Fazilet Partili Merve Kavakçı'dan 14 yıl sonra AK Partili Gülay Samancı, Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gönül Bekin Şahkulubey Meclis Genel Kurulu'na başörtüsü ile girdi. Genel Kurul'da ciddi bir gerilim olmazken güne kadın vekiller damgasını vurdu. 


TBMM Genel Kurulu MHP
 'li Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlığında toplandı.  CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Genel Kurul'da farklı bir uygulama olduğunu dile getirerek gruplara 10'ar dakika, kıyafet uygulamasının mağduru olarak belirttiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey'e de 10 dakika konuşma süresi verilmesini istedi. Bunun üzerine Akşener, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. 

Sadece başörtüsü değil

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan başörtüsü meselesinin TBMM çatısı altında çözülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”˜ikinci bir Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için' grupları ve siyasi partileri kutladı. AK Partili 4 kadın milletvekilinin başörtüsüyle TBMM Genel Kurulu'na gelmesinin, kadınların yıllardır meydanlarda verdiği mücadelenin sonucu olduğunu dile getiren Buldan, özgürlüklerin sadece başörtüsü meselesinde olmaması gerektiğini belirterek, “İnsanların kendilerini özgürce ifade edebildiği, özgürce yaşayabildiği Türkiye'yi hep birlikte yaratmalıyız” diye konuştu. Buldan, kadınlarla ilgili meselelerde erkeklerin konuşmaması çağrısında bulunarak, müdahale ve öneri almak istemediklerinin altını çizdi.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise sözlerine, “Bugün MHP açısından olağan bir gün” diyerek başladı. Başörtülü milletvekillerinin üzerinden kadın milletvekillerine ”˜mobbing' yapıldığını söyleyen Demirel, “İnançlarına dayalı olarak giyimlerini tanzim eden hanımların hayatları mikroskop altına konuldu. Bunlar kimseyi ilgilendirmez. Nasıl giyindikleri kimi ilgilendirir? Kaldı ki bu, inancın uzantısıysa kimsenin haddi değildir” diye konuştu. Erkeklere empati yapmaları ve kadınlara karışmamaları çağrısı yapan Demirel, şöyle devam etti:
“Bizim üzerimizden değil, bizimle siyaset yapılmasını istiyoruz. Onlarla fotoğraf çektirip, Twitter'da paylaşıp ”˜başörtüsüyle genel kuruldayız' diye reklam yapacak bir durum da yok. Biz ne yapacağımızı bilecek durumdayız ki vatandaş bizi seçti. Bizim mahrem alanımızdan çıkınız.”

HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise gerilim konusu olan bir sorunun çözüldüğünü, TBMM'nin geç de olsa bir hak ihlalini ortadan kaldırdığını dile getirerek, “Eğer bu parlamento gerçekten başörtülü kadınların sorunlarını çözme konusunda kendisini iradeli görüyorsa, önümüzde inanç özgürlüğü kapsamında bundan sonraki sorunları çözme konusunda da kendisini yetkili, sorumlu görmelidir. Bunu sadece siyasetin bir malzemesi haline getirmemelidir” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da, Genel Kurul'da Türkiye'nin beklediği bir ortamın bulunduğunu ifade ederek, yasal engeli olmayan sıkıntılı bir konunun geride bırakıldığını dile getirdi. Kadınların bugüne kadar detaylarda kaldığını, olayların öznesi olamadığını dile getiren Satır, “İnşallah bundan sonra kadın üzerinden siyaset yapmanın önüne geçmiş olacağız. Kadının siyasette var olması, kalıcı olması birbirine destekle olacak” diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşan CHP'li Şafak Pavey bu konuşmayı, Meclis'te pantolon giymesi, bir erkek vekil tarafından engellenen; olmayan bacağı, erkekler tarafından siyaset sohbetine dönüştürülen biri olarak yaptığını belirterek, Türkiye'de sekülerizmin geleceğiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Pavey, kaygısının türbanla, kırmızı ruj arasına sıkıştırılmış semboller olmadığını vurgulayarak, “Çiçekli başörtüsü ve daracık pantolonuyla, Çamlıca parkının kuytularında, sevgilisiyle öpüşen genç kıza, özgürlüğünü Mustafa Kemal'e borçlu olduğunu hatırlatmak istiyorum. Türbanla özgürlük ilişkisi bıçak sırtı gibidir. Bir yandan inanç özgürlüğünü temsil eder, öte yandan inanç baskısını” dedi. 

Türbanlı vekillerden beklentisinin büyük olduğunu belirten Pavey, “Mesela, ülkemin neden, kadın hakları konusunda dünyanın 120'ncisi olduğunu anlatmalarını bekliyorum. Neden, 57 İslam ülkesindeki toplam kadın hakları ortalamasının, tek başına BM'de bile yer alamayan Tayvan seviyesine erişemediğini açıklamalarını bekliyorum. Bundan böyle mini etek giydiği için işten atılan, sol kulağı küpeli olduğu için dövülen, dekoltesi bakanın hoşuna gitmediği için linç edilen, oruç tutmadığı için öldürülen, Hıristiyan olduğunu gizlemek için isimlerini değiştirenlerin güvenlikleri, herkesten çok bu kadın vekillere emanettir” diye konuştu. 

ERKEKLER DE KONUŞTU

”˜Resetlenme İslam'a ters'

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Partili 4 kadın milletvekilinin türban ile Genel Kurul'a girmesinin ardından grubu adına yaptığı konuşmasına, “”˜Örtünmek dinin emridir' diyor Başbakan. Yetimin hakkını yememek, milletin içine nifak sokmamak, milleti ayrıştırmamak dinin emri değil mi?” diye başladı. AK Partili Kaçar'ın, “Orada (Hac'da) bizi tekrar formatlıyorlar, resetlendik geldik” sözlerini anımsatan İnce, “Bu İslam anlayışını dejenere eden bir açıklamadır. Kişi Allah katında resetlendiğine karar veremez, ancak tövbe eder, af diler, onun resetlenip resetlenmediğine kişi kendisi karar veremez. Ama Tayyip Erdoğan karşısında resetlenmiş olabilirsiniz” dedi.


Arınç: Zafer günü değildir


Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şafak Pavey'in konuşmasını kastederek, “Meclisimizde böylesine büyük bir olgunluğun gösterilmesini takdirle karşıladım. Bu zafer günü, bir nümayiş günü değildir. Olması gerekendir, olmuştur” dedi.

MECLİS'TEN NOTLAR

Meclis, neredeyse tarihinin en ”˜sakin' Genel Kurul oturumlarından birini yaşadı. Başbakan ile CHP, MHP ve BDP liderleri ise Meclis'e gelmedi. 
AK Parti milletvekillerinin başörtülü Meclis'e gelmeleri çeşitli STK'lara mensup bir grup kadın tarafından TBMM Dikmen Kapısı önünde protesto edildi. 
AK Partili bazı milletvekillerinin ”˜öne otursunlar' önerisi kabul görmedi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dalbudak'a, “çok yakıştı” dedi.
CHP'nin ulusalcı kanadında yer alan ve Meclis'te başörtüsüne karşı çıkan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise üzerinde Atatürk resmi ve Türk Bayrağı baskılı tişörtle Genel Kurul'a gelerek protesto etti. 
Samancı Meclis'e hacca birlikte gittikleri eş Ali Rıdvan Samancı ile birlikte geldi. Ali Rıdvan Samancı, “Başını kapattığı için gurur duydum. Eşim günlük hayatında da başörtülü” dedi.