Dünyada yüzbinlerce at yarışı severin ilgiyle takip ettiği Avustralya Melbourne Kupası, Türkiye’ye getirildi. 6 milyon Avustralya Doları (yaklaşık 13 milyon TL) tutarı ile dünyanın en büyük at yarışı ödülü unvanına sahip olan 2015 Emirates Melbourne Kupası, Avustralya’nın Anzak günü, Türkiye’de 2015 Avustralya yılı ve Avustralya’da Türkiye yılı kutlamaları nedeniyle İstanbul ve Gelibolu’da sergilendi.

Her yıl Avustralya’da yüzbinlerce at yarışı severi bir araya getiren tarihi Melbourne Kupası Türkiye’ye getirildi. Geçmişi 1861 yılına dayanan, toplam 6 milyon Avustralya Dolarlık (yaklaşık 13 milyon TL) ödülüyle dünyanın en büyük kupası ünvanına sahip olan tarihi Melbourne Kupası, Avustralya’nın Anzak günü ve Türkiye’de 2015 Avustralya yılı ve Avustralya’da Türkiye yılı kutlamaları nedeniyle Avustralyalı iş heyetiyle Türkiye’ye getirildi.

Victoria Eyaleti’nin Türkiye ticaret misyonu kapsamında iş dünyasına yönelik olarak düzenlenen resepsiyon ve Gelibolu gezisi sırasında görücüye çıkarılan tarihi Melbourne Kupası’na Victoria At Yarışı Kulübü Yönetim Kurulu üyesi John O’Rourke eşlik etti. Victoria At Yarışı Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi John O’Rourke, Melbourne Kupası’nın Victoria Eyaleti’nin ekonomisine büyük katkıları olduğunu vurguladı. O’Rourke, "Bu tarz kupalara yatırım at yarışı tutkunları için olduğu kadar ülke için de hayati önem taşıyor. At yarışı sektörlerinde faaliyet gösteren dizayn firmaları, hipodrom kapıları gibi özel alanlarda üretim yapan firmalarımız var. At yetiştiriciliği için Türk firmalarıyla işbirliği yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Bugün Emirates Melbourne Kupası adıyla sürdürülen yarışın dünyada 'bir ulusta hayatı durduran yarış' olarak bilindiğini belirten Victoria Eyaleti KOBİ, İnovasyon ve Ticaret Bakanı Adem Somyürek, "Bu kupa, önümüzdeki kasım ayında düzenlenecek yarışta kazanan jokeyin sahibi olacağı kupanın kendisi. Kupanın ticaret misyonu bünyesinde Türkiye’ye gelişi, Victoria ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri kuvvetlendirmeyi amaçlayan ticaret misyonunun önemini artıracaktır." dedi.

Avustralya’nın Anzak günü ve Türkiye’de 2015 Avustralya yılı ve Avustralya’da Türkiye yılı kutlamaları nedeniyle 8 - 12 Şubat tarihleri arasında düzenlenen ticaret misyonu nedeni ile Victoria Eyaleti’nde sektöründe öncü firmaların Türkiye’de bulunduğunu söyleyen Somyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Avustralya’nın 33’ncü en büyük ticari ortağı konumunda. 2012 yılında başlayan karşılıklı ticaret hacmi 2013 yılında 1.6 milyar Avustralya Doları’na ulaştı. 2013 yılında Türkiye 921 milyon Avustralya Doları altın, kömür, medikal malzemeler ve buğday ithal ederken, Avustralya 644 milyon Avustralya Doları tutarında metal, denizcilik ürünü, binek otomobil, meyve, sebze ve kuruyemiş ihraç etti. Ticaret misyonu nedeni ile 20’den fazla iş adamı ile Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde gerçekleştirdiğimiz ticari ilişkileri binicilik ve moda endüstrisi alanlarında da ticaret fırsatı yaratmayı hedefliyoruz."

Victoria Eyaleti ve Türkiye arasında gelişime açık önemli ticaret ve yatırım fırsatlarının olduğunu belirten Bakan Adem Somyürek, “Türkiye, 2017 yılına kadar dünyanın en hızlı gelişen 2’nci en büyük ekonomisi olma yolunda ve 2050 yılında ise dünyanın en büyük 9’uncu ekonomisi olacağının öngörüleri yapılıyor. Bu durum Türk ve Victorialı şirketler için geniş fırsatlar doğuruyor." dedi.