MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Meclis Araştırma Önergesinin gerekçesinde bilim ve teknoloji alanında ortaya çıkan gelişmelerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enerji tüketimini artırdığına işaret ederek, enerji tüketiminde ortaya çıkan bu artışın tüm dünya ülkelerini yeni enerji kaynaklarına yönelttiğini açıkladı.

 

Pek çok ülkenin öteden beri, enerji ihtiyacının neredeyse tamamına yakını fosil yakıt kaynaklarından karşılamakta olduğuna da işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Meclis Araştırma Önergesinin gerekçesinde ayrıca şu konulara yer verdi:

 

“Enerji olarak fosil enerji kaynaklarının kullanılması ile birlikte yeryüzünde çevre kirliliği de artmaya başlamıştır. Çevresel etkileri dikkate almayan, teknoloji seçimi kirlenmeyi daha da artırmaktadır.

 

Kömür ve nükleer enerji gibi enerji kaynaklarının kullanımı toprakları ve doğal suları doğrudan kirletmektedir. Kömüre dayalı termik santrallerin külleri atık olarak çevre konusunda sorun teşkil etmektedir.

 

Küllerin toprak üzerinde depolanması sonucunda kül içerisindeki zarlı bileşenler, yağmur suları ile birlikte toprağa sızmakta ve yer altı suları ile geniş bir alanı etkilemektedir.

 

Termik santraller için gerekli madencilik ve taşıma faaliyetleri de çevre sorunlarına sebep olmaktadır. Bütün bu olumsuz etkilere rağmen, kömür halen enerji üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Yapılan bazı değerlendirmeler, Afşin-Elbistan termik Santrali bacalarından çıkan emisyon gazlarının çevre topraklarda kirlenmeye sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Afşin-Elbistan Termik Santrali bölgesinde önemli ölçüde hava kirliliğinin yanı sıra toprak üzerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik anlamda kirlenmelere de rastlanmaktadır.

 

Zaten, Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan en son denetimlerde Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin havayı kirlettiği net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

 

Kasım ayı içinde Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sırasında, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine toplam 113 bin 88 havayı kirlettiği gerekçesiyle cezası kesilmiştir.

 

Bu nedenle, Afşin-Elbistan Termik Santrali'nden kaynaklanan bölgedeki hava, toprak ve su kirliliği konusunda araştırma yapılarak, gerekli önlemlerin alınması için Anayasa'nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması uygun olacaktır.”