Dünyanın en elit sporcularının kıyasıya mücadele edeceği Rio’daki 31. Yaz Olimpiyat Oyunları’na 103 sporcuyla katılıyoruz. Brezilya’da, rekor bir sayıyla tam 21 branşta madalya mücadelesi vereceğiz.
İlk kez bir Güney Amerika ülkesinde düzenlenen Rio 2016’ya 103 sporcuyla giden Türkiye, 28 spor branşının 21’inde madalya mücadelesi verecek... Bu bir rekor! Ay-Yıldızlılar’ın daha önce olimpiyatlar tarihindeki en yüksek branşta katılımı, 16 branşta 114 sporcuyla gidilen 2012 Londra Olimpiyatları olmuştu. Türkiye modern pentatlon, tenis ve kano branşında ilk kez olimpiyatta yer alacak. Binicilik, eskrim ve kürekte ise ilk kez kota alarak mücadele edeceğiz. Cimnastikte de 108 yıl sonra ilk kez bir erkek sporcumuz olimpiyata katılacak. En genç sporcularımız 17 yaşındaki cimnastikçi Tutya Yılmaz ve okçumuz Mete Gazoz. Kafilede yer alan en yaşlı sporcumuz ise 43 yaşındaki atıcı Yusuf Dikeç. 31. Yaz Olimpiyat Oyunları’na ENKA 21, Fenerbahçe 16, İBB 12, Galatasaray 10 ve Beşiktaş 2 sporcu gönderdi.
RİO OLİMPİYATLARI HANGİ KANALDA YAYINLANACAK?
Rio Olimpiyatları'nın hangi kanalda yayınlanacağı konusundaki belirsizlik geçtiğimiz turnuvaların gösterimini de üstlenen TRT tarafından giderildi. TRT'den yapılan açıklamaya göre, Rio Olimpiyatları boyunca tüm müsabakalar TRTSpor kanalından canlı yayınlanacak.

RİO OLİMPİYATLARI RENKLİ BAŞLADI 
Rio 2016 Olimpiyat Oyunları Brezilya'nın Rio kentindeki Maracana stadyumunda düzenlenen renkli bir törenle resmi olarak başladı. 

Birçok devlet başkanlarının da katıldığı törene Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı. 3 milyar kişinin izlediği tahmin edilen törende, Türkiye bayrağını Dünya Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı.
Brezilya'nın Rio kentinde düzenlenen 31. Olimpiyat Oyunları görkemli açılış töreniyle resmen başladı. Organizasyonda 206 ülkeden gelen 10 bin 403 sporcu 17 gün boyunca dünyanın en iyisi olmak için ter dökecek. Türkiye'yi de 103 sporcu temsil ederken, sadece güreş branşından 14 sporcu minderde mücadele edecek.

Akif Çağatay Kılıç
TÜRK BAYRAĞINI RIZA KAYAALP TAŞIDI
Maracana Stadı'ndaki açılışta, gösterilerin ardından 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılan ülkelerin geçit töreni düzenlendi. Olimpiyatların kurucu ülkesi Yunanistan'ın ardından alfabetik sıraya göre geçit töreni yapıldı. Stada 193. sırada giren Türkiye kafilesinin önünde Türk bayrağını, Dünya Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı.

Rıza Kayaalp Türk Bayrağını taşırken
İLK MİNDERE GREKOROMEN TAKIMI ÇIKACAK
Olimpiyatların başlamasına kısa bir süre kala Türkiye Güreş Milli Takımı da mindere çıkacakları günler belli oldu. İlk mindere 14-16 Ağustos tarihlerinde Grekoromen Milli Takımı çıkarken, 17-18 Ağustos'ta Bayanlar ve 19-21 Ağustos tarihleri arasında da Serbest Güreş Milli Takımı çıkacak.
Milli sporcuların mindere çıkacağı tarihler şöyle:
Grekoromen
14 Ağustos Pazar-Selçuk Çebi (75 kilo)
15 Ağustos Pazartesi-Rıza Kayaalp (130 kilo)
16 Ağustos Salı-Cenk İldem (98 kilo)
Bayanlar
17 Ağustos Çarşamba-Elif Jale Yeşilırmak (58 kilo), Buse Tosun (69 kilo)
18 Ağustos Perşembe-Bediha Gün (53 kilo), Hafize Şahin (63 kilo), Yasemin Adar (75 kilo)
Serbest
19 Ağustos Cuma-Süleyman Atlı (57 kilo), Soner Demirtaş (74 kilo)
20 Ağustos Cumartesi-Selim Yaşar (86 kilo), Taha Akgül (125 kilo)
21 Ağustos Pazar-Mustafa Kaya (65 kilo), İbrahim Bölükbaşı (97 kilo)
İŞTE RİO OLİMPİYATLARINDA YARIŞACAK OYUNCULARIMIZDAN BAZILARI
SERVET TAZEGÜL
2012 Londra’nın tekvandoda altın madalyalı ismi Servet Tazegül, unvanını Rio’da da korumaya çalışacak. Kışın ayağından ameliyat geçiren Servet, mayısta 5. kez Avrupa şampiyonu olarak formuna kavuştuğunu kanıtladı.

ZEYNEP GÜNEŞ
Ukrayna’daki savaş nedeniyle 3 yıl önce Türkiye’ye sığınan milli yüzücümüz, 2015 Dünya Gençler Şampiyonası’nda 4 altın madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza attı. Rio’da 4 branşta yüzecek olan Zeynep, özellikle 200 metre kelebekte kürsüyü hedefliyor. Türkiye’nin yüzmede henüz yarı final bile yüzemediğini hatırlatalım.

TAHA AKGÜL
Serbest güreşte ağır sıkletin dünya ve Avrupa şampiyonu, bu kez olimpiyat şampiyonluğu için mindere çıkacak. Son Avrupa Şampiyonası’nda sakatlığına rağmen güreşen Akgül, tedavi süreci sonrası Rio’ya hazır hale geldi.

DANİYAR İSMAİLOV
Türkmen asıllı halterci, 4 yıl önce Türkmenistan için yarıştı. Ardından Türkiye’ye gelerek vatandaş oldu. Son Avrupa Şampiyonası’nda 69 kiloda 3 altın madalya kazandı. Rio’da da halter milli takımımızda kürsüye yakın tek isim olarak gözüküyor.

RIZA KAYAALP
6 kez Avrupa, 2 kez dünya şampiyonu grekoromen güreşçi, 2012 Londra’da bronzda kalmıştı. Bu kez hedefte altın madalya var. Ezeli rakibi Kübalı’yı yenerse, kürsü yolu açık.

NUR TATAR
Londra’da sürpriz yaparak gümüş madalyayı boynuna takan milli tekvandocu, Rio’da gümüşü altına çevirmek istiyor. 


YASEMİN CAN
Kenya asıllı atletimiz Yasemin Can, temmuz başındaki Avrupa Şampiyonası’nda 5 bin ve 10 bin metrede çifte altın kazanarak dikkatleri üzerine çekti.

BASKETBOL KADIN MİLLİ TAKIMI
Potanın Perileri üst üste ikinci kez olimpiyat oyunlarına katılmaya hak kazandı. Londra’da 5. olarak kürsüyü kaçıran Periler, Rio’ya madalya hedefiyle gitti. 

RİO'DAN BAZI NOTLAR
Rio’da oyunlar sırasında sporculara toplam 4 bin 500 idrar ve kan testi uygulanacak. Bu testleri uygulayacak 200 doping kontrol görevlisi Rio’da bulunacak.
2016 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın Brezilya’ya yaklaşık 12 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Ulaşım ve inşaatlara 7,7 milyar dolar, yeni spor tesislerine 1,8 milyar dolar, idari, ticari işler ve tanıtıma 2,5 milyar dolar harcanacak.
17 gün sürecek oyunlara 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu katılacak. Kosova ve Güney Sudan ilk kez yarışacak. Yine ilk kez 10 kişilik ‘Mülteci Sporcular’ ekibi IOC bayrağı altında oyunlarda yer alacak. Binicilik için 315 at oyunlara katılacak.
28 spor branşı ve 42 disiplinde müsabakalar yapılacak. Golf 112, Ragbi ise 92 yıl sonra yeniden olimpiyatta yer alacak. Olimpiyat boyunca 2 bin 488 madalya sahiplerini bulacak. Altın, gümüş ve bronz madalyaların ağırlığı 500 gram olacak.
Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nı TV ve sosyal medya kanalları vasıtasıyla dünya çapında yaklaşık 3.6 milyar kişinin izlemesi bekleniyor. Oyunlar boyunca her gün 10 milyona yakın tweet atılacağı tahmin ediliyor.
RİO de Janeiro olimpiyatları protestolarla başladı. 2014 dünya kupasında olduğu gibi Brezilyalılar bir kez daha olimpiyatlara devlet bütçesinden para aktarılmasını protesto etti.

RİO PROTESTOLU BAŞLADI
Rio de Janeiro"nün ünlü Copacabana Plajı'nda toplanan binlerce Brezilyalı kamu açığını gizlemek için bütçede usulsüzlük yaptığı Brezilya meclisi ve senatosu tarafından azledilen Doİ ma Roussefin yerine geçen başkan yardımcısı Michel Temer'i etti. Defol Temer sloganı altında birleşen Rio de Janeirolular geçici devlet başkanının petrol devi petrobrasin özelleştirilmesi gibi geçici olmayan tedbirler aldığını öne sürerek istifasını istedi. Dilma Roussefin azlini "darbe" olarak niteleyen eylemciler "geri dön sevgili Dilma" yazılı dövizler taşıdı. İki gün önce Brezilya senatosunda özel olarak başkan Dilma'nın azli süreci için görevlendirilen komisyon 5'e karşı 15 oyla ülkenin ilk kadın başkanı aleyhinde karar almıştı. Bu gelişmeler üzerine Dilma Roussef tüm Brezilyalıları demokrasi savunması içi sokağa davet etmişti.

BREZİLYA'DA YUMUŞAK DARBE TARTIŞMASI
2014 de ikinci kez brezilya devlet başkanı seçilen Dilma Roussef secim öncesi patlayan petrolao skandalı yüzünden ikinci iktidarın ilk gününden itibaren zor günler yaşamaya başlamıştı. Birçok bakanını kısa sürede kurban vermesine ve piyasaların istediği ismi ekonomi bakanı yapmasına rağmen yaşanan ekonomik krizle birlikte derinleşen siyasi kriz muhalif partilerin sert tepkisiyle karşılık buldu. Son olarak Lula da Silva'nın 2002 yılında iktidara gelmesinden beri dört dönemdir İşçi Partisi (Partido dos trabalhadores)'in koalisyon ortağı Demokratik Hareket Partisi lideri ve başkan yardımcısı Michel Temer'in muhalefetle işbirliği yapması Rousseff'e azil yolunu açtı.

Dilma roussef aleyhinde herhangi bir yolsuzluk suçlaması bulunmuyor. Ancak kamu açıkları verilerinin yayınlanmasında usulsüzlük yaptığı iddiası var. Dilma Rousseff ise kamu açıklarının yayınlanmasında izlenen yöntemin 1990 Luis Enrique Cardozo döneminden beli uygulanabilen ekonomik bir tedbir olduğunu savunuyor. Son olarak bir hafta önce Brezilya Federe Mahkemesi sözü geçen uygulamanın suç teşkil etmediği kararı verdi Ancak 20 üyelik senatonun azil sürecini araştırma komitesi 15 oyla Rousseff'in başkanlığının düşürülmesi yönünde görüş bildirdi geçen hafta 8 üyeli yüksek senatonun 5 üyesi Dilman'ın görevinden tamamen el çektirilmesi kararını verdi.

FİDEL CASTRO'YA GÖRE DİLMA'NIN AZLİ KURUMSAL DARBE
Roussef'in devlet başkanlığı görevinden Azli, Latin Amerikalı solu tarafından da darbe olarak nitelendiriliyor. Kuba eski devlet başkanı Fidel Castro, Arjantin eski devlet başkanı Cristina Kirchner, Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa azil sürecinde Dilma Rousseff'in en büyük destekçileri arasında yer alıyorlar.