24 Haziran’daki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin ardından, henüz hükümet kurulmamışken, siyasi partilerin gündeminde yine bir ‘erken seçim’ var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın CNN Türk Televizyonu’nda gıda fiyatlarındaki artışları anlatırken yaptığı “yerel seçimlerin erkene, 1 Kasım’a çekilmesinin doğru olacağı” yönündeki açıklaması üzerine de kulislerdeki bu iddia yerini tartışmalara bıraktı. Ancak mahalli idareler seçiminin erken yapılabilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

Anayasada yerel seçimlerin “5 yılda bir yapılması” hükmü yer aldığından, değişikliğin yapılabilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. “Cumhur İttifakı”nı oluşturan AK Parti ile MHP’nin milletvekili sayısı 344 olduğundan, bu sayı anayasa değişikliğinin Meclis’te yapılabilmesi için yetmiyor. Bu nedenle de gözler, ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti gibi partiler ile HDP’de. Muhalefet cephesinin iktidardan gelecek “yerel seçimleri öne alma” teklifine ne yanıt vereceği de kulislerde tartışılıyor.

CHP YÖNETİMİ 'HAZIRIZ' DİYOR

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre, CHP yönetimi, “partinin yerel seçimlere hazır olduğuna” dikkat çekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, baskın seçim öncesinde, Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmasındaki şu sözleri anımsatılıyor:

“Şimdi teklif ediyorum, demokrasiyi koruyalım. 17 ay beklemeyelim, yerel seçimler için buyurun gelin, seçimleri erken yapalım. 17 ay beklemek anlamını kaybetmiştir. Şunu söyleyebilir; seçimleri erken yapacağız da anayasa hüküm var 367’yi bulamayız. Söz, getir kardeşim, anayasayı değiştirelim, erkene alalım. El mi yaman, bey mi yaman, çıksın ortaya. Kim milletten kaçıyor, kim kaçmıyor çıksın ortaya. Demokrasiyi artık daha fazla katletmeyelim. Seçime gidelim, gerçekler çıksın ortaya. Açıkça sana meydan okuyorum, gel kardeşim seçimi yapalım.”

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin öne alınması ile ilgili karar çıktığı vurgulanırken, o dönem CHP’nin de olası erken yerel seçimler için hazırlıklar yaptığı, akademik kurullar oluşturulduğu, il ve ilçe teşkilatlarına da “Hazır olun” talimatının verildiği belirtiliyor.

AK PARTİ'NİN GÜNDEMİNDE ERKEN SEÇİM YOK

TBMM'ye kayıt yaptırmak için gelen AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Cinsel istismar suçlarıyla ilgili bir soru üzerine Ünal, cinsel istismar yasaları ile ilgili düzenlemelerin birinci öncelikleri olacağını vurgulayarak, "Bu konudaki hassasiyetimiz biliniyor. Çocuklarımızı korumak için gereken düzenlemeler yapılacak" ifadesi kullandı.

 Türkiye'yi seçim atmosferinden çıkarıp güven ve istikrar atmosferine sokmuşken yeniden erken seçim tartışmalarının başlamasını doğru bulmuyoruz. Bazı arkadaşlarımızın açıklamaları sanki erken seçime destekmiş gibi sunuluyor; bizim gündemimizde herhangi bir şekilde bir erken seçim bulunmuyor. Türkiye'nin önüne yeniden erken seçim getirilmesini doğru bulmuyoruz, bizim de gündemimizde şu anda bir erken seçim tartışması söz konusu değil.

ERKEN YEREL SEÇİM NEREDEN ÇIKTI?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin üzerine yoğunlaşması gerekirken, yeni bürokratik yapılanmaya kafa yorulması elzemken birileri (!) erken yerel seçimi gündeme sokarak neyi amaçlıyor?
Ülkenin odaklanması gereken konular yeni sisteme bütünleşme ve ekonomi değil mi? Yoksa 'oldu bitti'ye getirilip seçimleri erkene alarak belediyelerde yaşanan sıkıntıların üstü mü örtülmek isteniyor?
Zira yerel seçimler zamanında yapılsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin altyapısını oluşturduktan sonra belediye başkan adaylarına daha fazla kafa yorabilecek.