı olarak, yaptığımız haberlerden hoşnut olmalısınız.

Ne diyor Hazreti Ömer:

“Yanlış yaptığımızda bizi uyarmazsanız sizde hayır yoktur, eğer uyardığınız halde sizi dinlemezsek bizde hayır yoktur!”

Biz Haber46 ailesi olarak; sizi uyarma görevimizi Allah rızası için yapıyoruz. Şimdi sizin bizi dinleme zamanınız.

Tercih sizin… Saygılarımla…