MHP üst kurul delegesi ve MYK Üyesi Cemal Enginyurt'un, partinin olağanüstü genel kurulunun iptali talebiyle açtığı dava, Ankara 3. Asliye  Hukuk Mahkemesince karara bağlandı..Duruşmaya davacı Enginyurt'un avukatı, davaya müdahale talebinde  bulunan bazı üst kurul delegelerinin avukatları ile MHP Genel Merkezinin avukatı  Yücel Bulut katıldı. Arasında Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Şefik Çirkin, Enez Kaplan,  Yurdadoğ Mutlu'nun da bulunduğu üst kurul delegelerinin davaya müdahillik  taleplerini kabul eden mahkeme, taraflara son sözlerini sordu.Duruşmada söz alan Enginyurt'un avukatı İbrahim Ethem Yiğit davanın  kabul edilerek, olağanüstü genel kurulun iptalini istedi.  Davalılardan MHP Genel Merkezinin avukatı Yücel Bulut ise dosyanın  tekemmül ettiğini söyledi ve karar verilmesini istedi.Muhaliflerin avukatı Feridun Bahşi ve Mustafa Veysel Güldoğan,  olağanüstü genel kurula ilişkin tedbir kararlarının kaldırılmasını ve davanın  reddini talep etti.Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün ise kongreye katılan delegelerin  noter tarafından tespit edildiğini, alınan kararlar açısından delege iradesinin  sabit olduğunu savunarak, "Delege iradesinin sakatlanması dışında hiçbir hal  kongrenin iptaline gerekçe oluşturamaz. Bu nedenle davanın reddi gerekir"  dedi.

KURULTAY DA KARARLAR DA İPTAL
Hakim Fatih Akarsu, bu beyanları dinledikten sonra kararı açıkladı. Buna göre, davacı Enginyurt tarafından açılan davanın kabulü ile 19  Haziran 2016'da yapılan MHP Olağanüstü Genel Kurulunun iptaline, bu genel kurulda  alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi. Mahkemece verilen 23-24  Haziran 2016 tarihli tedbir kararlarının, karar kesinleşinceye kadar devamına  hükmedildi. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu kararına karşı istinafa  başvurulabilecek.

ADALATE ARAYIŞIMIZ SÜRECEK"
Duruşma sonrası açıklama yapan bazı müdahillerin avukatı Feridun  Bahşi, olağanüstü genel kurula karşı 23 Haziran'da açılan davanın ardından  verilen tedbir kararlarının kaldırılması için daha önce birçok kez başvuru  yaptıklarını, ancak itirazlarının hiç birinin kabul görmediğini söyledi. Bahşi, "Dava kabul edildi, kongre iptal edildi. Adalet arayışımız  sürecek. Türkiye'de adalet kalmadı, artık bunu herkes kabul ediyor. Aydınlık  günlerde, mum ışığında adalet aramaya devam edeceğiz" diye konuştu. Karara karşı istinaf yolunu değerlendireceklerini kaydeden Bahşi,  "Böyle bir ortamda, böyle bir sistemde istinaftan sonuç alabilir miyiz,  şüpheliyiz. Yargıyı tümüyle zan altında bırakmak istemiyoruz ama içimiz acıyor  artık, bünyeler artık bu hukuksuzlukları kaldırmıyor. İnşallah adalet  gerçekleşir" değerlendirmesinde bulundu.

MHP YÖNETİMİNDEN İLK AÇIKLAMA

Habertürk TV'de yer alan habere göre MHP yönetiminden karar ilişkin ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'dan geldi. Yalçın, "Tarlalarda yapılan kongrelerden sonuç alınamayacağını belli çevrelerin artık öğrenmesi lazım. MHP'yi mahkeme koridorlarına düşürenlerin asıl amacı iç muhalefet değildi. MHP'yi ya yok etmek ya da teslim almaktı, bu karar buna da set çekmiş oldu. Biz olağan kurultayımıza hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, 732 ilçe 44 il kongremizi tamamladık, büyük bir şölenle kurultayımızı yapacağız" dedi.

AKŞENER'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Mahkeme kararı sonrası karara ilişkin ilk açıklama partiden ihraç edilen Meral Akşener'den geldi. Partileşme için düğmeye basması beklenen Akşener, tüzük kurultayının iptal edilmesine ve alınan tüm kararların geçersiz sayılmasına dair mahkeme kararına ilişkin sosyal medya hesabında şunları yazdı:

Meral Akşener ✔@meral_aksener

Kongre iptal oldu.Tam 10 dakikada dava bitti.10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi.700 delegenin iradesi yok sayıldı

CEMAL ENGİNYURT DAVA AÇMIŞTI 

MHP’li muhaliflerin 19 Haziran 2016’da  bir otelde yaptıkları olağanüstü tüzük kurultayında MHP Tüzüğü değiştirilmiş ve seçimli olağanüstü kurultay kararı alınmıştı. MHP'li üst kurul delegesi Cemal Enginyurt, 19 Haziran 2016'da yapılan  olağanüstü kongre kararının iptali istemiyle Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde  dava açmış, mahkeme de dava esastan sonuçlanıncaya kadar tedbiren genel kurul  kararlarının yürütmesini durdurmuştu. Seçimli olağanüstü kongreyi toplamak üzere yetki verilen Müsavat  Dervişoğlu, Şefik Çirkin ve Enez Kaplan ise avukatları aracılığıyla mahkemeye  başvurarak, davanın reddini ve ihtiyati tedbirin kaldırılmasını istemişti.