Parti Sözcüsü Çelik, Erdoğan'ın bu ifadeyi "sözün gelişi olarak söylediğini" ve herhangi bir devlet adamının kastedilmediğini savundu.

Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda tartışmalara ve ana muhalefet partisi CHP'nin tepkisine yol açan alkol düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kimsenin hayat tarzına müdahale etmediklerini ve etmeyeceklerini defalarca söylediklerini belirten Çelik, "Laik devletlerde kanunlar yapılırken hukukun temel mantığı içinde kalınır, hareket edilir ve günah sevap ikilemi üzerinde kanun çıkartılmaz." diye konuştu. Çelik, AK Parti'nin referansının İslam olduğuna dair iddialara da şöyle cevap verdi: "Eğer AK Parti'nin böyle bir niyeti olsaydı, bu bir dini emirdir, referansımız İslam'ın emirleridir şeklinde yaklaşım olsaydı kökünden yasaklamak gibi bir durum ortaya çıkardı. Böyle bir niyet ve gayret yok, mesele başka yerlere çekilmesin."

İslamiyet'in kadın hakları konusunda da son derece hassas olduğunu söyleyen Hüseyin Çelik, "Biz kadın hakları ile ilgili kanun çıkardığımız, kadınların sosyal statüsünü iyileştirdiğimiz zaman dinin emirlerini yerine getirmiş mi oluyoruz?" diye sordu. Fakir fukarayı gözetmek, temizlik, yeşilin korunması konusundaki titizlik, hayvanlarla ilgili rehabilitasyon gibi konuların da dinin emirleri arasında yer aldığını hatırlatan Çelik, "Esasen semavi dinlerin ve ahlakın emrettiği hususları, prensipleri arasında yer alan bu prensipleri, bu hususları hayata geçirmiş olduğumuz zaman dini referansla hareket ediyorsunuz, dolayısıyla laikliğe karşı duruş sergiliyorsunuz mu diyecek birileri." ifadelerini kullandı.

"Alkollü içki bazılarına göre laikçiliğin sembollerinden birisi olabilir. Bizim için asla böyle bir şey söz konusu değildir." diyen Çelik, asıl maksatlarının sağlıklı nesiller adına gayret içerisinde olduklarını vurguladı. Alkol konusunda tüketimini yasaklamak gibi bir tavrın içine asla girmediklerini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, "Tercihlere müdahalede bulunulmaz, bu laikliğe de aykırı olur. 10,5 yıllık iktidarımızda insanların hayatlarını tanzim etme biçimine müdahale etmedik." şeklinde konuştu.

Ardından Erdoğan'ın AK PArti Grup Toplantısı'nda sarf ettiği "iki ayyaş" kelimesine de açıklık getiren Çelik, "Tamamen sözün gelişi olarak söylenmiş bir sözdür. Ahmet'i veya Mehmed'i, şu veya bu şahsı, A veya B devlet adamını kastederek söylenmiş bir söz değildir. Sözün gelişi söylenmiştir. Altında derin manalar, farklı isimler aramanın bir manası yoktur. CHP'liler bundan da bir istismar konusu çıkarma çabası içinde olabilirler. Ben Başbakanım adına bunu rahatlıkla söylüyorum, kendisiyle de bu konuyu paylaşmış biri olarak söylüyorum. Bu tamamen sözün gelişi olarak söylenmiştir, herkesin bunu bilmesi gerekiyor." diye kaydetti.