Milletvekili GÜVENÇ, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (2/B Arazileri) hakkında; “2/B, uzun yıllar devlet ile millet arasında ihtilafa sebep olan bir konunun çözüme kavuşması ve kanayan bir yaranın tedavisidir. Devlet ile milleti barıştırma projesidir. AK Parti iktidara geldiği günden beri millet odaklı politikalar geliştirmiştir. Uzun yıllar Türkiye'nin büyümesine, gelişmesine engel olan ve vatandaşımızı huzursuz eden birçok sorunun çözümü için AK Parti iktidarı döneminde önemli adımlar atılmıştır.2/B de bu adımlardan biridir.”dedi.

2/B arazileriyle ilgili kanun hakkında önemli bilgiler veren GÜVENÇ,  konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

İptal Edilen Tapular Hak Sahiplerine Bedelsiz İade Edilecek

“Vatandaşımız on yıllardır üzerinde yaşadığı, barındığı, ekip biçtiği, çocuklarının geleceği olarak gördüğü ama bir türlü sahiplenemediği toprakları artık gönül rahatlığı ile sahiplenebilecektir. Bu kanunla çeşitli nedenlerle tapusu iptal edilerek 2/B ye dönüşen alanlar ve tarım alanları hak sahiplerine bedelsiz iade edilecektir. Tapusu iptal edilip proje alanında kalan yerlerin, hak sahiplerine karşılığı olarak eşdeğer arazi verilecek veya bedeli ödenecektir.

Satıştan Elde Edilen Gelir, Ağaçlandırma ve Ülkenin Kalkınması İçin Kullanılacak

Satışı yapılan 2/B arazilerinin 2 katı oranında arazinin ağaçlandırılması ve ormanlaştırılması hedeflenmektedir. Orman alanı olmayan 2/B arazileri hak sahiplerine verilirken elde edilen gelir, iki katı arazinin ormanlaştırılması için kullanılacaktır. Bu da birilerinin dediği gibi ormanı talan değil tam tersine orman alanlarının artırılması demektir. Satılan 2/B arazilerinden gelen gelirin %10'u Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ağaçlandırma ve orman köylülerinin kalkındırılması için kullanılacak, geriye kalan %90 ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm ve marka şehirlerin inşası için kaynak oluşturacaktır.

Kanunda Yapılan Düzenleme İle Tarım Arazileri İçin, Çiftçilerimiz İçin Özel Bir İmkân, Ciddi Bir İndirim ve Ödeme Kolaylığı Getirilmektedir.


2/B kapsamında tarım arazisi için 300000 civarında müracaat söz konusudur. Büyüklüğüne bakılmaksızın tarım amaçlı kullanılan araziler için üzerinde sadece tarımsal amaçlı olarak kullanılan mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar bulunan yerler için rayiç bedel %70 olarak değil %50 olarak uygulanacaktır. Ayrıca tüm araziler için ödeme süreleri uzatılmaktadır. Mücavir alanlarda 3 yıl olan ödeme süresi, taksitli satışlar için 10 eşit taksitle 5 yıla çıkartılmaktadır. Mücavir alan dışı yerlerdeki 4 yıl olan ödeme süresi, 12 eşit taksitle 6 yıla çıkartılmaktadır. Taksitli satışlarda peşin ödeme miktarı da yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartılmaktadır. Ancak bu tarım arazileri için geçerli değildir. Tarım arazilerinde hak sahipleri taksitli ödemeyi tercih etmeleri halinde yine yüzde 10 peşinat ödeyeceklerdir. Ödemelerde faiz uygulanmamaktadır.

Kısacası tarım için kullanılan arazilerde vatandaşımızın yararına düzenlemeler yapılmış. Hem vatandaşlarımız rahatlatılmış hem de tarımın gelişmesinin önüne engel olabilecek bedel yüksekliği problemi ortadan kaldırılmıştır.”