Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin, "Sandık esastır ve demokrasiler sandıktan çıkar, bir ülkede esas olan yönetimlerin seçimle gelip seçimle gitmesidir" dedi.

Pakdil, Türkoğlu ilçesini ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iktidarların sandıkla gelip sandıkla gitmesi gerektiğini belirterek, sandık kelimesinin arkasından lakin, ama ve fakat kelimelerinin eklenerek cümleler kurulmasının işi sulandırmak olduğunu söyledi.

Demokrasi konusunda AB ülkelerinin sınıfta kaldığını savunan Pakdil, şöyle konuştu:

"İktidar olamayacağını anlayanların şu veya bu şekilde, içerden ya da dışarıdan destekle seçilmiş insanları bertaraf ederek yönetime el koymalarının kabul edilebilir bir yanı yoktur. Batı çifte standarttan vazgeçmelidir. Esas olan halkın iradesidir. 'Avrupa Birliği ve Batılı ülkelerde demokrasi olur, o ülkelerde vesayet sistemi olmaz ama İslam ülkelerinde darbeler olabilir, biri gelip seçilmiş insanların haklarını gasp edebilir' mantığı hiçbir zaman kabul edilemez. Bu konuda tamamen yanlış yapıyorlar ve çifte standart uyguluyorlar."

Batılı ülkelerin kendilerine uygun iktidarlar ortaya çıkmayınca darbe tipi teşebbüslerle seçilmiş insanlara karşı tavır aldığını vurgulayan Pakdil, Mısır'da yaşanan önemli bir uygulama olduğunu ifade etti.

Mısır'da seçilmiş yönetimlerin fesh edildiğini, şura meclislerinin kaldırıldığını anımsatan Pakdil, "Darbe yönetimi komik ve iradesiz bir duruma düşmüştür. Darbeyle yönetimden alınan Mursi'den yardım istenmiştir. Genelkurmay Başkanı ve arkadaşları darbe yapıyor. Cumhurbaşkanı ve yardımcıları atanıyor. Sonra darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı atadığı iradenin Milli Savunma Bakanı oluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bunun nasıl bir organize oyun olduğu açık bir şekilde ortada" diye konuştu.