Almanya'da Federal Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve Meclis’te görüşülmeye başlanan şahsi bilgilerin kayıt altına alınmasını öngören tasarıya Sosyal Demokrat Parti (SPD) tabanın karşı çıktığı belirtildi.

Hafta sonu SPD Genel Merkezi Willy-Brandt Haus’ta 200 delegenin katılımıyla gerçekleştirilecek SPD İstişare Kurulu’nda delegelerin rahatsızlıklarını Genel Başkan Sigmar Gabriel’e aktaracağı ifade edildi. Asgari ücret uygulaması ve emeklilik primini 45 yıl yatıranların erken emekli olması gibi değişikliklerle tabanını memnun eden SPD, şahsi bilgilerin kayıt altına alınmasına verdiği destekle delegelerin tepkisini çekti.

Amerika ile yapılması planlan Serbest Ticaret Anlaşması için istişare kurulunu toplayan Gabriel’in gündeminde telekomünikasyon şirketlerine şahsi görüşme ve internet bilgilerini kayıt altına almalarını mecburi hale getiren yasa tasarısı var. Delegelere, SPD’nin iktidar yeteneğinin gösterilmesi ve güvenlik politikalarında merkeze yaklaşılması gerektiğini söyleyeceği ifade edildi. SPD’nin internet politikaları uzmanları ve SPD’ye yakın iletişim konusunda uzman dernek D 64’ün de yasaya karşı olduğu belirtildi.

Daha önceleri şahsi bilgilerin kayıt edilmesine karşı çıkan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın, Gabriel’in talebi nedeniyle fikir değiştirdiği ileri sürüldü. Bakan Maas’ın yarın gerçekleştirilecek istişare toplantısında delegelere yasanın gerekliliği anlatacağı kaydedildi.

SPD Genel Başkanı Gabriel’e destek veren Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger, kişisel internet ve telefon bilgilerin kayıt altına alınmasının dünyanın sonu olmadığını, aksine katil ve suçluların yakalanması için önemli bir yardım olacağını ileri sürdü.

Rheinland- Pfalz İçişleri Bakanı Roger Lewentz de hükümetin yasa tasarısına destek vererek, tasarıyı bütün tarafların beklentisini karşılayan iyi bir anlaşma olduğunu söyledi. SPD Genel Merkez’inde yasa tasarısının yarın delegeler tarafından oylanması bekleniyor.