Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HSYK seçimlerini bazı çevrelerin, “hükümete karşı operasyonun bir aracı” olarak gördüğünü öne sürerek, “Yargı bağımsız olacaktır ama yargının bağımsız olması demek, millet iradesinin dışına çıkacağı anlamına gelmez. Biz yargının, yürütmenin, yasamanın birbirinden ayrı olması, bağımsız olması ama hepsinin üstünde de milli iradenin olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kurtulmuş, Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen 26 Eylül Dil Bayramı etkinliğinde yaptığı açıklamalarda, “Herkesin kendi bulunduğu konuma göre değil, demokrasinin temel kurallarına göre meseleyi düşünmesi lazım. Evet, yargı bağımsız olacaktır ama yargının bağımsız olması demek, millet iradesinin dışına çıkacağı anlamına gelmez. Biz yargının, yürütmenin, yasamanın birbirinden ayrı olması, bağımsız olması ama hepsinin üstünde de milli iradenin olması gerektiğine inanıyoruz. Milli iradeyi yok sayarak, Türkiye'nin bu üç temel kurumunun hiçbiri yapılandırılamaz, hiçbiri bu şekilde yoluna devam edemez. Dolayısıyla, HSYK seçimlerinden sonra durum tekrar gözden geçirilir” ifadelerini kullandı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, seçim sonuçlarına ilişkin “İstediğimiz gibi çıkmazsa gayrimeşru sayarız” ifadelerini kullanırken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, HSYK'nın yapısını yeni bir anayasa referandumu ile değiştirebileceklerinin sinyalini vermişti.