Güneydoğu Anadolu’da müftü, rektör, hastane müdürü ve akademisyenlerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. 7 Haziran’da yapılacak milletvekilliği seçimlerinde aday olabilmek için kamuda çalışanların 10 Şubat’a kadar istifa etmesi gerekiyordu. Sürenin bitimine saatler kala bölgede çok sayıda bürokrat adaylık için adım attı.

Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, milletvekili adayı olabilmek için görevinden istifa etti. Erdoğmuş’un hangi partiden adaylık başvurusunda bulunacağı henüz açıklanmadı. MTA Diyarbakır Bölge Müdürü Ekrem Tosun ve Yurt-Kur Diyarbakır Bölge Müdürü Metin Yılmaz, AK Parti’den aday adayı olmak için görevinden ayrıldı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde (DÜ), 4 akademisyen AK Parti'den siyasete girmek için harekete geçti. Akil insanlar heyetinde yer alan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akın, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yrd.Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık ve Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Medeni Aykut, milletvekili aday adaylığı için üniversiteden istifa edenler arasında yer aldı.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nde Mali Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Vefik Çelebi de AK Parti’den aday adayı oldu. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Sedat Özkul da görevinden istifa ederek AK Parti'den siyasete soyundu. Sağlık Bakanlığı'nda daire başkanlığı görevini yürüten Dr. Aziz Alper Biten de AK Parti’den Diyarbakır milletvekili aday adayı olmak için istifa etti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ve Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz da, AK Parti’den milletvekili aday adaylığı için görevlerinden istifa etti. 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski katliamı sırasında Uludere Kaymakamı olan Naif Yavuz da AK Parti’den aday adayı oldu.

HDP kontenjanından RTÜK Üyesi seçilen Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, HDP’den aday adayı olmak için istifa etti. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, HDP'den milletvekili aday adayı olmak için görevi bıraktı.