AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörü sonlandırmak, kanı dindirmek için, bütün enstrümanların ve mekanizmaların kullanıldığı bir çözüm sürecini yönettiğini söyledi.

Çözüm sürecinin, son derece şeffaf şekilde bütün toplumun önünde cereyan ettiğini belirten Ünal, "Bizler de sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, bu konuda Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması konusunda bir önerge veriyoruz" dedi.

Ünal, şunları söyledi:

"Bizler birlikte yaşama tasavvuru ile kurulan ortak tarihe, geleneğe, kader birliğine sahip ve bütün bu unsurların bütününden müteşekkil Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, zaman zaman darbe, muhtıra, sağ-sol kavgalarıyla, son 30 yıldan beri de terör olayları ile karşı karşıya kaldığını biliyoruz.

Bütün bunların sonucu olarak ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda büyük kayıplara uğradı ve demokrasimiz ciddi zararlara uğradı. Grup toplantısında Sayın Başbakanımız'ın da ifade ettiği gibi artık terörün varlığı üzerine kurulu, çatışma kültürü üzerine inşa edilmiş bir anlayış miadını doldurmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana ülkemizde demokratikleşme sürecini kesintiye uğratan antidemokratik uygulamalara karşı son yıllarda önemli adımlar atıldı. Bu çerçevede Meclis bünyesinde Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kuruldu. Darbe anayasasından kurtulmak için Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Bütün bunlar demokratikleşme adımını hızlandırdı. Hükümetimiz, 2009 yılından itibaren yürütüğü demokratikleşme ve Türkiye'nin başta terör sorunu olmak üzere kronik hale gelen sorunların çözümüne yönelik ciddi adımlar attı. Bugün, adına 'çözüm süreci' dediğimiz bu yeni süreç daha güçlü, demokratik, özgür, huzurlu bir Türkiye hedefinin ileri adımıdır. Bu çerçevede değişik toplum kesimi ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve katkılarını alabilmek için akil insanlar heyeti de oluşturulmaktadır.

Bu çözüm sürecine TBMM'nin bir araştırma komisyonu ile dahil olması, diğer siyasi partilerimizin de bu sürece dahil olması ve nihayetinde büyük bir sorumluluk gerektiren ve siyasi bir risk gerektiren bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak ve siyasi sorumluluk almasını sağlamak için böyle bir komisyonun kurulmasını biz öneriyoruz." Mahir Ünal, komisyonun "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu" adı altında kurulacağını belirtti.

"Hedef; Büyük Türkiye İdeali"

Araştırma önergesi, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal ile arkadaşlarının imzası ile TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik bir temelde, insan onuruna dayalı, çok sesliliği, açık fikirliliği ve hoşgörüyü güvence altına alarak, özgür ve eşit bir yaşama alanı oluşturmak durumundadır. Bu temel anlayışa hizmet amacıyla yürütülen ve 'Çözüm Süreci' olarak adlandırılan sürecin temel hedefi; 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılırken tasavvur edilen, tahayyül edilen büyük Türkiye idealidir" ifadelerine yer verildi.