ADIYAMAN (AA) - FATİH SEBZECİ - Bir kolu da Adıyaman'dan geçen dünyanın sayılı büyük barajları arasında yer alan Atatürk Barajı, köyde yaşayan genç kürekçilere antrenman imkanı sağlıyor. Birçoğu boş zamanlarında hayvanlarının bakımı ve çiftçilikte ailelerine yardım eden gençler, hafta sonları da barajda şampiyonalara hazırlık için ter döküyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 2 yıl önce açılan kürek kurslarına katılan liseli gençler, Atatürk Barajı kenarında Gazihan Dede mevkisinde kurulan su sporları tesisinde antrenman yapıyor.

Çoğu civar köylerde yaşayan, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan ailelerine destek vererek bağ ve bahçeleriyle hayvanların bakımını üstlenen gençler, hafta sonları kürek çekiyor. Kısa sürede bu sporda başarı göstererek katıldıkları yarışmalardan madalyalarla dönen gençler, Türkiye şampiyonalarına hazırlanıyor.

Spor lisesi 2. sınıf öğrencisi Abdulgani Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovacık köyünde yaşadığını söyledi.

Yatılı okuduğu liseden hafta sonları evine gittiğini anlatan Abdulgani, köyde anne babasına yardım ettikten sonra yaklaşık 20 dakika yürüyerek Gazihan Dede mevkisindeki tesise ulaştığını belirtti. Kürek sporuna meraklı olduğu için kursa yazıldığını ve iki yıldır bu branşta antrenman yaptığını aktaran Abdulgani, şunları kaydetti:

"Yazın bağda çalışıyorum. Tabii bunun yanında sporumu da yapıyorum. Antrenmanlara sıkı bir şekilde devam ediyorum. Çünkü hedefim şampiyonluk. 'Köyden şampiyon çıkmaz' diyorlar ama hedefim Türkiye şampiyonu olmak. Ben bu söylenenleri kırmak, başarmak için mücadele ediyorum. Sonuna kadar devam edeceğim. Köyde hayvanlarımız da var onlara bakıyorum. Anne ve babama ev işlerinde yardımcı oluyorum. Spor heyecanlı ve güzel. İlk önce hedefim Türkiye şampiyonluğu, daha sonra milli takımda yer almak."


- Sporculardan Akif: "Zor ama zevkli bir spor"

Anadolu imam hatip lisesi 2'nci sınıf öğrencisi Akif Çelik de kürek aklında yokken kurulan tesisi gezmek için geldiğinde bu sporu yapmaya karar verdiğini söyledi.

Antrenman yapmadığı dönemde, yaşadıkları Ovacık köyündeki hayvanlarının bakımıyla uğraştığını anlatan Akif, "Bu spor zor ama çok zevkli. Buradaki dostluk hiçbir sporda yok. Hocalarımız çok iyiler. Hedefim Türkiye şampiyonu olmak. Türkiye şampiyonu olduktan sonra dünya şampiyonu olmak istiyorum. Hava soğuk olmasına rağmen gelip severek spor yapıyoruz." diye konuştu.


- Antrenör Aydın: "Bu çocukları Avrupa, dünya şampiyonluklarında görmek istiyorum"

Açılan kurs için Muğla'nın Fethiye ilçesinden Adıyaman'a gelen kürek antrenörü Alper Aydın, küreğin zor bir branş olduğunu belirtti.

Kurslarına katılan öğrencilerin bir kısmının köylerde yaşadığını anlatan Aydın, iki yıl önce açılan kursta, sporcuların birçok başarıya imza attığını ve madalyalar elde ettiğini vurguladı.

Aydın, şunları kaydetti:

"Geçen sene Türkiye Kupası'nı az bir puanla kaçırdık. Bu sene inşallah Türkiye Şampiyonası'nda kupayı alacağız. Türkiye şartlarına baktığınız zaman çok fazla barajımız ve gölümüz var. Buna rağmen su sporlarına ilgi maalesef çok az. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Seyit Ahmet Bağcı'ya bize desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Şu anda 15 sporcumuz var. Fethiye ilçesinden buraya gelmemdeki bir neden de köyden gelen çocuklarımız. Batıdaki çocuklarımız yaz tatilinde sadece havuzlara girip eğleniyorlar. Ama Güneydoğu Anadolu'daki çocuklarımız tarlalarda çalışıyorlar. Ben de onlara destek verildiğinde daha başarılı olacaklarına inandığım için Adıyaman'a geldim. Bu çocukları Avrupa, dünya şampiyonluklarında görmek istiyorum. İnşallah başaracağım."