Seçime saatler kala vatandaş siyasi partilerden çok "oy ve ötesi"ni konuşuyor. YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) seçime saatler kala Oy ve Ötesi Sivil İnsiyatif Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması konusunda iki vatandaşın yaptığı başvuruyu reddetti. YSK'nın bu kararı ışığında başta Oy ve Ötesi olmak üzere, siyasi partilerden ya da bağımsız adaylardan müşahit kartı bulunan sivil toplum kuruluşları üyeleri, sandık başında seçimleri gözlemleyebilecekler.

Tartışmaların odağındaki Oy ve Ötesi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluşturduğu Oy ve Ötesi Derneği, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri, dördüncü defa, seçim gününün şeffaflığı için, katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, seçmenlerin süreçlere tarafsız ve uzlaşmacı katılımı amacı ile çalışmalarını sürdürüyor.Demokratik seçim süreci hakkında bilgilenmek ve bu seçim sürecine siyasi partiler ve bağımsız milletvekili adayları adına müşahit olarak katılmak isteyenlerin gönüllü başvuruları 30 Ekim 2015 akşamı sonlandı.Oy ve Ötesi’ne başvuran 66,275 seçmenden 57,143’ü, siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi. Sandık müşahidi olarak görev alanlar ile gerçekleştirilen toplantılar ve sosyal medya yoluyla mevzuata dair bilgilendirmeler paylaşıldı. Siyasi partilerin görevlendirme belgesine sahip müşahitlerin hepsi 298 sayılı Seçim Kanunu ve 135 sayılı Genelge’ye göre sandık çevresinde bulunma ve seçim işlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahiptir. Müşahitlerin bu hakkının engellenmesi seçim kanunun doğrudan ihlali anlamına gelir."

Oy ve Ötesi, 24 Nisan 2014 tarihinde kurulan ve merkezi İstanbul'da olan sivil toplum kuruluşudur. Seçimlerde oy kullanmayı teşvik etmek, adayların daha iyi tanınmasını sağlamak ve şeffaf bir seçim için sandık gözetmenliğini kolaylaştırmak derneğin amaçları arasındadır

1 Kasım seçimleri öncesinde daha önceki seçimlerde oluşan durumlardan dolayı kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri sandık güvenliğinin sağlanması. Siyasi partilerin kendi müşahitleri dışında, son iki yıldır sandık başında "sivil inisiyatif" görev yapmaya başladı. "Oy ve Ötesi" adıyla örgütlenen bu sivil oluşum, 1 Kasım seçimleri öncesinde yine gündemde.

Oy ve Ötesi, sekiz arkadaş tarafından "adil, güvenilir ve şeffaf seçimler için tarafsız, partiler üstü ve sivil seçim gözlemciliği" amacıyla, Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen önce oluşturuldu. İstanbul'daki "33 bin sandık için 33 bin gönüllü buluyoruz" sloganıyla başlayan hareket, çok kısa süre içinde tüm Türkiye'ye yayıldı, 30 bin gönüllüye sahip bir platforma dönüştü. Hareket, 24 Nisan 2014'te dernekleşti; İstanbul merkezli "Oy ve Ötesi Derneği" resmen kuruldu.

Tamamen gönüllülerden oluşan oy ve ötesi, ilk olarak Mart 2014 yerel seçimlerinde sandık başlarında görev yaptı. Ardından Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sandık başında görev alan Oy ve Ötesi gönüllüleri, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde de yine sandık başındaydı.

''2015 Genel Seçimleri'nde ise sivil seçim gözlemciliğini Türkiye genelinde de yaygınlaştırdık ve 46 şehirde gönüllülerimizle seçimleri gözlemledik''

Oy ve Ötesi, "şeffaf seçim sonuçları" için, tamamen tarafsız gönüllülerden oluşuyor. Derneğin resmi internet sayfasında bu durum şöyle ifade edililiyor; 

"Tarafsız ve bilinçli gönüllülerimizle seçimleri gözlemleme ve herkese eşit mesafede durma ihtiyacını her seçimde tekrar gördük. Demokrasinin tartışmasız ilk ayağı olan şeffaf seçimlerin, tarafsız sivil toplum tarafından sahiplenilmesini sağlamaya devam edeceğiz. Oy ve Ötesi’nin ana odağı sivil seçim gözlemciliğini yaygınlaştırmak için ülke çapında seçim ve sayım sürecine hakim gönüllüler, gönüllü gözlemciler yetiştirmek olarak kalacak"

Oy ve Ötesi, tamamen gönüllülük üzerine kurulmuş bir hareket. Seçimlerde sandıklarda oy ve ötesi için çalışmak isteyen gönüllüler, öncelikle derneğe kayıt oluyorlar. Gönüllüler, kayıt işlemi sırasında gözetmenlik yapmak istedikleri ilçe, mahalle ve okulu seçiyor. Ardından da kendileri dernek tarafından aranarak, hangi sandıkta görev yapacakları bildiriliyor. İsteyenler, dernek tarafından düzenlenen "sandık gözetmenliği eğitimine" katılabiliyorlar. Eğitimlere ilişkin ayrıntılar ise, derneğin resmi internet sitesi olan oyveotesi.org adresinden duyuruluyor.