Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra Ovası çiftçisinin üretimde istediği parayı kazanamadığını belirtti.

Basın açıklaması yapan Oktay, “Gübre, mazot ve diğer işçilik özellikle üretim aşamasında çok büyük maliyet oluşturmakta, bugün üretimde istenilen rekolteye de ulaşılamadı. Ama ne yazık ki pazarlama konusunda Bafra Ovası'nda üreticinin hala eski problemleri devam ediyor. Bafra’da topraklarımızdan bereket fışkırıyor ama Bafra’nın o meşhur karpuzu, kavunu önceki yıllarda lekelendi. Bafra karpuzunun, kavununun ilerlemesini engellemek isteyen kişiler bu lekeleme işini yaptı. Bafra Ovası'nda üretilen sebzelerin pazarlanması konusunda rahatsızlık bugün itibariyle devam ediyor. Bugün bir dekar alanda karpuzun maliyeti 1400 TL, bir dekar alanda tarladan karpuz 400-500 TL’den satılıyor. Bu gidişle, Bafra Ovası'nda çok sayıda çiftçimizin karpuzu-kavunu elinde kaldı. Bugün Bafra’da karpuz 10-15 kuruş arasında satılıyor. Çiftçi yine bu sene boşa çalıştı. Karpuz son 10 yılın en düşük seviyesinde, gerçekten bu işler acısıdır." dedi.

Eskiden karpuzları, kavunları ve çeşitli sebze türlerini komşu ülkelere sattıklarını hatırlatan Oktay, "Şimdi Suriye ve Irak’ta savaş var. Gürcistan, Yunanistan ve İran’la ticaretimiz cılız durumda, Bulgaristan’da ticaretimiz durmuş, Rusya’ya gönderilen ürünlerin bazıları hemen geri gönderiliyor. Bu gidişle sebzelerimizi kime pazarlayacağız? Dışarıdan insan ithalatımız oldu. Şu an resmi rakamları ne olduğu belli değil ama Suriye’den Irak’tan Afganistan’dan 2 -3 milyon insan ithal oldu. Bir de bunları beslemek zorunda kalıyoruz. Artık ihracaattan vazgeçtik, ithalatı bir insana döndüren bir zihniyette nasıl ürününüzü pazarlayacaksınız? Hükümet üreticinin önünü açmalı, yol gösterici olmalı, değişik pazarlar bulmada da yardımcı olmalı ama hükümet şu an kendi derdine düşmüş. Hükümet dışarıdan gelen cüzi yardımlarla çiftçiyi oyalama peşindedir.
Dünyanın en önemli fındığı ülkemizde üretiliyor. Biz, Dünya Fındık Birliği'nin Türkiye’de olması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak iyi mücadele verdik, mücadelemizi vermeye de devam ediyoruz. İnşallah iktidara geldiğimizde dünyadaki fındık borsasının Türkiye’de olmasını sağlayacağız. Fındık fiyatları rastgele gidiyor. Fındığın şuan başfiyatı ve son fiyatı ne olduğu belirsiz, Fındığın en az başfiyatı bu sene 15 TL olmalı.’’ görüşlerini dile getirdi.

CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, çeltik konusunda büyük bir mücadele verdiklerini, 60 randımanın üzerinde olan çeltiğin 2 TL olması gerektiğini kaydetti. Bafra’nın tütününün her zaman önemli olduğunu belirten Oktay, tütün rekoltesinin bu sene 6-7 bin ton civarında olduğunu, bu rakamın en yakın zamanda 10 bin tona ulaşacağını ifade etti.

Son günlerde terörün tekrar hortlatıldığını belirten CHP Bafra ilçe Başkanı Nihat Oktay, “Biz terör konusuna nasıl geldik, ona her zaman bakalım. Şimdi mutlaka bu ülkenin selameti için acil bir hükümet kurulmalı, bu hükümet seçim hükümeti değil, bir geçim hükümeti olmalıdır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir an önce hükümetin kurulmasının yanındayız.” şeklinde sözlerini tamamladı.