Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumuna ilişkin, "Bu operasyonun, başından beri bölgemizi yeniden tanzim için plan olduğunu hepimiz biliyoruz. Bölge insanı da kandırılıyor. Küresel emperyalist güçler, burayı kendi istedikleri gibi tanzime ve bölüşmeye çalışıyor." dedi.

Öz, Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesince bir otelde düzenlenen bölge toplantısında, Türkiye ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

IKBY'deki gayrimeşru referanduma değinen Öz, şunları kaydetti:

"Bu operasyonun, başından beri bölgemizi yeniden tanzim için plan olduğunu hepimiz biliyoruz. Bölge insanı da kandırılıyor. Küresel emperyalist güçler burayı kendi istedikleri gibi tanzime ve bölüşmeye çalışıyor. Herkes buradan pay almaya çalışıyor. İsrail'in güvenliği çok önemli ve İsrail burada Türkiye gibi güçlü devletler de istemiyor. Bugün gelinen noktada referandum gayrimeşrudur. Üstelik Kuzey Irak Kürt bölgesinin içinde olmayan Kerkük ve Musul gibi tartışmalı alanları da içine katmak suretiyle bu gayrimeşruluğu katmerleştirmiştir."

Öz, "Aslında bu plan, Türkiye dahil bütün bölge devletlerinin toprak bütünlüğüne karşı bir plandır. Hepimizi tehdit etmektedir. Bütün bölge devletlerinin toprak bütünlüğünü savunmalıyız. 100 yıl önce bu toprakları bütün olarak teslim ettik." diye konuştu.

Hiç arzu etmemelerine rağmen bölge coğrafyasında değişiklik olması durumunda Türkiye'nin tarihi haklarının da gündeme gelececeğini anlatan Öz, kimsenin oradaki Türkmenlerin sahipsiz olduğunu düşünmemesi gerektiğini söyledi.

"Türkmeneli meselesi, Türkiye meselesidir." diyen Öz, "Bu meselede, son dönemde daha doğru bir çizgide giden politikadan yalpalanmaması lazım. Devleti yönetenlerin çok fazla konuşmayıp, işin gereğini yapması lazım. Çünkü çok konuştuğunuz zaman karşı taraf tedbirlerini alıyor. Türkiye'nin sözü yerde kalmamalıdır. Türkiye bir şey yaptığı zaman bu karşılığını bulmalıdır." ifadelerini kullandı. 

Türk Ocakları Kahramanmaraş Şube Başkanı Kemal Yavuz'un konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.