Hafta sonu Hamburg’da yapılacak eyalet parlamento seçimlerde, meclise girmek için farklı partilerde yarışan Türk adaylar eşit haklar istiyor. Türk adayların partileri farklı olsa da ağırlık verdikleri konular hemen hemen aynı. SPD’den Güngör Yılmaz, CDU’dan ‘Bedo’ lakaplı Bülent Kayaturan, Yeşiller’den Nebahat Güçlü ve Yusuf Uzundağ ile bağımsız aday Mustafa Mesut Yaşar Cihan Haber Ajansı'na yaptıkları açıklamalarda; eşit haklar, eğitim, sosyal konular ve kültürel diyaloğun yanı sıra konut inşası, ekonomi, kamuda göçmen sayısının artması, kreşlerin daha iyi olması, STK’ların desteklenmesi ve çevre konularına ağırlık vereceklerini belirtti.

Kullanılmayan oyların aşırı sağcı partilere yarayacağına dikkat çeken adayların ortak isteği ise tüm seçmenlerin oy kullanması ve kendilerine yakın partiye oy vermeleri. Güngör Yılmaz, SPD’nin eyalet listesinde 43. sırada yer alıyor. Sosyal ve kültürel konularda yoğun çalışmalar yürüten ve geçtiğimiz yıl Bergedorf İlçe meclis üyeliğine seçilen Yılmaz, parti programına ek olarak kültürel diyalog, eğitim, eşitlik ve çevre konularına önem vereceğini belirtiyor.

Türklerin kültürel alanlarda yeterince yer almadığına dikkat çeken Yılmaz, “Kültürümüzün doğru şekilde yaşadığımız topluma anlatılması ve tanıtılması için çalışacağım. Zaten Hamburg’da Almanların da severek izlediği ‘Menekşe Korosu’ çalışmamız var” dedi. En önemli konulardan birinin de eğitim olduğunu belirten Yılmaz şöyle konuştu: “Eğitim sistemi ile ilgili bilgiler ailelere doğru dürüst ulaşmıyor. Bu konuda çok eksiklik var. Ben çoğu kişinin tam anlayamadığı karışık sistemde iki çocuğumu yetiştirmeyi başardım.

TV program yapımcısı ve sunucusu ‘Bedo’ lakaplı Bülent Kayaturan da CDU’nun eyalet listesinde 25. sırada yer alıyor. Kayaturan, öncelikli olarak gençlere örnek olmak istediğini söyledi. Kayaturan, “Bu yönde yapılacak çalışmalarda şans eşitliği ve eğitim gibi konular çok önemli. Fakat hoşgörü, saygı ve insan sevgisi büyük önem verilmesi gereken konular. Yan yana değil birlikte yaşayan toplum olmamız lazım” dedi.

Yeşiller’in 25. sırasında ise Nebahat Güçlü yer alıyor. 2004 ve 2008 seçimlerinde iki dönem milletvekili seçilen ve Meclis Başkan Vekilliği görevi yapan Güçlü, sosyal konular, eğitim, ayrımcılık, dışlanma, eşit haklar için mücadele edecek. Türk Federasyon’un programına katıldığı için partisiyle sorunlar yaşayan Güçlü, “Göçmen ailelere mensup gençlerin her alanda yer alması, göçmen öğretmen sayısının artması, çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı verilmesi, dinlerarası diyaloğun artması, tüm din ve inançların eşit haklara sahip olması, ırkçılık ve ayrımcılığın bertaraf edilmesi için mücadele edeceğim” dedi.

Altona 3. bölge 5. sıra, eyalet listesinde ise 30. sırada yer alan sosyolog Yusuf Uzundağ da dört yıldır Altona İiçesi meclis üyesi. 19 yıldan beri sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlere yönelik çalışma yapan ‘KIDS’ adlı projede sosyal danışman olarak çalışan Uzundağ, Altona- Maltepe kardeşlik projesinde yer alıyor. Uzundağ, Hamburg’da 2001 yılında NSU terör örgütüne kurban giden Süleyman Taşköprü’nün isminin bir sokağa verilmesi ve öldürüldüğü yere anıt taşı konulmasına da vesile olmuş.

Gençlik konularına ağırlık vereceğini belirten Uzundağ, diğer önemli konuları arasında eğitimde, toplumda eşit haklar, sosyal konutların çoğaltılması, çevre sorunlarına daha fazla önem verilmesi, herkese yerel seçim hakkı ve STK’ların desteklenmesi olduğunu söyledi. Hamburg’un tek Türk bağımsız adayı Mustafa Mesut Yaşar Deutsche Bahn’da peron amiri olarak görev yapıyor. Wilhelmsburg’da yaşayan Yaşar, başta Türkler göçmenlerin sorunlarını yakından bildiğini ve bu zamana kadar yöneticilik ve başkanlık yaptığı dernekler aracılığı ile çözüm arayışı içinde olduğunu söyledi.