HDP Hakkari il yönetimi, TBMM Genel Kurulu’nda iç güvenlik paketi görüşmelerinde iktidar vekilleri tarafından muhalefet vekillerine yapılan fiziki saldırıyı kınadı.

Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, HDP İl Eş Başkanı Rahmi Temel, DBP İlçe Eş Başkanı Cevahir Çiftçi, Kent Konseyi İl Eş Başkanı Perihan Kahraman, Meya-Der Şube Başkanı Ramazan Elmas, ilde bulunan 38 STK temsilcisi ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan HDP İlçe Eş Başkanı İsmail Sihat Kaya, "İnsan Hakları Sözleşmeleri ve Anayasa'da belirlenen temel haklarımıza yönelik saldırılar topyekûn sürüyor. Tutuklamanın ve iletişimin tespitinin kolaylaştırılarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, avukatların dosyaya ulaşımı engellenerek savunma hakkının özünü ortadan kaldıran yargı paketinin arkasından gelen iç güvenlik yasa tasarısına, sadece polisin yetkilerini artıran bir düzenleme olarak bakmak eksik kalır. Söz konusu tasarının yasalaşması halinde, asgari içeriği (güçler ayrılığı–temel haklar–hukuki güvenlik ilkesi) yok edilen anayasal düzenin ortadan kaldırıldığını söylemek abartılı bir yorum olmayacaktır. Sadece, suç ve ceza alanındaki yargısal faaliyetin, vali/kaymakam-kolluktan oluşan idari birimlere devrini öngören İl İdare Kanunu'ndaki değişiklik dahi rejimin iyiden iyiye bir polis devleti olacağını gösteriyor. Tüm totaliter rejimler gibi bu yeni rejimin de hedefi, tek lider, tek parti, tek ideolojiye dayanarak her türlü farklılığı baskı altına almak, kendi ideolojik cennetini yaratma adına hayatlarımızı cehenneme çevirmek, her eleştiri ve itirazı fiziksel/psikolojik terör yöntemleriyle bastırmaktır. Yapılmak istenen yasal değişikliklere bakıldığında bu durum net biçimde görülmektedir. Tasarıyla hedeflenen, suç ve ceza kovuşturma yetkisinin yargısal bir faaliyet olmaktan çıkarılarak tamamıyla kolluk faaliyetine dönüştürülmesi, böylece Ceza Muhakemesi Kanununda belirlenen güvencelere riayet edilmeden keyfi kolluk faaliyetini hakim kılmak ve yargı denetimini ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle söz konusu değişiklikler CMK yerine PVSK vb. yasalar üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılıyor." dedi.

Kaya, tasarıyla getirilmek istenenin hakim, savcı kararı olmaksızın hatta yazılı emir bile gerekmeden arama yapma ve keyfi biçimde kayıt dışı alıkoyma yetkisinin, şiddet ve kötü muamele konusunda son derece kötü sicili olan polis şiddetini artıracağı ve tamamen denetimsiz kılacağını kaydetti. Pakete iç güvenlik paketi adı verilmesine rağmen iç güvenlikle ve özgürlüklerle alakasının olmadığını vurgulayan Kaya, "AKP Grubu kendi milletvekillerine, medyaya bir doküman servis etmiş ve bunun adını 'özgürlük paketi’ vermiş. Onlara göre bunun adı özgürlük paketi. Bunu hazırlayanlar ya bunu okumadılar ya da bu dökümanla, belgeyle milleti kandıracaklarını zannediyorlar. Bu paketin adı iç güvenlik paketi değil polis devleti paketidir. İki yılı aşkındır sayın Öcalan’ın çabalarıyla sürdürülen çözüm sürecinin ruhuna uygun yasa yerine AKP iktidarı kendi iktidarını pekiştirmek ve sürdürmek için sözde iç güvenlik paketi adı altında yasalar çıkarmakta. Bu durum AKP'nin çözümün önünde en büyük engel olduğunu göstermiştir." şeklinde konuştu.