Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Kerim Tufan, CHP, AK Parti ve HDP’nin, 5 üyeli encümen seçiminde MHP’yi saf dışı bırakıp ittifak yaparak, yapılacak hizmetlerin de önünü kestiğini iddia etti. Tufan bu ittifakla meclis kilitlenip halkın iradesine ipotek konulduğunu öne sürdü.

CHP, AK Parti ve HDP’nin, nisan ayı son bileşiminde yapılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda ihtisas komisyonları ve encümen üye seçimlerinde ittifak kurması, MHP kanadında tepkiye neden oldu.
MHP’li meclis üyeleri ile birlikte MHP il binasında basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li Başkanvekili Tufan da, CHP-AK Parti-HDP ittifakını eleştirerek, bu ittifakın Mersin’e hizmeti engelleyeceğini ileri sürdü. Toplantıyı, cuma günkü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşadıkları bazı olumsuzluklar nedeniyle düzenlediklerini belirten Tufan, ittifak durumuna çok üzüldüklerini söyledi.

'BİZ DE ANLAYAMADIK NE OLDUĞUNU'

78 kişilik Büyükşehir Meclisi’nde 36 meclis üyesi bulunan MHP’nin, muhalefetin desteği olmadan kararları geçiremeyeceğinin bilincinde olduklarını kaydeden Tufan, "Bizler MHP grubu olarak mecliste çoğunluğumuzun olmadığını, muhalefetin desteği olmadan bazı kararları geçiremeyeceğimizi biliyorduk. Bunun için şeffaf, yansız, tarafsız, yalansız, hilesiz bir çalışma yapmak gerekiyordu. Diğer arkadaşların desteğini de alabilmemiz için şeffaf davranmamız gerekiyordu. Biz de öyle davrandık ve ilk bir yılımızda kararlarımızın birçoğu, hatta 2014 yılı faaliyet raporumuz bile sayısal çoğunluğumuz olmamasına rağmen mecliste oy birliğiyle geçti." diye konuştu.

Hiç beklenmedik şekilde bir üçlü ittifakla karşılaştıklarını ve şaşırdıklarını ifade eden Tufan, şunları söyledi: "Meclis’te 7. üye için kura çekildi ve tamamlandı. Fakat o gün orada çok garip bir şey oldu hiç beklenmedik şekilde. Biz bazen ufak tefek bilgiler alıyorduk ama bu kadar olabileceğini düşünmemiştik açıkçası. Cuma günkü meclis toplantısında MHP’nin karşısında CHP-AK Parti-HDP üçlü bir ittifak kurdu. Biz şaşırdık, Mersin şaşırdı, siyaset şaşırdı, basın şaşırdı, kamuoyu şaşırdı. Cuma gününden bu tarafa herkes merak etti, ‘bu neyin ittifakı, neyin koalisyonu, neye karşı ittifak, neye karşı koalisyon, amaç ne, mesele ne’ diye. Meclis çok demokratik şekilde işliyordu, o güne kadar sorun da çıkmadı ama bunun cevabını vermekte güçlük çektik. AK Parti’nin, HDP ile ittifakını kendi anladığı şekilde açıklayabilir. Çünkü büyük seçimden sonra Türkiye’de ne olacağını hep beraber yaşayıp göreceğiz, böyle bir ittifak zaten belki de çıkacak. Ama CHP’nin Türkiye genelindeki siyasi arenada, bu partilere bu kadar muhalefet edip, bu kadar eleştirip ondan sonra gelip hiç yokken mecliste bu ittifaka gitmesini anlayamadık. CHP’nin bu partilerle muhalefeti demek ki, danışıklı dövüşmüş ya da bu çalışmadan genel merkezlerinin mi haberi yok, kimin haberi yok, bunu anlayamadık. Böyle bir siyasete ilk defa şahit olduk bu konuda. Üzüldük ama netice çıktı ortaya."

'HİZMETLER ENGELLENİRSE MERSİNLİLERE ŞİKAYET EDERİZ'

İttifak kuran partilerin, hizmetlerin önünü kestiklerini bilerek hareket ettiklerini iddia eden Tufan, "Bu ittifakçı partiler, sırf MHP’ye ve Burhanettin Kocamaz’a karşı bu hareketlerini ortayla koyarken Mersin’e yapılacak hizmetlerin de önünü kestiklerini bilerek, düşünerek ve görerek yaptıklarını tahmin ediyoruz. Şimdi bu acı. Biz karşımızda ittifaklar oluştu diye dert etmiyoruz. Bizim derdimiz Mersin’e yapılacak hizmetlerin engellenmesi, mecliste bu hizmetlerin önünün kesilmesi ve meclisin bu şekilde kilitlenmesi. Bizim endişemiz bu. Kamuoyunun, Mersin’in bunu bilmesini istiyoruz." dedi.

İhtisas komisyonları kurulurken siyasi partilerin temsil oranında üye verdiğini hatırlatan Tufan şunları kaydetti: "Şimdi düşünmek lazım, encümenin 5 üyesi var. Bu 5 üyeden HDP, 5 üyeyle encümende bir üyelik alıyor, MHP 36 üyeyle bir üyelik alamıyor ve bunun adına demokrasi deniyor. Böyle bir tablo çıktı karşımıza ve son derece üzüldük, Mersin açısından üzüldük. Encümende de temsilde adaletsizlik ortaya çıktı. Yani 36 üyeyle MHP encümende temsil edilemedi. Ne yapacaklar, ne düşünüyorlar bilmiyorum. O encümende 1 yıldır ne yaşandı, ne görüldü, ne yapıldı, ne saklandı her şey ortada. Geldiler şimdi oraya, varsın olsunlar. 5 tane muhalefet temsilcisi var orada, yaşayıp görecekler, neymiş bu kadar merak ettikleri, neymiş bu kadar ısrarla encümeni istedikleri, yaşayıp görecekler. Yani orada MHP’nin saklayıp, kapalı kapılar ardından çözdüğü bir sorun yok bugüne kadar. Meclis desteği olmazsa hizmet olmaz. Bu ittifakla halkın iradesine ipotek konulmuştur. Eğer kente yapacağımız hizmetler engellenmeye çalışılırsa biz de her meclis toplantısından sonra basın açıklaması yapıp, muhalefeti önce Allah’a sonra da Mersinlilere şikayet ederiz."