Yaklaşık 3 milyon Türk seçmenin yaşadığı yurtdışının ayrı bir seçim bölgesi olması ve yurtdışındaki seçmenin kendi milletvekillerini seçmesinin yolu açılıyor. Yurtdışının seçim bölgesi olması ve 15 milletvekili kontenjanına sahip olmasını öngören yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Tasarı yasalaşırsa yurtdışındaki seçmen hangi milletvekilini seçtiğini bilecek, Türkiye siyasetinde söz sahibi olacak.

Türkiye’de erken seçim senaryolarının güçlendiği şu günlerde, yurtdışındaki Türkleri umutlandıran gelişme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşti. Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının TBMM’de temsili, yurtdışının ayrı bir seçim bölgesi olmasını ön gören yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu. Tasarı, yurtdışının ayrı bir seçim bölgesi olmasını ve yurtdışındaki Türklere 15 milletvekili kontenjanı verilmesini içeriyor.

Kanunlaşırsa yurtdışındaki Türklerin resmen TBMM’de temsilini sağlayacak olan kanun tasarısı ile yurtdışındaki seçmen oyunun nereye gittiğini, hangi milletvekilini seçtiğini bilecek. Toplam 15 milletvekili seçme gücüne kavuşacak olan yurtdışındaki Türkler bu şekilde Türkiye siyasetinde söz sahibi olacak. Tasarı ayrıca yurtdışı seçmeninin oy verme işlemlerini kolaylaştıracak değişiklikler de içeriyor.

Konuyla ilgili AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu bir açıklama yaptı. 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile yurtdışında sandık kurulmasının önündeki engellerin kaldırıldığını hatırlatan Yeneroğlu, “2015 Genel Seçimlerinde 1 milyondan fazla vatandaşımız, gerektiğinde yüzlerce kilometreye kadar yol giderek anavatanlarına karşı sorumluluk ve yükümlülüğünü yerine getirmiştir.” dedi. TBMM’de doğrudan temsil edilme hakkının verilmesinin zamanının geldiğini vurgulayan Yeneroğlu, hazırlanan kanun teklifinin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM’de temsil edilmemesi sorununu gidereceğini ifade etti.

Yeneroğlu, “Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM’de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır.” dedi.

Kanun teklifinde yurt dışının ayrı bir seçim çevresi olarak öngörüldüğü hatırlatan Yeneroğlu, bunun yurt dışında yaşayan vatandaşların TBMM’ye vekil gönderebilmesi için gerekli olduğuna dikkat çekti. Yeneroğlu, “Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2.8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil imkânı sağlayacağı düşünülmektedir.” açıklamasını yaptı.

Şimdiye kadarki zorlukları hatırlatan Yeneroğlu şöyle dedi: “Daha önceki seçimlerde uygulanan randevu sitemi ya da yalnızca seçmen kaydının bulunduğu seçim mahallerinde oy kullanabilme zorunluluğu gibi uygulamalar vatandaşlarımızın oy kullanabilmelerini zorlaştıran hususlar olmuştur. Mesela 30-40 km yakınında konsolosluk varken konsoloslukların idari bağlılıkları nedeniyle oy kullanmak için 500-600 km yol kat etmek zorunda kalınmıştır. Kanun teklifinin kabul edilmesiyle randevu sistemine dayanak teşkil eden düzenleme ilgili yasadan kaldırılacak ve seçmenler yurt dışı seçim çevresinde kurulan herhangi bir sandıkta oy kullanabileceklerdir.”

AKP İstanbul Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mustafa Yeneroğlu ve arkadaşları tarafından sunulan kanun teklifi yurt dışında yaşayan vatandaşların siyasal katılımlarının artırılması için ihtiyaç duyulan düzenlemeleri içeriyor. Düzenlemeler bir taraftan yurtdışı seçimlerin kurumsallaşmasını beraberinde getirirken, diğer yandan yurtdışında yerleşik vatandaşların Türkiye’ye aidiyetlerine katkıda bulunması bekleniyor.