MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuş olduğu meclis araştırma önergesinde, sağlık alanında vatandaşların cebinden çıkan katkı ve katılım paylarıyla ilgili araştırma istedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalık risklerinin azaltılması konusunun Sağlık Bakanlığı'nın en önemli görevleri arasında yer aldığına işaret ederek, meclis araştırma önergesinde şu konulara yer verdi:

“Teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri de yasal bir görev olarak yine Sağlık Bakanlığı'na verilmiştir. Bölgesel farklılıkların giderilmesi ve herkesin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanması görevi de yine Sağlık Bakanlığı'nın yani bu hükümetin görevleri arasında yer almaktadır.

Bütün bu yetki ve sorumlulukları bünyesinde toplayan Sağlık Bakanlığı ve hükümet bugün halkın sağlığını koruyamaz hale gelmiştir. Sağlık hizmetleri alanında ülkemizde çok büyük sorunlar yaşanmaktadır.

Ülkemizde, sağlık hizmetleri alanındaki bölgesel farklılıklar her geçen gün artarak devam etmektedir. Hükümet, bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmak yerine sağlık alanında sürekli olarak katkı ve katılım paylarını artırma yoluna gitmektedir.

Ülkemizde sağlık hizmetleri, bu hükümet döneminde adım adım paralı hale getirilmiştir. 2013 yılında vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira katkı payı ve reçete parası olarak çıkmıştır. Bu dönemde ameliyat sırasında kullanılan pek medikal üründe hasta tarafından karşılanmaya başlamıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan yeni fiyat artışı ile mide, kalp, hepatit, tansiyon ve astım gibi tedavi gruplarındaki bazı ilaçlardan iki kata varan oranda katkı payı alınması konusunda uygulama başlatılmıştır.

Ayrıca özel hastanelerin sundukları sağlık hizmeti karşılığında hastalardan alabilecekleri fark oranı yüzde 30'dan yüzde 200'e çıkarılmıştır.

Çalışanlar ve emeklilerden ilaç yazılması halinde özel hastanelerde 15 TL, devlet hastanelerinde 8 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL ve sağlık ocaklarında da 3 TL katkı payı alınmaktadır.

Muayene sonrası ilaç yapılmaması durumunda ise özel hastanelerde 12 TL, devlet hastanelerinde 5 TL, üniversite hastanelerinde 5 TL katkı payı alınmaktadır. 
Bunların dışında 3 kutu ilaç için 3 TL reçete parası, 3 kutuyu geçen her ilaç için de 1 tele ek ödeme yapılmaktadır. Emeklilerden yüzde 10 ve çalışan sigortalılardan da yüzde 20 ilaç katılım payı alınmaktadır. Çalışanlar ve emekliler, ayrıca eş değer ilaçlar içinde ayrı ayrı paralar ödemektedir.

Hükümet politikaları kapsamında başlatılan bütün bu uygulamalar, özellikle dar gelirli hastalarda çeşitli mağduriyetlere ve çeşitli sorunlara neden olmaktadır.

Sağlığı yabana atmak ve sağlık üzerinde tasarrufa gitmek yanlış bir uygulamadır. Ülkemizde hasta olan, hastaneye giden ve ilaç yazılan insanlardan katkı ve katılım parası adı altında ücret almak, hiçbir hükümet politikasına sığmayacak bir boyuta ulaşmıştır.”