MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, esnaf ve sanatkârlar sorunlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu araştırma önergesinde; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler(KOBİ)'lerin, ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,9'unu oluşturduğunu kaydederek, istihdamdaki payları yüzde 81, katma değerdeki payları ise yüzde 59 olduğunu bildirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun; 491 meslek dalında 1.948.363 esnaf ve sanatkar üyesi bulunduğuna da işaret eden Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Bu esnafların bir araya gelerek oluşturdukları 3.113 esnaf ve sanatkar odası, illerde örgütlenen 81 esnaf ve sanatkar odaları birliği ve 13 mesleki federasyonu vardır. Esnaf ve sanatkar kesimi ülkemizin en yaygın örgütlenme ağına sahip bir meslek kuruluşudur. Esnaf ve sanatkar camiası, yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ülkemizin neredeyse dörtte birini oluşturmaktadır. Ülkemizi etkisi altına alan küresel mali kriz esnaf ve sanatkârlarımızı çok ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemiştir.”

Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizin ekonomik ve siyasal hayatında göz ardı edilemeyecek yere ve öneme sahip olan esnaf ve sanatkârlarımızın, ülkemizde uzun zamandır devam eden kriz nedeniyle zor günler yaşadığını ifade ederek, ülkemizde acilen esnaf ve sanatkar kesimini rahatlatacak tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Piyasalardaki talep daralması ve buna bağlı olarak azalan iş hacminin esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını artırdığına da dikkat çeken Dedeoğlu, araştırma önergesinde şu sözlere yer verdi: “Esnaf ve sanatkârlarımızın ekonomik, sosyal ve siyasal koşullar ile teknolojik gelişim, haksız rekabet, bölgesel farklılıklar gibi önemli sorunları bulunmaktadır.

Esnafın en önemli sorunu iş yapamamadır. İş hacminin daralması ve düşen karlılık esnaf ve sanatkarın zorunlu giderlerini bile karşılayamaz duruma düşmesine neden olmuştur. Aldığı kredisini ödeyemeyen, vergi ve sosyal güvenlik primini yatıramayan esnaf ve sanatkar sayısı hızla artmaktadır. Bugüne kadar açıklanan destek ve teşvik paketlerinden esnaf ve sanatkârlarımız umduğunu bulamamıştır. Teşvik ve destekler büyük yatırımlara verilmiş, doğrudan esnafa yansıyan hiçbir teşvik hayata geçirilememiştir. Oysa esnaf ve sanatkâr ülke ekonomisinde ve toplumsal hayatta istikrar için hayati derecede önem taşıyan çok geniş bir meslek kuruluşudur.” 

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, esnaf ve sanatkârlarımızın sosyal güvenlik, mesleki eğitim ve istihdam, finansman, vergi, ve KOSGEB destekleri konusunda da sorunları bulunduğunu sözlerine ekledi.