Ak Parti adına geçmişte iki dönem Başkanvekilliği de yapan Pakdil, bu önerisini, yeni Meclis İçtüzüğü için kurulan komisyonda dile getirdi. Pakdil'in bu önerisine, komisyonun CHP'li üyesi Turhan Tayan, frakın bir özelliğinin bulunduğuna dikkat çekerek, “Her Meclis'in bir ritüeli var, bu da öyle” sözleriyle itiraz etti. MHP'li Nevzat Korkmaz ile BDP'li Hasip Kaplan, Pakdil'in önerisine olumlu yaklaşırken, komisyonun AK Partili üyeleri Haluk İpek ve Mustafa Elitaş ise sessiz kaldı.

OTURUP KALKMASI ZOR
Pakdil, önerisinin gerekçesini de Hürriyet'e, “Pratikte kullanımı açısından bu öneriyi yaptım. Çünkü giymesi, etmesi, oturup kalkması hakikaten zor, hem masraflı. Onun için de koyu renk, siyah ya da lacivert elbise ile kravat ya da papyon olabilir, farketmez dedim. Bu daha sağlıklı bir yaklaşım olur. Hem de Başkanvekilleri açısından daha rahat olur. Kadın Başkanvekilleri açısından bu konuyu geçmişte halletmiştik, önerim erkekler için geçerli. Önerim de genel olarak olumlu karşılandı” diye açıkladı.

ÇİÇEK, YETKİSİNDEN YAKINDI
Komisyonun dünkü toplantısının bir bölümüne başkanlık eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yetkilerinden yakındı. “Başkandan çok şey bekleniyor ama sonuçta eli kolu bağlı adam” diyen Çiçek, yetkilerin belirsizliğine dikkat çekti. Çiçek, “İçtüzük'te Meclis Başkanı'nın yetkileri deniyor ama bu yetkiler ne, belirsiz. Sadece temsil görevi var. Mesela, ”˜Komisyonları denetler' diyor. Ama belirsizlik var, nasıl denetleyecek? İade ettiği raporu komisyon aynen geri gönderdiğinde yapacak bir şeyi yok. Ki bu konuda bir çok örnek de oldu, onun için yetkileri netleştirilmeli” dedi.

SON DAKİKA ÖNERGESİ OLMASIN
Çiçek, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen tasarı ve tekliflere ilişkin son dakika değişiklik önergelerinden de yakındı. Çiçek, “Hafta içinde görüşelecek tasarı ya da teklifin önergelerinin hafta başından belli olması gerekir” dedi. Komisyonların daha iyi çalışması halinde Genel Kurula daha az iş düşeceğini de söyleyen Çiçek, eski Meclis Başkanlarından bir “Onur Kurulu” oluşturulması önerisinde de bulundu. Çiçek, “Geçenlerde bir araya geldik, çok ilginç önerileri oldu” dedi.

İDARE AMİRLİĞİ KALKSIN
AK Partili Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam da ilginç bir öneride bulunarak, “Meclis'te tasarı ve tekliflerin görüşülmesinde gündemi belirlemede iktidar, denetimde ise muhalefet etkili olsun” dedi. Sağlam'ın önerisine özellikle komisyonun muhalefete bağlı üyeleri destek verdi. BDP'li İdare Amiri Sırrı Sakık ise İdare Amirliği'nin hem görev tanımının hem de yetkilerinin belirsizliğinden yakındı, CHP'li Oğuz Oyan da, “İdare Amirliği kalksın, yerine her partiye Başkanvekilliği verilsin” önerisinde bulundu. Sakık, tutuklu vekillerin yemin konusunu da gündeme getirdi.