Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik gerekçeler sebebiyle çocukların çalışma hayatında sıkça rastlandığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Çocuklarımızın çalışma mecburiyetini ortadan kaldırarak, onların asıl olması gereken yer olan okullarımıza göndermemiz gerekmektedir. Çocuk işçiliği problemini çözmek, ciddi bir sosyal yarayı ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir” dedi.

2000'li yılların başında çalışan çocuk sayısının 600'inin üzerinde olduğunu, bu sayının 2013 yılına geldiğinde 300 binin altına düştüğünü ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Gelinen nokta sevindiricidir, fakat çocuklarımızın yeri iyi bir gelecek sağlamak için okullardır. İşsizlik probleminin olduğu bir ülkede çocuk işçilerin varlığını görmek üzüntü vericidir. Bu sorunu tamamen çözmemiz gerekmektedir. Çalışan çocuk sayısı 6-14 yaş grubunda 292 bin, 15-17 yaş grubunda ise 601 bin kişi olarak gözükmektedir. 6-17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların yüzde 44,8'i şehirlerde,  yüzde 55,2'si ise kırsal alanlarda yaşamaktadır. Aileyi ve çocukları korumaya yönelik olarak yapılan çalışmalar, eğitime verilen önem sebebiyle çalışan çocuk sayısının yüzde 55 oranında azalması ciddi bir kazanımdır. Bu oranı en aza indirme gibi vicdani bir mecburiyetimiz bulunmaktadır” dedi.

Çocuk işçinin her zaman ucuz işgücü anlamına geldiğini, fakat bunun kabul edilebilir bir yanı olmadığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, “Çocuk işçiler çoğunlukla kayıt dışı çalıştırıldıkları ve haklarını aramayı bilmedikleri için işverenler tarafından tercih edilmektedirler. Oysa bu çocuklarımızı meslek liselerinde değerlendirerek gelecekte daha verimli iş yapmalarını sağlayabiliriz. Bu çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olmaları anlamına gelir. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İzmir'de seçilen meslek dallarında 2003 yılı itibarıyla çocuk işgücünün sona erdirilmesi projesi başlatıldı. Ayakkabıcılık, konfeksiyon, oto tamir ve bakım meslek dallarında 15 yaş altındaki çalışan çocukların işten çekilmeleri ve temel eğitime yönlendirilmesi ve 15-18 yaş arasındaki çalışan çocukların çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan proje kapsamında işyeri izleme ve sosyal destek sistemi kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı ile çocuk işçiliği ve eğitim arasındaki ilişkinin araştırılması ve analiz sonuçlarına dayanarak Bakanlık tarafından çalışan çocuklara yönelik bir rehberlik ve eğitim modeli oluşturulmasına yönelik bir proje başlatılmıştır. Bu çerçevede çeşitli illerden binlerce çalışan çocuğa eğitim, danışmanlık, sağlık hizmetleri ve beslenme konularında destek sağlanmaktadır. Yine sendikalarla yapılan ortak çalışmalarla 15 yaşın altındaki çocuklarımızın çalışma hayatından alınarak, eğitime yönlendirilmesi yapılmaktadır. Bu uygulamalarının artarak devam etmesi ve ülkemizin geneline yaygınlaştırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Çocukların iyi bir meslek sahibi olmasının çok önemli olduğunu, günümüzde bunun eksikliğinin hissedildiğini belirterek, “Sanayi ve Ticaret Odalarımız yetişmiş eleman bulmakta sıkıntılar çekmektedir. İşletmeler vasıfsız elemanları alıp, yetiştirme gayreti içerisine girmektedirler. Fakat zaman kaybı ve istenilen sonuca ulaşılamaması, işletmelerimizi de zor durumda bırakmaktadır. Günü birlik ihtiyaçlar sebebiyle çocuklarımızın çalıştırılması yerine, onların becerilerine göre meslek sahibi edilmesi en doğru tavırdır” diyerek açıklamalarını tamamladı.