Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti’nde 28 Mart'ta yapılacak seçimlerin kaderini, eyaletin kuzey sahilleri bölgesindeki yaşlı nüfus belirleyecek. Bu bölge; Avustralya’nın ve dünyanın en yaşlı nüfus ortalamalarından birine sahip.

Taree bölgesinden Tweed Heads’a kadar uzanan sahilleri emekliler ve turistler için cazip bir merkez oluşturan Kuzey Sahilleri Avustralya’nın emekli cenneti olarak anılıyor. Her yıl çok sayıda insan emekli olduktan sonra bu bölgeye yerleşiyor.

Yeni Güney Galler Eyaleti Üniversitesi Yaşlı Nüfus Araştırmaları Bölümü’nden Rafal Chomik, “Eğer Avustralya’nın gelecekteki yaşlı nüfus yapısını şimdiden görmek istiyorsanız, bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Nitekim, Yeni Güney Galler Eyaleti’nde nüfusun yüzde 16’sı 65 yaş ve üzerindeyken, aynı eyaletin Kuzey Sahilleri bölgesinde nüfusun yüzde 21 ila 28’i 65 yaş ve üzerinde.” dedi.

Dünyanın en yaşlı nüfus ortalamasına sahip olan Japonya’da nüfusun yüzde 26’sının 65 yaş ve üzerinde olduğunu hatırlatan Chomik, “Yani Kuzey Sahillerinin bazı kesimlerinde yaş ortalaması dünyanın en yaşlı ülkesi Japonya’yı yakalamış durumda.” dedi.

Öte yandan bölgenin beyaz saçlı seçmen ağırlığının farkında olan Liberal ve İşçi Partili politikacılar, söylemlerini buna göre şekillendiriyorlar. Adaylar özellikle yaşlıların sağlık ihtiyaçlarına yönelik vaatlerde bulunuyorlar.

İşçi Partisi dikkatini Tweed, Lismore, Ballina ve Clarence yerleşim bölgelerine yoğunlaştırarak, burada etkin olan Ulusal Parti ile mücadeleye girişti.

İşçi Partisi Lideri Luke Foley, bu bölgelerdeki hastanelerin yenilenmesi için 315 milyon dolarlık bir kaynak sözü vererek, “Kuzey Sahilleri'nde yaşayan aileler hastanelerin acil servislerinde çok uzun süre beklemek zorunda kalıyorlar. Özellikle yaşlılar bir kalça veya katarakt ameliyatı için bir yıla kadar beklemek zorundalar.” dedi.

Öte yandan yaşlı seçmenlerin önemini dikkate alan Liberal ve Ulusal Parti Koalisyonu ise seçildikleri takdirde, bölgedeki acil servislerde her 3 hastaya bir hemşire sözü verdi. Koalisyon partileri de yine hastanelerin yenilenmesi için 360 milyon dolar vaadinde bulundu.

Siyasi yorumcular, gerek İşçi Partisi gerekse Koalisyon partilerinin yaşlı nüfus oylarının seçim sonuçlarında belirleyici unsur olacağını bildiklerini ve yaşlı hizmetlerine yönelik ciddi vaatlerde bulunduklarını belirtiyorlar.