PATRİOTLAR SAVUNMA AMAÇLIDIR

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, patriot hava savunma sistemine ilişkin, ''Saldırı amaçlı değil, savunma amaçlıdır. Türkiye'ye hiç kimsenin bir saldırı amacı yoksa, bu sistemlerin hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır'' dedi.

Yılmaz, Akşehir ilçesinde düzenlenen, ''Siyaset Akademisi; Lider Ülke Türkiye - Yerel Yönetimler: Deneyim ve Vizyon Paylaşımı'' programı sonrasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, patriot sistemine ilişkin İran'dan gelen tepkileri hatırlatması üzerine Yılmaz, ''Saldırı amaçlı değil, savunma amaçlıdır. Türkiye'ye hiç kimsenin bir saldırı amacı yoksa, bu sistemlerin hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır'' diye konuştu.

Savunma amaçlı bir silahın kesinlikle hiç kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bu, Suriye'den gelen tehditlere karşıdır. Yüzde 1 ihtimal dahi olsa. Suriye tarafından atılan bir ateşle 5 kişiyi Akçakale'de şehit verdik. Dolayısıyla yüzde 1 ihtimali dahi düşünerek bizim böyle bir tedbir almamız, hükümet olarak sorumluluğumuzdur. Eğer biz bunu almamış olsaydık o zaman denilecekti ki 'siz NATO'nun içerisindesiniz. NATO'da da böyle imkanlar var, niye talep etmediniz'. Dolayısıyla saldırı amaçlı değil savunma amaçlıdır. Türkiye'ye hiç kimsenin bir saldırı amacı yoksa, bu sistemlerin hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır.''

''Türkiye yıllardır bu coğrafyada barışı sağlamış, barışı önermiş ve uluslararası toplumda da her ülkenin barışçıl amaçlarla çalışmasını söylemiş, dile getirmiş ve uygulamış bir ülkedir'' diyen Yılmaz, ''Türkiye'nin iyi niyetinden hiç kimsenin kuşku duymaması lazım. Herkes kendi kafasında olanı söyler ama doğru budur ki Türkiye barışın dışında hiçbir şey amaçlamıyor'' ifadelerini kullandı.

SAVAŞ UÇAĞININ TASARIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Kendi savaş uçağımızı yapabilme konusunda bir çalışma başlattık. İnşallah Türkiye'nin 100. yılına giderken bundan çok olumlu bir sonuç alarak milletimizin önüne çıkacağız'' dedi.

Yılmaz, Akşehir ilçesindeki Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Siyaset Akademisi; Lider Ülke Türkiye - Yerel Yönetimler: Deneyim ve Vizyon Paylaşımı'' programında, herkesin bulunduğumuz çağı büyük bir değişim ve dönüşüm çağı olarak nitelendirdiğini belirtti.

Böyle bir dönemde büyük bir değişim ve dönüşüme öncülük ettiklerini ifade eden Yılmaz, ''Biz inanıyoruz ki bu dönemde büyük bir dönüşüm geçiriyoruz. Bizim AK Parti olarak önceliğimiz; ülkede yoksulluğu azaltmak. Biliyorsunuz ki herkesin ana gündemi bu. Bizde bir söz var. 'Yoksulluk olan evde kavga bitmez' diye. Yoksulluğu yenebilmemiz lazım. Bu konuda iyi bir yolda olduğumuzu söylüyoruz. Bir diğer düşmanımız da cehalet'' diye konuştu.

VATANDAŞIMIZIN BAŞI DİK ALNI AÇIK OLSUN DİYE

Yoksulluğun hep birlikte aşılacağını, cehaletin de yenileceğini vurgulayan Yılmaz, cahil olunursa tek bir adım yol alınamayacağına dikkati çekti.

Türkiye'nin bugün halkının desteğini almış, halkın çizdiği rotayı takip eden bir iktidar tarafından 21. yüzyıla taşındığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Amacımız; vatandaşı alnı açık başı dik hale getirmek. 75 milyonun hepsi bu duyguyu yaşayana kadar bu gayretimiz sona ermeyecektir. Ekonominiz kötü olursa hiçbir şey iyi gitmez. Ekonominiz iyi olsa, ancak güçlü bir silahlı kuvvetleriniz yoksa bu coğrafyada kalabilmek mümkün değildir. Zor bir coğrafyada ancak halkınızı, milletinizi ve değerlerinizi koruyacak gücünüz varsa ayakta kalırsınız. Dünyanın birçok küçük ülkesi var. Ekonomisi çok büyük, kişi başına düşen geliri 50 bin doların üzerinde, ancak ordusu ya yok ya da yok denecek seviyede. Bu ülkelerin dünya siyasetini yönlendirecek ülkelerden olduğu bahsedilemez. Dünyada en fazla rekabetin olduğu alanlardan birisi savunma sanayidir. Silahlı kuvvetlerin ihtiyacı olan her savunma sanayi ürününü Türkiye'de üretmeyi amaçlıyoruz.''

Şu an silahlı kuvvetlerin savunma sanayi ihtiyacının yüzde 50'den fazlasını Türkiye'de ürettiklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milli gemimizi yapıyoruz, helikopterimiz, kendi insansız hava aracımız, tankımızı yapıyoruz. Sadece Türkiye'nin ekonomisinin hangi durumda olduğuna bir örnek. Altay tankımıza ayırdığımız kaynak 1 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla her ülke bu kadar kaynak ayıramaz. Türkiye'nin ekonomisi güçlü. Sadece bunlar, helikopterler, insansız hava uçakları var. Tankımızı, topumuzu üretiyoruz. Üretemediğimiz tek şey sadece savaş uçağı. Savaş uçağının tasarım çalışmaları başladı. Ancak bunlar bugünden yarına olacak bir şey de değildir. En azından bir projeye başladığını biliyoruz. Bir projenin somut olarak çıktısını 7 veya 15 yılda alıyoruz. Kendi savaş uçağımızı yapabilme konusunda bir çalışma başlattık. İnşallah Türkiye'nin 100. yılına giderken de bundan çok olumlu bir sonuç alarak milletimizin önüne çıkacağız.''

Yılmaz, 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefi içinde savunma sanayisinin payını 25 milyar dolar olarak düşündüklerini, bu yıl 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.