Özbolat, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "Edindiğimiz bilgiye göre, bazı valilikler tarafından bağlı kurumlara ve idari birimlere gönderilen yazıda, komşu ve çevre ülkelerde yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı yakın zamanda ülkemize yerleştirilmek üzere sığınmacıların geleceği, dolayısıyla buna göre bir hazırlık yapılması istenmiştir. Söz konusu resmi yazıda ayrıca, farklı bölgelere yerleştirilmek üzere sevk edilecek olan yabancılara; ayni, nakdi, barınma, iaşe, sağlık, eğitim, beceri ve meslek eğitimi, kültür, sosyal ve psikososyal destekler verilmek üzere kurumlarımızın hazır hale getirilmesi de bildirilmiştir" dedi. Savaş hazırlığı yapılıp yapılmadığını merak eden Özbolat, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

- Hükümetiniz, bölgemizde yaşanacak geniş çaplı bir sıcak savaşın hazırlığı içinde midir? Öngörülen bu savaşın hangi ülkeler arasında olacağı beklenmektedir? Ülkemiz bu savaşa dâhil edilecek midir?

- Söz konusu sığınmacıların hangi ülkelerin vatandaşı olacağı hakkında bir bilgi var mıdır? Valilik yazısında belirtilen gerekçeye dayanarak sığınma başvurusunda bulunan yabancılar var mıdır?

- Sığınmacıların serbest ikâmetlerine izin verilecek olan iller hangileridir? Sığınmacılara verilecek bu desteğin ekonomik ve siyasi maliyeti hesaplanmış mıdır?

- Hükümetinizce alınan bu kararlar ve doğuracağı sonuçlar hakkında halkımıza bir açıklama yapacak mısınız?