Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki muhtarlar buluşması konuşmasında, "Fırsat bulur da İnşallah şöyle bir gün İspanya'nın Endülüs Elhamra Sarayı'na bir imkanınız olursa, İçişleri Bakanım aslında burada, böyle bir peyderpey bir seferberlik yapsa da muhtarlarımızın içinden, yani grup-grup buralara muhtarlarımızı da götürmekte fayda var.Elhamra Sarayının içinde kubbede bir ayet yazar. O da ne biliyor musunuz? 'Lâ galibe illallah.' 'Allah’tan başka galip yoktur.' Bakın ne eserler bırakılmış. Bölgeselden başlayıp, bölgeleri daha da daraltmak suretiyle muhtarlarımızı bence buralara götürmekte fayda var. Bütün planları, görevi İçişleri Bakanımıza verdik" ifadelerinin ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti.5 İL, 50 MUHTAR 

Bolu, Çanakkale, Erzincan, İstanbul ve Trabzon'dan oluşan 5 ilden toplam 50 muhtarın yer aldığı ilk kafile, yarın İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan saat 08.30'da Endülüs'e hareket edecek.Tüm masrafları İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacak programda muhtarlara, Kurtuba Camii, Elhamra Sarayı, eski şehir merkezi Albaicin gibi Endülüs’ün tarihi ve turistik yerleri gezdirilecek.Muhtarlar 12 Nisan Perşembe  Endülüs'ten ayrılacak. İçişleri Bakanlığı bundan sonraki süreçte de muhtarları kafileler şeklinde yurt dışına göndermeye devam edecek.

Geziye Trabzon'dan katılacak muhtarların bazıları konuştu. 

Arsin Yalı Mahallesi Muhtarı Halil Gürsoy: İlk kez yurtdışına çıkacağım. Heyecanlıyız tabii. Farklı ülke, farklı insanlar, farklı kültürlerle tanışacağız. İspanya’nın Endülüs bölgesi bizim tarihimizde önemli bir yer tutuyor. Buralar gelişmiş ülkeler. Bizim için yararlı olacak.

Tonya Kayacan Mahallesi Muhtarı Cemil Yılmaz: Bu gezi eğlence amaçlı bir seyahat değil. Vur patlasın, çal oynasına gitmiyoruz. Bu siyasi bir gezi de değil. Aramızda farklı siyasi görüşte olan arkadaşlarımız da var.

Düzköy Gökçeler Mahallesi Muhtarı Erdal Lermioğlu: İlk olmaktan mutluyuz. Gittiğimiz yer dünyada görmek istediğim bir yerdi. Endülüs bölgesi bir dönem İslamiyet’in yaşatıldığı, daha sonra birçok kavimlerin iç içe yaşadığı önemli bir bölge. Dünyanın en büyük camisi olan 1200 direkli bir camiyi de göreceğiz.