Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Yönetim Kurulu, Brandenburg eyaletindeki Nauen'de istişare toplantısı düzenleyerek partinin yol haritasını çizdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz (SPD) ve NATO Genel Sekreteri Jens Stolpenberg'in de misafir katılımcısı olduğu toplantıda Ukrayna krizinden Avrupa Birliği'ndeki (AB) Yunanistan merkezli gelişmeler, altyapıya yatırımdan Pegida'ya kadar değişik konular ele alındı.

SPD Genel Başkanı, Başbakan Vekili ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel AB içinde 26 milyon işsiz mevcut olduğuna dikkat çekerek, bu sorunun çözümü için Avrupa Komisyonu'nda kemer sıkma politikalarının yanı sıra yatırım ve kalkınmaya önem vermeye yönelik zihniyet değişikliği yaşanmasını olumlu karşıladıklarını açıkladı. Basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası yaptığı açıklamada Gabriel ayrıca Juncker'in bu girişimine Almanya'nın 8 milyar Euro destek sağlayacağını aktardı. Ukrayna konusuna da değinen Gabriel, SPD'nin Ukrayna'ya silah yardımına karşı olduğunun ve sorunun diplomatik yollarla çözülmesinden yana politika izlediğinin altını çizdi.

OY ORANININ ARTIRILMASI

SPD'nin oy oranı anketlerde son iki genel seçimlerde olduğu gibi yüzde 25'lerde seyrediyor. Büyük Koalisyon ortakları Birlik (CDU/CSU) partilerin oy oranı ise yüzde 40'ın üzerinde. Bir sonraki genel seçimlere iki yıldan fazla süre olmasına rağmen Sosyal Demokratlar bu sorunun çözümü için uğraşıyor. Bunun için Barack Obama'nın ikinci kez ABD Devlet Başkanı seçilmesinde önemli rol oynayan seçim danışmanı Jim Messina'nın desteğine başvurulması düşünülüyor. Partinin seçim kampanyasından Genel Sekreter Yasmin Fahimi'nin sorumlu olduğunu vurgulayan Gabriel, bunda bir değişikliğin söz konusu olmadığını, Messina'nın sadece danışmanlık yapacağını belirtti. Fahimi ise toplantı çerçevesinde, “Biz çalışan orta sınıfa daha yoğun biçimde odaklanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. Böylece parti, çalışan ebeveynlere vergi düzenlemesi ve değişik yöntemlerle kolaylık sağlamak gibi adımlarla ‘küstürülmüş' seçim kitlesini geri kazanmak istiyor.

EDATHY OLAYI PARTİYİ ZORA SOKTU

SPD'li eski Federal Meclis Üyesi Sebastian Edathy'nin hakkında soruşturma başlatıldığını parti içinden öğrendiği yönündeki iddialar ise parti yönetimini yıpratacağına benziyor. Gabriel, Federal Meclis Komisyonu'na ifade vermeyi reddeden Michael Hartmann'ın tavrının partisine zarar verdiğini dile getirerek, “Her türlü komplo teorilerinin oluşmasına sebep oluyor. Bundan dolayı Michael Hartmann ne biliyorsa anlatsa daha iyi olurdu.” diye eleştiride bulundu. Değerlendirmelere göre Edathy'nin ifadelerinin doğru çıkması durumunda Hartmann'ın yanı sıra SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann'ın da zor duruma düşmesi söz konusu. Edathy olayından dolayı iktidar ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Hans-Peter Friedrich bakanlık görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.