AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afşin- Elbistan A Termik Santrali hakkında yaptıkları görüşmede santralin kül tutan filtrelerin tamamlanması, ilk ateşlemenin fuel oil yerine doğal gaz ile yapılması ve duman filtrelerinin de en kısa zamanda projelendirilmesi tedbirlerinin alınmaması durumunda, kapatılması talimatını verdiğini belirtti. Ünal, "Bu şartlar yerine getirilmezse de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burasının kapatılacağı kesindir" dedi.

Mahir Ünal Şöyle Konuştu:

"Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede Cumhurbaşkanımız 'Burası gerekirse kapatılsın' dedi. Milletvekilleri olarak Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yaptık. Gerekli tedbirler alınmazsa burası kapatılsın talimatını verdi Cumhurbaşkanımız. Gerekli tedbirler ney? Bir; hızlı bir şekilde kül tutan filtrelerin tamamlanması. Bu ilgili firma, yüzde 80 oranında kül tutan filtrelerin tamamlandığını söyledi, şimdi bunun denetimini Elektrik Üretim AŞ. gerçekleştirecek. İkinci olarak ateşleme fuel oil ile yapıldığı için çok ciddi bir hava kirliliği oluşturuyor. Bu ateşlemenin fuel oil ile değil de doğal gazla yapılması ve hızla doğal gaza geçilmesi şatı koşuldu. Ve duman filtrelerinin de en kısa zamanda 6 ay içerisinde projelendirilmesi şartı getirildi. Bunlarla ilgili gerekli tedbirler alındı ve Cumhurbaşkanımız eğer bu tedbirler hayata geçirilmezse burası kapatılsın talimatını verdi."

"Burasının değil 36 ay, 1 gün bile durması zarar. Çünkü bu külden, bu dumandan dolayı benim vatandaşımın sağlığının zarar görmesi, benim vatandaşımın tırnağına taş değmesi her şeyden daha kıymetlidir. Bu şartlar yerine getirilmezse de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burasının kapatılacağı kesindir."

AKLIMIZA TAKILAN SORULAR:

1. Söz ettiğiniz ve yüzde 80'i tamamlanmış dediğiniz kül tutan filtrelerle, kanunda 3 yıl süre verilen filtreler aynı şey midir? Yani kanunun 3 yıl süre verdiği filtreler Çelikler Holding tarafından en geç 23 Mayıs 2020 tarihine kadar takılacak mıdır?

2. Cumhurbaşkanımız 6 ay içinde şartlar yerine getirilmezse kapatın talimatı verdiyse, kanun neden Cumhurbaşkanımızın emrine uyularak 6 ay değil de, 3 yıl olarak çıkarıldı.

3. Kanunun 3 yıl süre verdiği bir santrali, şartları yerine getirmediği için hangi kanuna göre kapatacaksınız. Kendi çıkardığınız kanuna uyarak 3 yıl bekleyen firmayı nasıl cezalandıracaksınız? Mahkeme kanun gereği 3 yıl vakti bulunan firmayı haklı bulmayacak mı?

4. Çelikler Holding'den kanunun 3 yıl süre tanımasına rağmen bu işlemleri 6 ay içinde tamamlayacağına dair yazılı taahhüt alındı mı?

5. Ateşlemenin fuel oil yerine hızla doğal gaza geçirilme şartı koşulduğunu söylediniz. Firmaya doğal gaz geçmesi için verilen süre kaç gündür? En geç hangi tarihte doğal gaza geçilmiş olacaktır?

Sorularımızın cevaplanarak kamuoyunun aydınlatılmasını rica ederim.