TBMM’de 2019 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşlerini açıklamak üzere kürsüye gelerek yaklaşık 6 dakikalık bir konuşma yapan Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, polis memurlarına sözü verilen ama bugüne kadar tutulmayan 3600 EK Gösterge hakkının bir an önce verilmesini talep etti. Polis teşkilatındaki personelin görev dağılımındaki yanlışlıkları resmi rakamlarla ortaya döken Öztunç’un, Kahramanmaraş ilçelerinin pek çok alanda devlet hizmetinden mahrum kaldığının altını çizmek için kullandığı, “Sayın Bakan, Kahramanmaraş’ın Elbistan diye bir ilçesi var. Özbekistan değil, Türkmenistan değil, Kazakistan değil, El-bis-tan!” hatırlatması da bir hayli dikkat çekti.

2019 yılı bakanlıklar ve bağlı müdürlüklerin bütçelerinin görüşüldüğü yılsonu Meclis maratonu tüm hızıyla devam ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü bütçe görüşmeleri dâhilinde CHP grubu adına kürsü konuşması gerçekleştiren CHP PM Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ciddi eleştiriler getirirken, memleketi Kahramanmaraş’ta çözümsüz bırakılan konuları da sorumlu bakanların yüzlerine karşı söylemekten geri durmadı.

Öztunç’un, polis memurlarına 3600 Ek Gösterge talebinden emniyet teşkilatındaki yanlış görev dağılımına, geçen yıllar içerisinde bakanlığa alınan binlerce FETÖ mensubundan hakkı şehitlik mertebesi olmasına rağmen resmiyette bu hakkı elinden alınan polis memuruna, Kahramanmaraş’ın ilçelerinde doktor görevlendirilmemesinden özelleştirilen Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde işten çıkartılan işçilerin mağduriyetine kadar pek çok kanayan yaraya parmak bastığı konuşmasının tam metni aynen şu şekilde;

“ANKARA’DA KOLTUKLARA OTURDUNUZ, POLİSLERİ UNUTTUNUZ”

“Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin çok ciddi sorunları var. Bakın personelin özlük hakları ciddi bir problem. Personelin çalışma saatleri ciddi bir problem. Seçim meydanlarında 3600 Ek Gösterge konusunda her gittiğiniz yerde vaatlerde bulundunuz. Siz değerli Milletvekilleri sizler söylediniz, Sayın Bakanım siz söylediniz. Sayın genel başkanınız söyledi. 3600 ü halledeceğiz dediniz. Polisleri umutlandırdınız ama seçim bitti oyları aldınız Ankara’ya geldiniz bu koltuklara oturdunuz, Saray’a oturdunuz, polisleri unuttunuz. Yazıktır günahtır. 3600 Ek gösterge konusunda verdiğiniz sözü tutmaya davet ediyoruz sizi. Polisler, emniyet teşkilatı, sadece ülke güvenliğinin değil aynı zamanda asayişinde kontrolünü yapan insanlardır. Eğer onlar rahat çalışırsa bizler rahat hayatımızı sürdürürüz.”

“FETHULLAHÇILARI BAKANLIĞA KİM ALDI?”

“Emniyet Genel Müdürlüğü bir yandan terörle mücadele ediyor bir yandan da Emniyet Genel Müdürlüğü teröre bulaşmış. Bakın rakam vereceğim. Emniyet Genel müdürlüğü, daha doğrusu İçişleri Bakanlığı kadrolarının içerisinde %10 bu rakam. Bugün dağıtılan kitapçıklar var, 43648 kişi İçişleri Bakanlığı’ndan FETÖ nedeniyle ihraç edilmiş. Sayın Bakan, bu 43648 kişinin bakanlığa alınmasında kimin imzası var? Bu Fethullahçıları bakanlığa kim aldı. 16 yıldır Adalet ve Kalkınma partisi yönetiyor. 16 yıldır ülkeyi yönetenler mi aldı bunu?”

“KANTİNDE ÇALIŞAN POLİSLE, TERÖRLE MÜCADELE EDEN POLİS AYNI PARAYI ALIYOR”

“Bakın Emniyet Genel Müdürlüğün’de polislerin 4’te 1’i % 27.7’si resmi rakamlara göre asli görevi dışında çalıştırılıyor. Terör tazminatından yararlanmıyor, o parayı alıyor. Bir yandan beline silah takıp, terörle mücadele eden polisle kantinde çalışan polis aynı maaşı alıyor aynı haklardan yararlanıyor. 152 sosyal tesiste görevli 3589 personelin 2064 ü polis memuru. 165 kantindeki çalışanın 689 u polis memuru. 4 kreş ve gündüz bakım evinde çalışan 34 personelin yine 18 i polis memuru. Bunlar diğer polislerle aynı hakları alıyorlar oysa bunların yerine sivil memur çalıştırılsa hem devlet kar elde edecek hem de bu polislerde diğer arkadaşları gibi gidip görevlerini yapacaklar.”( rakamlar Kamu Denetçiliği Kurumu Resmi Raporu’ndan)”

“MEHDİ UZUN ŞEHİTTİR!”

“Bakın benim Ekinözü ilçemden hemşehrim Mehdi Uzun, İstanbul’da polis memuru. İzinli olduğu gün bir hırsızlık vakasına denk geliyor. Polis olmanın sorumluluğu içerisinde hırsıza müdahale ediyor, bıçaklanıyor şehit oluyor. Şehittir öyle değil mi arkadaşlar ama şehit haklarından faydalanılamıyor. Yazık günah değil mi? Ne yapacaktı yani bu polis memuru? Ben bugün izinliyim müdahale etmeyeyim mi diyecekti. Şu anda şehit haklarından yararlanılmıyor. Bu konuda Sayın Bakanım sizin özel ilginizi beklediğimizi belirtmek istiyorum. (Süleyman Soylu’ya hitaben). Çağlayancerit’te Fatih mahallesinde 2 şehit var. Her iki şehidinde ailelerinin evlerine gittiğiniz zaman perişanlık, yolları yok, gerçekten ciddi sorunlar yaşıyorlar.”

“ELBİSTAN DİYE BİR İLÇE VAR…”

“Sayın Sağlık Bakanımız bugün çok şanslısınız çünkü İçişleri Bakanlığı ile aynı bütçedesiniz. Yani Sayın İçişleri Bakanının kendi kişisel durumu nedeniyle, siyasetten gelen bir kimliğe sahip olması nedeniyle, polemiği sevmesi nedeniyle bütün oklar sayın içişleri bakanında. Sayın Sağlık Bakanımız çok rahatsınız. İzin verirseniz birkaç laf etmek istiyorum. Sayın Bakanım Kahramanmaraş’ın Elbistan diye bir ilçesi var. Özbekistan değil, Türkmenistan değil, Kazakistan değil, El-bis-tan! Elbistan Anadolu’da bir ilçe, doktor yok. Sayın bakanım bir hastane yapıldı. Sayın Mahir Ünal burada mı bilmiyorum kendisinin de desteğiyle Allah razı olsun yapıldı. Ha 1 yıl geçti dökülmeye başladı hastane ama Allah razı olsun yine de yapıldı. Teknoloji şöyle değil Sayın Bakan; hastaneye hasta girdiği zaman yeni hastane olduğu için o hasta iyileşir, yok böyle bir şey doktor olması gerekiyor. “

“BU İLÇELERDE YAŞAYAN İNSANLARDA BU ÜLKENİN VATANDAŞI”

“Kadın doğum doktoru yok. Kâğıt üzerinde 4 doktor gözüküyor şimdi diyeceksiniz ki 4 tane doktor var ama gerçekte doktor yok arkadaşlar. Kâğıt üzerinde 4 doktor, hasta gidiyor doktor yok. Nöroloji uzmanı yok. Nurhak Devlet Hastanesi’nde uzman doktor yok. Bu konularda özel ilgilerinizi bekliyoruz. Bu ilçelerde yaşayan insanlar da bu ülkenin vatandaşları. Askerlik yapıyorlar, vergi veriyorlar. Her türlü devlete karşı olan bütün sorumluluklarını yerine getiriyorlar ama maalesef doktor dahi bulamıyorlar.”

“KIŞ GÜNÜ İNSANLARI EKMEĞİNDEN ETMEYİN”

“Enerji Bakanı iki gün önce burada dedi ki; ‘Afşin-Elbistan Termik Santrali özelleştirildi ama hiç biri işten çıkartılmayacak, söz veriyorum asla böyle bir şey olmayacak’ dedi. Bakın Cuma günü 200’e yakın temizlikçi, güvenlikçi ve makineci işten çıkartıldı. Çıkartılmış bu taşeron işçiler ve firma söylememiş bile. Bugün diyorlar ki biz sizin işinize son verdik ama siz çalışmaya devam edin tekrar bakalım kadroya alabiliriz. Bakın bu işçilere yazıktır, bu insanlara yazıktır. Kış günü bu insanları ekmeğinden etmeyin. Afşin Elbistan Termik Santrali çalışanlarına verdiğiniz sözü tutun. Bu insanların işsiz kalmasına lütfen sebep olmayın.”