1 Haziran seçimiyle Ağrı'ya Belediye Başkanı olan Sakık, şehirde ”˜Utanç Abidesi' dedikleri askeri anıtı kaldıracaklarını, sokak ve caddelerde Atatürk'ün silah arkadaşı Kazım Karabekir'in isminin değişeceğini açıklaması yeni bir tartışma yaratmıştı.

Sakık'ın açıklamalarından sonra birçok kesimden tepki geldi.Sabah yazarı Mahmut Övür'e konuşan Sırrı Sakık, yanlış anlaşıldığını söyledi.

İşte Övür'ün yazısındaki o bölüm:

Peki, ne olmuştu da Sırrı Sakık alelacele bunu gündeme taşımıştı? Karabekir'in Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyet dönemindeki tavrını bilmiyor muydu?

Soruyu Sakık'a sordum ve şu cevabı aldım:

"Bilmez olur muyum? Biliyorum tabii... Hatta daha fazlasını da söyleyebilirim. Kazım Karabekir, Kemalist rejimin Şeyh Sait isyanındaki kıyıma karşı çıkmış önemli bir isim. Benim sözlerim yanlış anlaşıldı."

Sakık, tartışmanın çıkış noktasını da şöyle anlatıyor:

"Ben, miting meydanında Ağrı'da 1930'da yapılan askeri anıtın kaldırılması gerektiğini söyledim. Tıpkı Mustafa Muğlalı ismi gibi... Bunun üzerine bir gazeteci 'Mareşal Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir isimleri caddelere verilmiş, onları da kaldıracak mısınız?' diye sorunca; 'Militarizmi hatırlatan şeyleri halkımızla konuşup değerlendireceğiz' dedim. Doğrusu yetkimiz var mı yok mu onu da bilmiyorum. Ardından ısrar gelince, Mustafa Kemal'in Ermeni meselesiyle ilgili Karabekir hakkında söylediklerini hatırlattım. Hiç istemediğim bir tartışmaya sürüklendim. Bu yüzden gazetecinin sorusunun da bilinçli olabileceğini düşünüyorum."

Sakık'ın Kazım Karabekir'le ilgili söyledikleri böyle... İşin bir de "Askeri pilot anıtı" boyutu var. Türkiye'de çok bilinmese de o bölgede 1. Ağrı ve 2. Ağrı diye bilinen ve 1926'dan 1930'a kadar süren çok kanlı bir çatışma dönemi yaşandı. Genelkurmay belgelerinde bu konuda inanılmaz bilgiler var.

O savaşta uçaklar da kullanıldı.