TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin Kahramanmaraş'ta 27 bin kişilik AFAD kampının kurulmasıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

Önerinin görüşmelerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, kampın 20'ye yakın Alevi ve Kürt köyünün bulunduğu bölgede kurulacağını belirterek, kampla bölgenin demografik yapısının değiştirilmesinin amaçlandığını öne sürdü.

AFAD kamplarının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütleriyle anıldığını iddia eden Doğan, bölge halkının da kampa karşı olduğunu, kampın inşaasının bölge halkından gizli, hızla devam ettiğini savundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak da HDP'li Doğan'ın kampın yerini dahi bilmediğini iddia ederek, "İzmir'den gelip Kahramanmaraş'ı bilmediğiniz belli. Arazi iddia edildiği gibi verimli bir yer değil, hayvanların otlatılamayacağı kadar verimsiz bir mera." dedi.

Türkiye-AB mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde 1 milyon Suriyeli'nin Türkiye'ye geleceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirten Dilipak, kabul edilen sığınmacı kadar da Avrupa'ya Suriyeli gönderileceğini söyledi.

Dilipak, HDP'nin Kahramanmaraş'ta Alevi vatandaşlara korku salarak oy devşirme çabası içinde olduğunu savundu. Dilipak, Suriyelilerin Türkiye vatandaşının haklarına sahip olduğu gibi bir algı çalışması yapıldığını, Suriyelilerin oy kullanma, yönetime katılma gibi hakları olmadığını, sadece mülteci haklarına sahip olduklarını anlattı.

Sataşma nedeniyle tekrar kürsüye gelen Müslüm Doğan, Türkiye'deki tüm sorunlara duyarlı olmak zorunda olduklarını belirterek, alanın coğrafi koordinatlarına kadar bölgeyi bildiğini söyledi.

Doğan, "Bu ülkede birisi çıkıp diyor ki 'taş üstüne taş koymayın, baş üstüne baş koymayın.' Siz bu ülkede ne zaman taş üstüne taş koydunuz. Barışın, gerçek çoğulcu demokrasinin gelmesi için uğraşıyoruz. Alevilerin sorunlarını çözdünüz mü? AİHM kararlarını yerine getirdiniz mi? Bu ülkede yaşayan herkesi eşit olarak göreceksiniz." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay da sataşmadan dolayı söz alarak, Doğan'ın ifade ettiği "taş üstünde taş koymayın, baş üstünde baş koymayın" ifadesinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin terörle mücadele konusunda söylediğini belirterek, sözlerinin çarpıtılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "AKP kendisine önerilen taş üstüne taş koymama, baş üstüne baş koymama meselesini layıkıyla yerine getiriyor" diyerek, Sur, Cizre ve Silopi'de vatandaşların evlerinin yıkıldığını, yüz binlerce insanın evsiz bırakıldığını öne sürdü.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Kahramanmaraş'ın geçmişte Alevi katliamlarıyla anılan bir kent olduğunu öne sürerek, bölgedeki Alevi vatandaşların kamptan dolayı tedirginlik yaşadığını söyledi. Gökdağ, "Bölge halkı Alevisiyle Sunnisiyle kampa karşı. Neden? Çünkü huzursuzluk çıkacak. Oradaki insanlar göçmenlere karşı değil, kampın kurulacağı yere karşı." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu ise kampın seçim bölgesine yapılmasının gerekliliğini anlattı. Reyhanlıoğlu, konuşmasının sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerini kınadığını belirtti.