Kamuoyunda ise 39 milyon 813 bin TL’lik dev bütçe ile neyin tanıtımı yapıldığı Haber46’nın özel haberiyle tartışılmaya başlanacak.

Onikişubat Belediye Başkanlığı Expo 2023 projesi kapsamında Rekreasyon alanı uluslararası bahçecilik projesi ve hizmet tanıtımı, reklam faaliyetleri, PR medya iletişimi, organizasyon bedeli olarak bir yılda 39 milyon 831 bin 834 TL harcama yaptı.

Onikişubat Belediyesi Temmuz 2018 ile Eylül 2019 ayını kapsayan, Rekreasyon alanı uluslararası bahçecilik projesi ve hizmet tanıtımı, reklam faaliyetleri, PR medya iletişimi, organizasyon bedeli adı altında 2018 yılında ihaleye çıktı.

İhalelerin yer aldığı resmi internet sitesinden edinilen bilgiye göre; ihaleye kaç firmanın katıldığı bilgisine ulaşılamazken, ihalenin yaklaşık maliyetinin 45 milyon 749 bin 867 TL olduğu ve en düşük teklifi ise İstanbul’dan TM Etkinlik Danışmanlık Limited Şirketinin 39 milyon 813 bin 834 TL vererek aldığı görüldü.

38 sayfadan oluşan teknik şartnameyi taahhüt ederek alan TM Etkinlik Danışmanlık Ltd. Şti. 19.07.2018 tarihinde imzaladığı sözleşmeyi 30.09.2019 tarihinde sonlandırdı. Bir yılda 39 milyon 813 bin 834 TL’nin harcandığı tanıtım ve temsil giderlerinin Kahramanmaraş’a dönüşünün ne olduğunu halkımız merak ediyor.

Teknik şartnamede belirtilen uçak biletlerinin kaç tanesinin kullanıldığı, bu çerçevede Onikişubat belediyesinden EXPO 2023 için yurt dışına çıkan belediye görevlilerinin giderinin şartnameye göre söz konusu firmadan mı yoksa belediye bütçesinde mi karşılandığı konusunda açıklama yapılacak mı?

Haber46 olarak 39 Milyon 813 Bin TL’lik ve geçtiğimiz ay sonu tamamlanan ihalenin teknik şartname dataylarından bazıları şöyle; (şartnamede adı geçen hizmetler alınmışmıdır?

7.14.3.1 Konser Hizmetleri

Yüklenici 12 grup ve-veya sanatçıdan, idarenin belirlediği tarih ve saatlerde en az 90 Dk. Süreli konser hizmeti verecektir. İdare bu süreyi (konser saati) yarım saat uzatma hakkına sahiptir. Yüklenici, idareye aşağıdaki özelliklerde 24 grup ve-veya sanatçı önerecektir.

Sanatçı ve grupların kaşe bedeli, orkestra bedeliorkestra kaşe bedeli, vokal bedeli, vokel kaşe bedeli, ulaşım, vergi, stopaj, yemek özel sanatçı istekleri gibi tüm giderleri yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Yüklenici idareye karşı sanatçı ve ekipleri konusunda olası her konuda konserler süresince tam yetkilidir.

Yüklenicinin teklifinde yer alacak gösteri veya sanatçının son iki yıl içerisinde en az 5000 kişilik bir etkinlikte biletli program yapmış olması gerekmekterdi.

Soru: son bir yılda 12 sanatçı gelerek konser vermişmidir. İşin süresinin bitmesine rağmen bu sanaçtılar nerede konser vermiştir. Gelmeyen sanatçıların hayali uçak bileti de olmuş mudur?

7.14.3.3 : Konser Grupları Şehirlerarası Ulaşım Hizmetleri

Sanatçı (Bussinness) ve orkestra (Ekonomi) gidiş dönüş uçak biletlemesi: Yüklenici firma konser verecek olan her bir sanatçının ve tüm ekibinin toplamda 12 sanatçı ve 30 kişilik orkestra ekibi için, sanatçının belirttiği havayolu şirketi, belirttiği saatlerde ve belirttiği uçuş sınıfında Kahramanmaraş’a ulaşımını sağlayacaktır.

7.17.1 Bahçe Kurulumu ve Atölye

Yüklenici her hafta Kahramanmaraş’ta bir okulda öğrencilerin sebze yetiştirebileceği, kompost yapabileceği bir bahçe kurulacak ve çocuklara ‘Doğa ve Cocuk Atölyesi” yapılacaktır. Temmuz 2018-Eylül 2019 arasında 120 atölye çalışması düzenlenecektir. Bu bedele şehir dışından gelecek eğitmenlerin yol ve konaklama masrafları ile bahçe tasarımı ve eğitimlerde kullanılacak malzeme maliyetleri dahildir. Bahçe kurulacak bu okullar pilot okul olarak belirlenecektir, başka okullardan öğretmenler de bu bahşede düzenlenecek eğitimlere katılabilecek ve bu etkinliklerin kendi okullarında uygulanmasını sağlayabilecek eğitimler alabilecektir.

Soru: Yüklenici firma her hafta bir okulda yapmak zorunda olduğu bahçeleri yapmış mıdır? Sözleşmesi bitmesine rağmen yapacak mıdır?

Ekap’ta bulunan 38 sayfalık ihaleyi alan firmanın yapma zorunluluğu olduğu iki üç maddeyi okuyularımız için hazırladık.

Ayrıca teknik şartnamede bulunan uçak biletlerinin ise kaç tanesinin kullanıldığı ve belediye yetkililerin yurt dışı dahil bu projeyle ilgili gittiği uçak biletlerinin ücretinin hangi kurum tarafından ödendiğini kamuoyu merak ediyor.

39 Milyon 813 bin TL’ye alan İstanbul firmasının sahiplerinin kim olduğuyla ilgili ise Haber 46 araştırmasına devam ediyor.