Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Adayı Musa Aydın, ülke genelinde 28 Güreş Eğitim Merkezi bulunduğunu ancak hiçbirinin güreşe hizmet etmediğini söyledi. Sporcuların sadece Türkiye şampiyonasına katılarak şampiyonalarda Türkiye’yi temsil ettiğine dikkat çeken Aydın, gelişmiş ülkelerde ise bir sporcunun en az 40-50 maç yaptığını hatırlattı.

Güreş Fedeasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya’nın milletvekili aday adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesinin ardından 8 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da yapılacak olağanüstü kongre için adaylar netleşmeye başladı. Bursa’da basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıklayan Musa Aydın, güreşte yaşanan sıkıntılara dikkat çekti, çözüm planını sundu.

Güreşte alt yapıyı kurmak istediklerini belirten Aydın, 28 güreş eğitim merkezi olmasına rağmen hiçbirinin güreşe hizmet etmediğini de ileri sürerek şöyle konuştu:

"Türkiye’de 28 tane güreş eğitim merkezi var ancak şuan hiçbiri güreşe hizmet etmemektedir. Bundan 20 yıl evvel biz bu güreş eğitim merkezleri ile iller olarak, kulüpler olarak rekabet edemiyoruz. 10 sıkletin en az 8’inde güreş eğitim merkezleri şampiyon oluyordu. Yıldızlar Türkiye şampiyonası geçenlerde Bursa’da yapıldı. Özellikle takip ettim, sadece 2 güreşçimiz Türkiye şampiyonu oldu. Eğer Allah federasyon başkanlığı nasip ederse, yeniden bu güreş eğitim merkezlerini Türk güreşinin hizmetine sunacağız."

"GÜREŞTE, LİGLERİN NE ZAMAN BAŞLAYACAĞI BELLİ DEĞİL"

Türkiye Güreş Federasyonu’nun cumhuriyet ile yaşıt olduğunu ve 1923 yılında kurulmasına rağmen, liglerin ne zaman başlayacağını bilmediğini de belirten Aydın, bunun her yıl tartışıldığını ancak hiç bir zaman için belli bir tarihi ortaya konulamadığını söyledi. Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama 1987 yılında kurulan hentbol federasyonunun düzenli bir ligi var. Eğer başkan olursak, bu liglerin başlangıç ve bitiş tarihini belirleyeceğiz. Ve her yıl hiç değişmeksizin ligleri başlatacağız. Ligler güreşçilerimizin tecrübelerini artırır. Bakın çok gelişmiş ülkelerde bir güreşçi Avrupa yada dünya şampiyonasına katılmadan önce en az 40-50 maç yapıyor. Bu sadece güreşte değil, bütün branşlarda böyle. Bugün Polonya’da serbest ve grekoromen güreş milli takımımız orada. Belki de Türkiye şampiyonası dışında hiçbir turnuvaya katılmadan şuanda Avrupa şampiyonasında ülkemizi temsil ediyorlar. Maalesef maç tecrübesi ve maç eksikleri var. şampiyonası yapılıyor."

"ÇOK FAZLA SEN BEN KAVGASI YAPILIYOR"

Hedeflerini, "Ay yıldızlı bayrağı olimpiyatlarda Tokyo’nun zirvesine dikmek." şeklinde açıklayan Aydın, "Şuanda güreşte çok fazla sen-ben kavgası yapılıyor. Bu da Türk güreşine, milli takımlarımıza çok zarar vermektedir." diyerek sözlerini tamamladı.