Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, OHAL’in çarşamba gecesi 01:00’den itibaren uzatılmasına dair kararın Meclis’e gönderildiğini açıklayarak, “OHAL Türkiye için bir fantezi, hükümetin eli rahatlasın diye yapılan bir uygulama değildir. Türkiye uçurumun kenarından dönmüştür, devletin içine sızmış olan FETÖ’cü eşkıyalar başta olmak üzere tüm terör örgütlerinin irtibatların çıkarılması, temizlenmesi, finans ayaklarının sonlandırılması için OHAL’e ihtiyaç vardı” dedi. Kurtulmuş, AB’ye son teklifin mayıs ayı içerisinde sunulacağını da söyledi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

- 4 TEMEL DEĞERLENDİRME: Yüzde 85 üzerinde büyük atkılım gerçekleşmesi referandum üzerinde durulması gereken konulardandır. 4 temel değerlendirme önemli. Birincisi katılımın yüksekliği demokrasiyi sahiplenme açısından önemlidir. Demokratik katılım açısından kampanya önemlidir. İkincisi Türkiye olgun ve gelişmiş bir seçim kampanyası geride bıraktı. Son derece olgun, keyifli ve barışçıl kampanya sürecin geride bıraktık. Siyasi rekabet içinde sözler söylenmiş olabilir ama geneli barışçıl bir kampanyadır. Üçüncüsü sandık güvenliği konusudur. Oyların her sandığın sonuçları alınarak ilçe ve il seçim kurullarına bildirilmesi ile merkezlere ulaştırılmış ve erken saatlerde seçim sonuçları elde ediliştir. En önemlisi de Anayasa yapma fikrinin gerçekleşmiş olmasıdır. Hiçbir baskınının hiçbir şekilde dipçik, darbe gölgesi olmadığı temiz ve açık bir millet iradesiyle en önemli yönetim sistemi değişikliğini ortaya koydu ve neticelendi. Kazanana millettir. Bundan sonraki süreçte hedef, yeni sisteme uyum sürecin hızlıca gerçekleştirmektir.

- VAROLUŞ MÜCADELESİ: MGK toplandı, kendi uhdesinde olan OHAL uzatılması ile ilgili tavsiye kararı aldı. 19 Nisan Çarşamba saat 01:00’den itibaren 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Meclis’e konunun arz edilmesi kararı alındı. TBMM onayı ile 3 ay daha OHAL uzatılacaktır. OHAL Türkiye için bir fantezi, hükümetin eli rahatlasın diye yapılan bir uygulama değildir. Türkiye uçurumun kenarından dönmüştür, devletin içine sızmış olan FETÖ’cü eşkıyalar başta olmak üzere irtibatların çıkarılması, temizlenmesi, finans ayaklarının sonlandırılması için OHAL’e ihtiyaç vardı. Gelinen noktada bir ihtiyaçtan dolayı gerekmektedir. Başta FETÖ ile; terörle mücadele eksiksiz amansız şekilde bu örgütün devletten ayıklandığı sonucunu elde etmek mecburiyetindeyiz. Türkiye’nin varoluş mücadelesidir.

- TARAF DEĞİLİZ: (YSK’nın kararlarına dair tartışma) Konu muhatabı YSK’dır. YSK hem seçim günü hem de sabaha yaptığı açıklama ile görüşleri koymuştur. Konu tarafı da değiliz. Açıklama yapmamız doğru değildir.

- ENGEL YOK: (Cumhurbaşkanının Ak Parti’ye üyeliği) YSK’ya itirazlar olacak, tamamlanması süre alır, YSK kendisince bir takvim de açıkladı. Tüm itirazlar bitince resmen seçim sonuçlarını ilan edecek ve kesinleşecek. Resmi gazetede yayınlanınca 18 madde yürürlüğe girecek bir engel kalmayacak. Resmi gazetede yayınlanınca kendi takdiridir. Ak Parti üyesi olabilir. Doğru olan da kurucu genel başkanı, lideri olan partiye davet edilmesidir.

- SON GÖRÜŞMELER: (AB süreci) İki anlaşma eş zamanlı yürütülmüştür; vizesiz AB ve geri kabul anlaşması. Biz görüşlerimizi Mayıs ayı içinde paylaşacağız. Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Türkiye sorumluluğunu yapmıştır. Mayıs ayında son görüşmeler yapılacaktır.

KIYASLAMA DOĞRU DEĞİL

(17 Büyükşehir’de ‘hayır’ çıkması ve erken seçim) Yapılan seçim parti seçimi değildir. Şu oy şu partinin bu oy bu partinin diyemeyiz. Herhangi bir partinin aldığı oyların kıyaslanması mantıklı değildir. Her şehir ile ilgili müzakereler yapılacak ve ilgili kurullarda değerlendirilecektir. Şu seçime göre oy arttı veya azaldı demek doğru değil. 25 milyon insan ‘evet’e onay veriyoruz demiştir. Belediye başkanı seçmemiştir. 25 milyon iradesi ortadadır. 

‘Başka konularda da referandum olabilir’

(Partilerin yeni dönemde uyum yasalarına dair bir araya gelmesi) Bir takvim yok. 18 madde yasalaşma süreci tamamlanmalıdır. Uyum yasaları var, başka konular gündeme gelebilir. Bu aziz millet işinin sahibidir. Türkiye’deki siyasal süreçlerin sahibi milletimizdir. Yeniden anayasa değişikliği gerekirse, meclis haleder ya da millete başvurulabilir. Sözün de kararın da sahibi millettir.  Yeni bir konuda da referanduma gidilebilir. Milletin oyu demek seçimden seçime gitmek değil millete bazı konularda başarabilmektedir.