Almanya’da 2000 yılından itibaren sekizi Türk olmak üzere toplam on kişinin öldürüldüğü Neonazi cinayetleri davasında eski istihbaratçı Andreas T. kadar hiçbir istihbaratçı gündeme gelmedi. Eski istihbaratçı T.’nin adı, 2006 yılında Kassel kentinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü tarafından kendisine ait internete kafade öldürülen Halit Yozgat cinayeti ile sürekli gündeme geliyor. Eski istihbaratçının, cinayet esnasında bu kafede bulunmasına rağmen orada bulunduğunu polis ortaya çıkarıncaya kadar herkesten sır gibi saklaması akıllarda soru işaretleri bırakıyor.

Birkaç defa NSU davasının görüldüğü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesine (OLG) ifade vermeye de gelen T. hakkında medyada yer alan son haberlerde saldırı hakkında bilgi sahibi olduğuna dair yeni ipuçları olduğu dillendirildi. Yozgat ailesinin avukatları, cinayetin ardından Andreas T.’nin polis tarafından yapılan telefon dinlemelerinin yazılı protokollerinin eksik olduğunu fark etmiş. Buna göre Hessen İç İstihbarat Biriminin bir yetkilisi, cinayetten dört hafta sonra T. ile yaptığı telefon görüşmesinde onu polise vereceği ifade konusunda hazırlamaya çalışmış.

‘Taz’ gazetesi söz konusu görüşmede tarafların ilk önce dostça birbirlerini selamladıklarını ve ardından istihbarat yetkilisinin T.’ye şunları söylediğini haber verdi: “Herkese şunu söylüyorum. Bir yerde böyle bir şey olacağını biliyorsan asla ordan geçme. Evet bu çok kötü bir durum. Evet, sizde durum nasıl görünüyor, kendinizi nasıl hissediyorsunuz?“ Daha sonra da yetkili T.’ye, “Mümkün mertebe doğruları söyle.“ tavsiyesinde bulunuyor. Avukatlar, bu konuşmayı T.’nin Yozgat cinayeti öncesi saldırı yeri, zamanı, saldırganlar ve kurban hakkında somut bilgi sahibi oduğu şeklinde yorumluyor.

Sebebi ise telefon görüşmesinde T.’nin yetkilinin söylediklerine itiraz etmemiş olması. Hessen eyalet hükümeti ortağı Yeşiller’e ise cinayette T.’nin rolünün açıklığa kavuşturulması için parti içinden gelen baskının arttığı bildirildi. Pazar günü Facebook sayfasından açıklama yapan Cem Özdemir (Yeşiller), Hessen meclisi NSU Komisyonu’nun hiçbir bahane göstermeden olayı açıklığa kavuşturmasını talep etti.