Almanya'nın Hamburg eyaletinde hafta sonu yapılan parlamento seçimlerinin galibi Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) seçim öncesi vaat ettiği gibi Yeşiller ile doğrudan görüşmelere başlama teklifi karşılık buldu.

Yeşiller düzenlediği genel kurulda seçim sonuçlarını değerlendirdikten sonra SPD’nin teklifini delegelere sordu. Yaklaşık 200 delege oybirliği ile ‘görüşmelere başlansın!’ dedi. Yeşiller Eyalet Başkanı ve Başbakan adayı Katharina Fegebank konuyla ilgili konuşmasında, SPD’nin tek başına iktidar olmasını engellemek ve iktidara ortak olmak şeklindeki iki hedefi de tutturduklarını belirtti.

Eşbaşbakan adayı ve Meclis Grup Başkanı Jens Kerstan ise Yeşillerin Hamburg seçimlerinde oyların yüzde 88'ini alamadığını belirterek, “Koalisyon görüşmelerinde ona göre hareket edebiliriz.” şeklinde konuştu. SPD’nin kendilerinden önce bir partiyle koalisyon görüşmesi yapmasının doğru olmayacağına da işaret eden Kerstan, “Çünkü SPD seçim öncesi bizimle koalisyon yapmak istediğini açıkladı. Şimdi başka bir partiyle görüşmesi hem iyi olmaz hem de seçim dolandırıcılığı olur.” dedi.

CDU HAMBURG BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Yüzde 15,9 oy ile 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük yenilgiyi tadan Hıristiyan Demokratik Birlik'te (CDU) ise istifalar başladı. Genel Başkan Angela Merkel’in desteklemesine rağmen partinin Hamburg Başkanı Marcus Weinberg partide sükunetin sağlanaması için istifa ettiğini açıkladı. Aynı zamanda federal milletvekili olan Weinberg, Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu aile konuları sözcülüğü yapıyor.

Weinberg, başbakan adayı ve Meclis Grubu Başkanı Dietrich Wersich'in muhtemel istifası ile ilgili soruya, "O kendi kararını verir." dedi. Wersich ise yeni hükümet kurulana kadar Meclis Grubu Başkanı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki çarşamba yeni Meclis Grubu Başkanını seçeceğiz." ifadelerini kullandı.