"Bir süreç bu. İki bakanımızla ilgili yaptırım kararı, iki bakanımız ve hükümetimizle ilgili değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı saldırgan tutum. ABD ile yaşanan sürece bakınca ABD yönetiminin bir süreden beri sadece Türkiye'ye değil birçok ülkeye dönük yaptırımlar uyguladığını, tehditkar bir dil kullandığını görüyoruz. Türkiye'ye dönük yaptırımları birileri Rusya, İran denkleminde değerlendirme yanlışına düşüyorlar. Türkiye Almanya ile mukayese edilmelidir. 

TÜRKİYE'DE GÖREVİNİN NE OLDUĞU ORTADA

Rahip Brunson'la ilgili iddianameyi okumak gerektiğini belirten Ünal, "Arkadaşına bir mesajı attığını kabul ediyor. Brunson'un Türkiye'de görevinin ne olduğu çok açık bir şekilde ortada. Biz 15 Temmuz'u, PKK terör örgütünü bunların birbirinden bağımsız olmadığını görürüz. Suriye ve Irak'ta yaşananları birbirinden bağımsız değerlendirmemiz söz konusu değil. Ne yapılmak istendiğini ne bir şekilde görüyoruz" dedi.  

TÜRKİYE HANGİ ADIMLARI ATACAĞINI ÇOK İYİ BİLİYOR

Türkiye'nin karşı yaptırımlarına ilişkin konuşaan Ünal, "Türkiye hangi adımları atacağını çok iyi biliyor, tahriklere kapılmadan kararlı şekilde Türkiye adımlarını atacak. Somut ve uygulamaya dönük adımları Dışişleri Bakanlığı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacaktır" diye konuştu.

KASIM AYINA KADAR MALZEME OLARAK KULLANACAK

"Alınan kararlar ABD'nin içinde de tam bir uyumla alınan kararlar değil" diyen Ünal, sözlerini şöyle sürürdü: "Bunu bir ergen kararı olarak gören kesimler de var. Gözüken o ki, kasım ayına kadar Türkiye ile olan ilişkiler bir gerilim malzemesi olarak kullanılacak. Türkiye'nin aklı seçimle kendi haklarını koruyarak bu süreci yönetmesidir."

"İDAMLA İLGİLİ MUTABAKAT OLURSA GEREĞİNİ YAPARIZ"

İdam düzenlemesinin gündemde olup olmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Ünal, "Siyaset de toplumsal taleplere karşı duyarlı olmuştur. Cumhurbaşkanımız açık şekilde TBMM yasayı onaylar önüme getirirse onaylarım dedi. İdamın bir anayasa değişikliğiyle getirilmesi Meclis'teki bir mutabakata bağlı. O oluştuğunda bunu konuşmak lazım. Bazen bir grup öneri getiriyor, siyasi malzeme için. MHP; AK Parti olarak biz mutabakat gördüğümüzde gereğini yaparız" diye konuştu.