AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin "...Atatürk düşmanı Maraş dondurmacısı kılıklı zavallılardan uzak dur, yeter" diyerek talihsiz şekilde kahraman bir şehrin geleneksel kıyafetine dil uzattığını ifade ederek, İnce'yi kınadıklarını ve telin ettiklerini söyledi.

Dilipak, Parlamentoda AK Parti Kahramanmaraşmilletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında,  İnce'nin, talihsiz bir şekilde kahraman şehrin geleneksel kıyafetine dil uzattığını söyledi.

"Kahramanmaraş milletvekilleri olarak Muharrem İnce'yi kınıyoruz, telin ediyoruz." diyen Dilipak, her bölgenin kendine özgü kıyafetleri olduğunu, bu kıyafetlerin de özel günlerde giyildiğini belirtti. Dilipak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ege'de efe kıyafeti, Orta Anadolu'da seymen kıyafeti, Karadeniz'de keşan, peştamal ve ihram, Güneydoğu'da poşu, Trakya'da bindallı, pantol, serace, Erzurum'da zığva, Kahramanmaraş'ta çete kıyafeti giyilir. Bunları bilmeyenden siyasetçi mi olur? Bunları bilmeyenden milletvekili mi olur? Bunları bilmeyenden lider mi olur? İnsanı kılık-kıyafeti ile yargılamak ve ötekileştirmek, küçümsemek CHP'nin geleneksel zihniyetinin düşünce yapısının dışa vurumudur.

Daha dün 28 Şubat'ta başörtülü genç kızlarımızın okumasına engel olan zihniyet de bu zihniyettir. CHP'nin bu anlayışının halkımıza ve ülkemize nelere mal olduğunu biz biliyoruz. Halkımız da bunu çok iyi bilir. 1934'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk Aşık Veysel'i Ankara'ya davet etmiş, dönemin Valisi Nevzat Tandoğan, onu kılık-kıyafetinden dolayı Atatürk'ün huzuruna çıkarmamıştır. Milli mücadelenin ilk fitili Sütçü İmam tarafından Kahramanmaraş'ta atıldığında da Rıdvan Hoca'nın, Senem Ayşe'nin düşmana karşı destansı mücadele verirken de hep üzerlerinde bu çete kıyafeti vardı. Bu millet bu çete kıyafeti ile kurtuluş mücadelesini vermiş, Kahramanmaraş tarihin yeniden yazıldığı ender şehirlerden birisi olmuştur."

Dilipak, bu tarihi gerçekler ortadayken milletin örfüne, adetine ve geleneklerine bağlılığının CHP'yi neden rahatsız ettiğini sorarak, "Kahramanmaraşlı dondurmacı dondurmasını satarken, kurtuluş mücadelesini canlı tutmak için o ruhla dondurmasını satar. Ve herkes çete elbisesi giymiş bu kişileri sever, saygı duyar. Neden mi? Çünkü bu elbise halkımıza kurtuluş mücadelesini hatırlatır." dedi.

- "Özür bekliyoruz"

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil de CHP'li İnce'nin 10 Kasım Cuma günü sosyal medya hesabından, "...Atatürk düşmanı Maraş dondurmacısı kılıklı zavallılardan uzak dur, yeter" şeklinde açıklama yaptığını anımsattı.

Bu sözlerinden dolayı Muharrem İnce'yi kınadıklarını ve Kahramanmaraşlılardan özür dilemesini beklediklerini belirten Çitil, "Uzun yıllardır süregelen siyasi başarısızlıklar ve etkin bir muhalefet yapamamanın getirdiği bu hastalıklı ruh hali ile yapılan; içi boş, nezaket ve edep sınırlarını zorlayan gereksiz çıkış ile güzel şehrimiz ve kıymetli değerlerinin malzeme yapılmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, "Eğer Muharrem İnce maksadını aşan bir söz söylemişse gelsin açıklama yapsın, maksatlı bir söz söylemişse de Kahramanmaraşımız'dan özür dilesin." ifadesini kullandı.

- "Ey Muharrem İnce çam devirdin"

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise illerinin kıyafetleri ile gurur duyduklarını söyledi.

 İnce'nin, hem bir şehre hem bir mesleğe hem de mahalli bir kıyafete hakaret ettiğini vurgulayan Güvenç, "Kendisini kınıyoruz, özür dilemelidir. Basının da 'Ey Muharrem İnce çam devirdin' demesi gerekiyordu." dedi. 

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin kurucusu ve banisi olduğunun altını çizen Güvenç, şöyle konuştu:

"Atatürk, yok olmak ile karşı karşıya olan bu ülkeyi ulusal milli savaşla kurtarmıştır ve demokratik, laik, sosyal hukuk devletini kurmuştur. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti şudur ki hepimizin hassasiyeti odur. Atatürk'ün ismi kullanılarak Kemalizm adına bu ülkede çok cinayetler işlenmiştir, halka farklı bakılmıştır. İşte bu açıklamada bile o var, halkın yöresel kıyafetine dil uzatma var. Modernlik, çağdaş olma, batıcı olmak başka bir şeydir ama kendi halkının değerleri ile savaşmak, onları küçük görmek başka bir şeydir. 

Sayın Cumhurbaşkanımız bana göre çok yerinde bir şekilde, 'Atatürk'ü marjinal profesörlerin eline bırakmayız, Atatürk bu ülkenin kurucusudur, bu devletin banisidir, bizim ona saygımız var. Atatürk'ü kimse tabulaştırmasın, kimse de onun üzerinden siyaset yapmasın.' dedi. CHP'nin siyasetinin temelinde Atatürk ismi var. Biz bundan rahatsızız. Atatürk, devletin kurucusu bir büyüktür, tarihe mal olmuştur. AK Parti bunun farkındadır. İfade ettiğimiz budur."